ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγεία: Καμπανάκι ΕΕ για ελλείψεις προσωπικού και κλινών

01 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Οι ελλείψεις προσωπικού και κλινών θέτουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη απόδοση του συστήματος υγείας της Κύπρου, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην πρόσφατή της έκθεση για την Κύπρο, η ΕΕ υπογράμμισε ότι ο αριθμός των γιατρών ανά 1 000 άτομα είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ ο αριθμός των νοσηλευτών είναι κάτω από αυτόν, και ο αριθμός των πτυχιούχων και στα δύο επαγγέλματα πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι τόσο η υγειονομική περίθαλψη όσο και η μακροχρόνια περίθαλψη επηρεάζονται από τις ελλείψεις νοσηλευτών.

Σημειώνεται ότι για το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών υγείας, διαμαρτύρονται το τελευταίο διάστημα οι νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες του κλάδου.

Ανησυχίες για την «ηλικία» των γιατρών

Την ίδια ώρα, η ΕΕ υποδεικνύει ότι το ηλικιακό προφίλ των ενεργών γιατρών (40,6% ηλικίας 55 ετών και άνω), εγείρει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη προσβασιμότητα των υπηρεσιών υγείας.

«Η περιορισμένη διαθεσιμότητα ορισμένων ειδικών μεταφράζεται σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για επισκέψεις και επιλεκτική χειρουργική επέμβαση», σημειώνεται.

Απαιτούνται ολοκληρωμένα μέτρα

Όπως υποδεικνύει η Κομισιόν,  η αυξανόμενη ανάγκη για μακροχρόνια φροντίδα, απαιτεί πιο ολοκληρωμένα μέτρα, με στόχο τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών σε όλες τις πτυχές της περίθαλψης.

Η Κύπρος είχε 312 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 άτομα το 2021, ακόμη κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 525 κλινών, αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις πριν από την πανδημία.

Αναφέρεται ότι ιδιωτικά νοσοκομειακά κρεβάτια και προσωπικό ζητήθηκαν ως μέρος της αντιμετώπισης της πανδημίας. «Καθώς περισσότεροι ιδιωτικοί πάροχοι συνάπτουν πλέον συμβάσεις με το Γενικό Σύστημα Υγείας, η πρόσβαση στα τμήματα έκτακτης ανάγκης βελτιώνεται», σημειώνεται.

Επενδύσεις €70 εκατ. στην υγεία μέσω σχεδίου ανάκαμψης

Στην έκθεση της ΕΕ, αναφέρεται ακόμη ότι μέσω του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, η Κύπρος σχεδιάζει ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας. Περίπου €69,6 εκατ. ή 5,7% της συνολικής αξίας του σχεδίου, θα δαπανηθούν για την υγεία.

Τα ιστορικά επίπεδα επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη στην Κύπρο, μετρούμενα με όρους ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου ως μερίδιο του ΑΕΠ, είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ.

Μια ώθηση για υψηλότερες επενδύσεις μπορεί να προέλθει από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου, μέσω του οποίου η Κύπρος εστιάζει στον εκσυγχρονισμό των κρατικών νοσοκομείων, στην προμήθεια εξοπλισμού και στην ανάπτυξη ψηφιακών και λειτουργικών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.

Συμπληρωματικές επενδύσεις ύψους € 8,3 εκατ. σε ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές υγείας προβλέπονται επίσης στο πλαίσιο των ταμείων της πολιτικής συνοχής την περίοδο 2021-2027.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα