ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρήση ναργιλέ: 4η η Κύπρος στην ΕΕ ανάμεσα στους εφήβους

14 Ιουνίου 2021, 06:00

images

Ευρεία είναι η χρήση του ναργιλέ ανάμεσα στους εφήβους στην Κύπρο όπως καταδεικνύεται από στοιχεία που περιέχονται στην Ευρωπαϊκή έκθεση για τα Ναρκωτικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) και την Ευρωπαϊκή έκθεση για τα Ναρκωτικά, η Κύπρος κατέχει την 4η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ για την χρήση ναργιλέ από εφήβους 15-16 ετών. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αφορούν δείγμα 1 214 μαθητών δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Όπως δηλώνει η προϊστάμενη στο τμήμα παρακολούθησης και απεξάρτησης της ΑΑΕΚ Ιωάννα Γιασεμή, για τους ενήλικες υπάρχουν στοιχεία μόνο για τη χρήση (ηλεκτρονικού) τσιγάρου. Στην επόμενη έρευνα γενικού πληθυσμού που θα διεξαχθεί για το 2022 ενδέχεται να συμπληρωθούν και ερωτήσεις για τη χρήση ναργιλέ στους ενήλικες. Ταυτόχρονα, αναφέρει πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια διαφοροποίηση των καπνικών προϊόντων στην έρευνα.

Όπως τονίζει η κ. Γιασεμή, «ο ναργιλές είναι καπνικό προϊόν και η νομοθεσία είναι σαφής ότι τα προϊόντα αυτά δεν επιτρέπεται να πωλούνται ή να σερβίρονται σε ανήλικα άτομα κάτω των 18 ετών. Η σχετική νομοθεσία είναι ο Περί Προστασίας της Υγείας (Έλεγχος του Καπνίσματος) Ν.24(Ι)/2017»

Ακόμη, η ΑΑΕΚ αναγνωρίζει ότι η τρέχουσα αντιμετώπιση του θέματος είναι ανεπαρκής. Η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή ενάντια στο Κάπνισμα εργάζεται για την αλλαγή του καθεστώτος εδώ και αρκετά έτη. Επιπλέον, η ΑΑΕΚ έχει ζητήσει από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας σύγκλιση σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων για εφαρμογή του Πρωτόκολλου διενέργειας ελέγχων στο πλαίσιο της νομοθεσίας. Συστήνεται επίσης συγκεκριμένα το ενδεχόμενο αύξησης του εξώδικου προστίμου, που σήμερα είναι€ 85 και θεωρείται από μεριάς της ΑΑΕΚ πολύ χαμηλό.

Η κ. Γιασεμή τονίζει πως η χρήση του ναργιλέ σαφέστατα ενέχει τους ίδιους κινδύνους υγείας με το συμβατικό τσιγάρο και είναι στο ίδιο ψηλό επίπεδο εξαρτησιογόνα και θετικά συσχετισμένα με τον καρκίνο. Ο καπνός που χρησιμοποιείται για το ναργιλέ δεν είναι λιγότερο τοξικός από εκείνον του τσιγάρου και το νερό στο εσωτερικό του δεν φιλτράρει τα τοξικά συστατικά του. Ο καπνός του ναργιλέ περιέχει υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών, όπως πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, βαρέα μέταλλα και καρκινογόνα χημικά. Ο καπνός του ναργιλέ στους μη-καπνιστές ενέχει τους ίδιους κινδύνους με το παθητικό κάπνισμα από συμβατικά τσιγάρα!

Μέσω του έργου της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ενάντια στο Κάπνισμα και του Σχεδίου Δράσεως 2021-2024 της Εθνικής Στρατηγικής ενάντια στις εξαρτήσεις, η ΑΑΕΚ εργάζεται ακριβώς προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης της στρατηγικής για το κάπνισμα του ΠΟΥ και αποσκοπεί στην πλήρη εφαρμογή. Ταυτόχρονα, όπου χρήζει στοχεύεται η τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Η κ. Γιασεμή αναφέρει πως η χρήση του ναργιλέ και αυτή η έξαρση που προκαλεί αποτελεί ένα περίπλοκο πολιτισμικό φαινόμενο και για την αιτία του δεν μπορούμε να κατονομάσουμε μόνο έναπαράγοντα. Η γεωγραφική μας τοποθεσία στη Μέση Ανατολή και η κουλτούρα της αναψυχής όπως εκφράζεται στην Κύπρο, μάλλον επηρεάζουν τις διαθέσιμες επιλογές.

Όπως προσθέτει, υπάρχουν εσφαλμένες αντιλήψεις ή μύθοι, ότι ο ναργιλές είναι λιγότερο επιζήμιος στην υγεία, κάτι το οποίο ίσως ενθαρρύνει την πειραματική κατανάλωση του από νέους. Όπως ανέδειξε η τελευταία έρευνα ESPAD στον μαθητικό πληθυσμό, γενικότερα η άτμιση καπνού με τα νέα καπνικά προϊόντα όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ιδιαίτερα υψηλή στο νησί μας ανάμεσα στην νεολαία. Έτσι ενθαρρύνεται και ο «παραδοσιακός» ναργιλές που μοιάζει δομικά με αυτά τα νέα προϊόντα. Δηλαδή πάλι ερχόμαστε στην εσφαλμένη αντίληψη ότι η άτμιση είναι λιγότερο επικίνδυνη από την καύση.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα