ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χωρίς παιδίατρο 300 παιδιά oρεινών περιοχών - Προσωρινή λύση ΟΚΥπΥ

06 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Χωρίς παιδίατρο παραμένουν 300 παιδιά των ορεινών περιοχών μετά και την αφυπηρέτηση της μοναδικής παιδιάτρου του νοσοκομείου Τροόδους την προηγούμενη εβδομάδα.

O Oργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ), βρήκε προσωρινή λύση, να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν με επισκέπτη παιδίατρο δύο φορές την εβδομάδα, κάτι που δεν ικανοποιεί τους κατοίκους της περιοχής.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται ότι ενώ ο ΟΚΥπΥ ήταν ενήμερος για την κατάσταση από τον Μάρτιο δεν προχώρησε σε προκήρυξη θέσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι το νοσοκομείο χρειάζεται δύο παιδίατρους και όχι έναν.

Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κανένας παιδίατρος και οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε παιδιάτρους στη Λεμεσό ή Λευκωσία.

Προσωρινή λύση με επισκέπτη παιδίατρο 

Σε δηλώσεις στο YgeiaWatch, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ , Χαράλαμπος Χαριλάου, εξήγησε ότι, στο παρόν στάδιο οι ανάγκες για παιδίατρο θα καλύπτονται από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού με την αποστολή επισκέπτη παιδιάτρου.

Ανέφερε ωστόσο ότι από πλευράς ΟΚΥπΥ γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί μια μόνιμη λύση με παιδίατρο ο οποίος θα εδρεύει μόνιμα στο νοσοκομείο.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κυπερούντας, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι oι διαδικασίες κάλυψης της θέσης έπρεπε να αρχίσουν εκ των προτέρων ούτως ώστε πριν συνταξιοδοτηθεί η παιδίατρος να έρθει αντικαταστάτης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι αρμόδιοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί γιατρός, «είτε μιλάμε για παιδίατρο, προσωπικό γιατρό, είτε για κάποιο ειδικό, ο οποίος να επιλέξει να εργαστεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, λόγω του ότι είναι απομακρυσμένο».

Ενδεικτικό το πρόσφατο παράδειγμα με την πλήρωση θέσης προσωπικού γιατρού, η οποία χρειάστηκε να προκηρυχθεί πέντε φορές μέχρι να καλυφθεί η θέση.

Από τη στιγμή που ξέρουν, εξήγησε, ότι οι γιατροί δεν θέλουν να εργάζονται στις ορεινές περιοχές, τότε πρέπει ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο Υγείας να βρουν λύση, για να προσθέσει ότι «το Νοσοκομείο Τροόδους δεν μπορεί να είναι πάντα ο τελευταίος τροχός της άμαξας. Τα μωρά μας αυτή την στιγμή είναι ακάλυπτα. Το νοσοκομείο έπρεπε να έχει δύο παιδιάτρους και αυτή την στιγμή δεν έχει κανένα».

«Αδικαιολόγητο το κενό» 

Ο κ. Κωνσταντίνου, χαρακτήρισε αδικαιολόγητο το κενό που ο ΟΚΥπΥ άφησε να δημιουργηθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να προκαλείς αγωνία και αναστάτωση στους γονείς. Όφειλε ο ΟΚΥπΥ να έχει ήδη βρει αντικαταστάτη. Έχουμε κουραστεί να ζητάμε τα αυτονόητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στην υγεία του κόσμου».

Επί του θέματος μίλησε στο YgeiaWatch και o Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του Περιφερειακού Νηπιαγωγείου Κυπερούντας, Δημήτριος Γαλανάκης, ο οποίος προ ολίγων ημερών απέστειλε σχετική επιστολή και στον γενικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Κύπρο Σταυρίδη, ενημερώνοντάς τον για το πρόβλημα που προέκυψε.

«Τα παιδιά μας είναι ιατροφαρμακευτικά ακάλυπτα, άρα αν τύχει κάτι, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάμε σε παιδίατρο εκτός ΓεΣΥ. Η κωλυσιεργία και ο μη προγραμματισμός έχουν επιπτώσεις στην κοινωνία. Από το Μάρτιο γνώριζαν και δεν έκαναν καμία κίνηση. Αντί να ανησυχούμε, κάνουμε βήματα πίσω», τόνισε.

«Για παράδειγμα αν συμβεί κάτι σε ένα παιδάκι αλλά ο γιατρός για ενήλικες δεν το αναλαμβάνει τι πρέπει να γίνει; Nα μεταφερθεί ο παιδάκι από τους γονείς του στο Μακάριο ή να δεσμευτεί ασθενοφόρο για να το μεταφέρει και να το στείλει πίσω; Η παιδίατρος όμως θα μπορούσε να το κρατήσει 1-2 ώρες και να το παρακολουθεί», επεσήμανε.

Τέλος, ο κ. Γαλανάκης επεσήμανε ότι υπάρχουν και παιδιά που πρέπει να παρακολουθούνται συχνότερα από τον παιδίατρο, τα οποία λαμβάνουν συγκεκριμένες θεραπείες ή πρέπει να λαμβάνουν παραπεμπτικά για ειδικούς γιατρούς.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα