ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρονοδιάγραμμα συντεχνιών στον ΟΚΥπΥ για εποχικούς εργαζομένους

09 Ιουλίου 2024, 13:45

images

Χρονοδιάγραμμα μέχρι την Πέμπτη, έδωσαν οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), να ορίσει συνάντηση με σκοπό την κατάληξη σε ένα πλαίσιο συμφωνίας αναφορικά με το ζήτημα των εποχικών εργαζομένων στα νοσηλευτήρια.

Την ίδια ώρα, διαμηνύουν ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα προχωρήσουν σε δυναμικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι όπως υποστηρίζουν οι συντεχνίες, ενώ υπάρχει υποστελέχωση και μόνιμες ανάγκες, ο Οργανισμός αντί να προχωρήσει σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καλύπτει τα κενά με πρόσληψη εποχικών εργαζομένων ή/και αγορά υπηρεσιών.

Υπόμνημα με θέσεις

Σε υπόμνημα που απέστειλαν χθες στον ΟΚΥπΥ, οι συντεχνίες καταθέτουν τις θέσεις τους και ζητούν από τον Οργανισμό όπως καθορίσει συνάντηση (τις επόμενες 2-3 μέρες) στην οποία θα συζητηθούν τα αιτήματα αλλά και να ετοιμαστεί πρακτικό συμφωνίας με υπογραφές που να δεσμεύουν, τόσο τον ΟΚΥπΥ,  όσο και τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ δεν θα κάνουν πίσω σε κανένα από τα αιτήματα αφού όπως υποστηρίζουν  δεν πρόκειται να συνεχίσουν να ανέχονται το γεγονός να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στο ίδιο επάγγελμα.

ΟΚΥπΥ: Θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε στο YgeiaWatch ότι ο Οργανισμός θα τηρήσει αυτά που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τους εκπροσώπους των συντεχνιών.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συντεχνίες, προχώρησαν στη σύνταξη γραπτού υπομνήματος, τονίζοντας ότι το κείμενο που τους απέστειλε ο ΟΚΥπΥ μετά τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, δεν διευκρινίζει επαρκώς τα συμφωνηθέντα και διαφέρει σημαντικά από αυτά που συμφωνήθηκαν προφορικώς στη συνάντηση.

Όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, «οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ έχουν επιδείξει καλή συνεργασία για επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν και αφορούν το προσωπικό που εκπροσωπούν. Ο ΟΚΥπΥ επιβάλλεται να συνεργάζεται εποικοδομητικά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ωρομίσθιου προσωπικού και να υλοποιεί τα συμφωνηθέντα μέσα στα χρονοδιαγράμματα που θα συμφωνούνται».

Οι θέσεις των συντεχνιών όπως καταγράφονται στο υπόμνημα είναι οι εξής:

  • Οι κενές μόνιμες θέσεις του ωρομίσθιου προσωπικού πρέπει να πληρώνονται χωρίς καθυστέρηση και όπως καθορίζεται στον σχετικό κανονισμό απασχόλησης (Σχέδιο Πλήρωσης Θέσεων).
  • Οι μόνιμες ανάγκες θέσεων εργασίας να καλύπτονται με την πρόσληψη μόνιμου ωρομίσθιου προσωπικού, είτε αυτό αφορά επεκτάσεις κτηρίων, νέες υπηρεσίες ή ακόμη και επέκταση ωραρίου. Για τις μόνιμες ανάγκες θέσεων εργασίας για τις οποίες έχει προσληφθεί εποχικό προσωπικό, πρέπει να αρχίσει άμεσα η διαδικασία που προβλέπεται στους κανονισμούς απασχόλησης (Σχέδιο Πλήρωσης Θέσεων) για τη πλήρωση τους με μόνιμο προσωπικό.
  • Η πρόσληψη εποχικού προσωπικού να γίνεται μόνο εκεί και όπου υπάρχει εποχική/ έκτακτη ανάγκη μετά από διαβούλευση και συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
  • Για τις εργασίες που καλύπτονται από τα επαγγέλματα του ωρομίσθιου ο ΟΚΥπΥ θα τις διεκπεραιώνει με ωρομίσθιο προσωπικό και όχι με αγορά υπηρεσιών.
  • Η δημιουργία ή τροποποίηση σχεδίων υπηρεσίας ή και κατάργηση ή δημιουργία επαγγελμάτων, να συμφωνείται με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως προβλέπεται και στην συμφωνία και απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου για την μεταφορά του Ωρομίσθιου Προσωπικού στον ΟΚΥπΥ (Πρακτικά ΜΕΕ 11/7/20217 και Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου 18/12/2018 Αρ. Απόφασης 86.406).
  • Οι μόνιμες ανάγκες και κενές θέσεις σε Βοηθούς Θαλάμου και Αχθοφόρους/ Κλητήρες να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις άμεσα.
  • Το οποιοδήποτε σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί με τις πιο πάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις και να αναφέρεται σε συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων (απαλλαγμένους καθηκόντων από ιατροσυμβούλια) με σκοπό την πλήρωση των θέσεων τους με προσωπικό που να μπορεί να εκτελεί τα καθήκοντα της συγκεκριμένης θέσης εργασίας.

Τέλος, ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ σημειώνουν ότι, τα προβλήματα και τα θέματα που αφορούν το ωρομίσθιο προσωπικό δεν πρέπει να αφήνονται σε εκκρεμότητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να αποφεύγεται η διαιώνιση, η διεύρυνση, ή η δημιουργία άλλων αλυσιδωτών προβλημάτων.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα