ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεκίνησαν τα πρόστιμα για υποχρεωτική ορθοστασία στην εργασία

25 Οκτωβρίου 2024, 11:30

images

Επιχειρηματίες δεν φαίνεται να έχουν πάρει σοβαρά τη νομοθεσία που θεσπίστηκε πριν από ένα περίπου χρόνο για την πάταξη της υποχρεωτικής ορθοστασίας των εργαζομένων, καθώς από στοχευμένη παγκύπρια εκστρατεία επιθεωρήσεων σε χώρους εργασίας, που διεξήχθη κατά τους μήνες Φεβρουάριο -Μάρτιο, προκύπτουν αυξημένα περιστατικά ορθοστασίας, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει και η επιβολή προστίμων.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, προχώρησε στην επιθεώρηση συνολικά 74 υποστατικών, κυρίως του λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, το ΤΕΕ προέβη σε διερεύνηση σχετικών παραπόνων που υποβλήθηκαν από εργαζόμενους και άλλους ενδιαφερόμενους, όπου στις περιπτώσεις εκείνες όπου εντοπίστηκαν παραβάσεις, οι αρμόδιοι επιθεωρητές επέβαλαν τη συμμόρφωση των εργοδοτών με τη χρήση νομικών εργαλείων, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές εξουσίες τους.

Πιο αναλυτικά, σε 2 περιπτώσεις εκδόθηκαν εξώδικα πρόστιμα, ενώ σε 13 περιπτώσεις στάλθηκαν επιστολές για παραβάσεις και ειδοποιήσεις βελτίωσης, για σκοπούς συμμόρφωσης εργοδοτών με τις πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν την ορθοστασία.

Επίσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα επιθεωρήσεων του έτους 2024, κατά τον μήνα Ιούνιο διεξήχθη ειδική εκστρατεία επιθεωρήσεων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και υποστατικά διανομής έτοιμων φαγητών, η οποία θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, οι αρμόδιοι επιθεωρητές ελέγχουν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της πρόνοιας της νομοθεσίας που αφορά την ορθοστασία.

Η σχετική πληροφόρηση διαβιβάστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ερωτήματος που έθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου.

Ο κ. Κουκουμάς στο αίτημα του ζήτησε πληροφόρηση αναφορικά με τις ενέργειες που έχει προβεί ή/και προγραμματίζει το υπουργείο να προβεί για την ενημέρωση των εργοδοτών σχετικά με τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από τη νέα νομοθεσία και ιδιαίτερα για την ανάγκη επικαιροποίησης της γραπτής εκτίμησης κινδύνου για τα υποστατικά, αλλά και για τους ελέγχους σε υποστατικά για συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας για την ορθοστασία.

Στη γραπτή απάντηση του ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι το ΤΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία παραπέμπει σε γραπτή πολιτική και σχετική ενημερωτική έκδοση αναφορικά με τα απαιτούμενα μέτρα για την άμβλυνση της ορθοστασίας στους χώρους εργασίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εργοδοτών, εργαζομένων και άλλων ενδιαφερομένων, τα οποία έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ.

Σημειώνει ότι η πολιτική εστιάζει στην υποχρέωση των εργοδοτών για παροχή κατάλληλου καθίσματος για χρήση από τους εργοδοτούμενους, όταν αυτό δεν επηρεάζει τη συνήθη εργασία τους.

Επισημαίνεται δε, ότι στις θέσεις εργασίας σε ταμεία καταστημάτων λιανικού εμπορίου, απαιτείται η τοποθέτηση κατάλληλου καθίσματος σε κάθε θέση ταμείου.

Επίσης, ενημέρωσε με σχετικές επιστολές εργοδότες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και εργοδοτούν παγκύπρια μεγάλο αριθμό εργοδοτουμένων, για τις πρόνοιες της εν λόγω νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι στις επιστολές έγινε αναφορά στην υποχρέωση των εργοδοτών για αναθεώρηση της Γραπτής Εκτίμησης Κινδύνων (ΓΕΚ), ώστε να περιλαμβάνει τον κίνδυνο από την παρατεταμένη ορθοστασία και τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπισή του και επιπρόσθετα έγινε ενημέρωσή τους για τη γραπτή Πολιτική του ΤΕΕ και τη σχετική ενημερωτική έκδοση.

Ακόμα απέστειλε επιστολές σε όλα τα εγκεκριμένα πρόσωπα που παρέχουν Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης των Κινδύνων (ΕΞΥΠΠ) και ενημέρωσε τις Εσωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης στους χώρους εργασίας (Λειτουργοί Ασφάλειας και Υπεύθυνοι Ασφάλειας), αλλά και τα μέλη του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας Υγείας (ΠΣΑΥ).

Προστίθεται ότι το ΤΕΕ παρακολουθεί σε συνεχή βάση, μέσω του ετήσιου προγράμματος επιθεωρήσεών του, το οποίο περιλαμβάνει όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρόνοιας της νομοθεσίας που αφορά την ορθοστασία.

Φέρνει αποτελέσματα η προσπάθεια

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η προσπάθειά τους, καθώς τον προηγούμενο χρόνο βρέθηκαν σε εκατοντάδες καταστήματα σε όλη την Κύπρο σε εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων για τη νομοθεσία, άρχισε να φέρνει αποτελέσματα.

«Αφενός σε αρκετούς χώρους εργασίας υπάρχει συμμόρφωση και αφετέρου το κράτος πλέον προχωρεί σε ελέγχους», αναφέρει και προσθέτει ότι επιβλήθηκαν τα πρώτα εξώδικα πρόστιμα.

Σημειώνει ότι το ύψους του προστίμου ανέρχεται σε €500 αν δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση κινδύνου και σε άλλα €500 για μη διάθεση καθισμάτων.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα