Χείμαρρος ο Πρύτανης UCY για πανεπιστημιακές κλινικές
27 Δεκεμβρίου 2023, 06:00
Πυρά για ιδεοληψίες του παρελθόντος, συνδικαλιστικά συμφέροντα και πολιτική ατολμία, εξαπολύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, με αφορμή τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών στην Κύπρο.
Σε συνέντευξή του στο YgeiaWatch, ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει ότι η ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών, θα ήταν αυτονόητα ταυτόχρονη ενέργεια με την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, όχι όμως στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοφίδης κάνει λόγο για ιδεοληψίες του παρελθόντος, κακώς νοούμενα συνδικαλιστικά συμφέροντα και πολιτική ατολμία, που όπως υποστηρίζει, στερούν τη χώρα από τα αυτονόητα.
«Δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, συζητούμε ακόμη για το αν και πώς πρέπει να ιδρυθούν πανεπιστημιακές κλινικές στον τόπο μας. Πρέπει επιτέλους, οι εμμονές, η απόλυτη προσήλωση στην εξυπηρέτηση των στενών προσωπικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων και η πολιτική ατολμία να εκλείψουν, ώστε η ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών να γίνει πραγματικότητα και στη χώρα μας», τονίζει.
Πολλαπλά τα οφέλη από τις πανεπιστημιακές κλινικές
Ερωτηθείς ο κ. Χριστοφίδης για τα οφέλη που αποφέρουν στον τομέα της υγείας οι πανεπιστημιακές κλινικές, ανέφερε ότι πέραν των δομών στις οποίες θα προσφέρεται άριστης ποιότητας πρακτική εκπαίδευση στους/στις φοιτητές/φοιτήτριες της Ιατρικής Σχολής, στους μελλοντικούς δηλαδή γιατρούς, θα είναι και ο χώρος όπου το ακαδημαϊκό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής θα διεξάγει ερευνητικό έργο διεθνούς εμβέλειας.
«Η διεξαγωγή ερευνητικού έργου υψηλής στάθμης εκ μέρους του ακαδημαϊκού προσωπικού , είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα πανεπιστήμιο με σαφή ερευνητικό προσανατολισμό όπως το δικό μας», προσθέτει.
Όπως εξηγεί ο Πρύτανης, πέραν από τη δυνατότητα διεξαγωγής του ερευνητικού έργου, το ακαδημαϊκό προσωπικό της Ιατρικής Σχολής θα έχει τη δυνατότητα παροχής κλινικού έργου προς όφελος των πολιτών της χώρας.
«Ας σημειωθεί ότι πολλοί πολίτες της Κύπρου καταφεύγουν σε πανεπιστημιακές κλινικές του εξωτερικού για σκοπούς περίθαλψης και θεραπείας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δύσκολων περιστατικών. Πολλά από αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να τύχουν διαχείρισης, στις δικές μας πανεπιστημιακές κλινικές» διευκρινίζει .
Την ίδια ώρα επισημαίνει, η χώρα μας θα μπορούσε να γίνει προορισμός για πολίτες ξένων χωρών που αναζητούν περίθαλψη υψηλής ποιότητας και που δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν στη χώρα τους.
Η ιδιαιτερότητα της Ιατρικής Σχολής είναι ότι ακαδημαϊκοί και φοιτητές/ριες έρχονται από πολύ νωρίς σε επαφή με τον ασθενή, αλλά και το νοσοκομειακό περιβάλλον.
Αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, η ίδρυση και λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών στην Κύπρο, θα αναβαθμίσει και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας.
Όπως εξηγεί, η συνύπαρξη ακαδημαϊκών και κλινικών γιατρών είναι επωφελής και για τους κλινικούς αλλά και για τους ακαδημαϊκούς γιατρούς, αφού μέσα από τη συνεργασία, την αμφίδρομη ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών, εκείνος που θα ωφελείται είναι ο ασθενής.
«Οι πανεπιστημιακές κλινικές θα δώσουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε κλινικές υψηλού επιπέδου, θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών», τονίζει.
«Μπροστά στην υγεία δεν χωράνε συμφέροντα»
Περεταίρω ο Πρύτανης αναφέρει ότι συμπαράσταση της Πολιτείας και της Βουλής είναι απαραίτητες, ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζει την ανάγκη πολιτικής βούλησης αλλά και τόλμης ούτως ώστε στα νοσηλευτήρια να ενταχθούν πλήρως και ομαλά οι ακαδημαϊκοί γιατροί.
«Πρόκειται πιστεύω όχι μόνο για απαίτηση του πανεπιστημίου μας, αλλά για απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας που αξίζει και δικαιούται να έχει ποιοτική ιατρική φροντίδα, που να αναβαθμίζεται συνεχώς, που να ερευνά προς όφελος της επιστήμης, του φοιτητή και του ίδιου του ασθενή» σημειώνει.
Η επιτυχία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), σχολιάζει ο κ. Χριστοφίδης, επαφίεται στην πραγματική βούληση για ποιοτική φροντίδα και θεραπεία του ασθενή, για τον λόγο αυτό εξηγεί, απαιτούνται τομές στη δημόσια υγεία.
«Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας πρέπει να αναβαθμιστούν και με αυτό ως γνώμονα πρέπει να τύχουν της μέγιστης αξιοποίησης οι δυνατότητες της Ιατρικής Σχολής. Άλλωστε μπροστά στην υγεία δεν χωράνε συμφέροντα», τονίζει .
Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιου Κύπρου
Δεν είναι λίγες οι προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ιατρική Σχολή από την ίδρυση και λειτουργία της δηλώνει ο Πρύτανης, όμως στα λίγα χρόνια λειτουργίας της προσθέτει, πέτυχε πολλά.
«To Πανεπιστήμιο Κύπρου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία 201-250 παγκοσμίως σύμφωνα με την κατάταξη ανά πεδίο στους TIMES 2024 στο επιστημονικό πεδίο Κλινική και Υγεία, ενώ κάθε χρόνο προσελκύει άριστες και άριστους νέες φοιτήτριες και νέους φοιτητές, έτοιμες και έτοιμους να συνεισφέρουν στο λειτούργημα», συμπληρώνει.
Σημειώνεται ότι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν η πρώτη Ιατρική Σχολή της Κύπρου που πιστοποιήθηκε με επιτυχία, μετά από αξιολόγηση, τόσο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης όσο κι από τον οργανισμό World Federation of Medical Education.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η νομοθεσία που θα ψηφιστεί, θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο πάνω στο οποίο θα κτιστεί και θα λειτουργήσει ένα σύγχρονο και πρότυπο μοντέλο ένταξης των ακαδημαϊκών γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ελπίζω πραγματικά η επόμενη χρονιά, να είναι η χρονιά ψήφισης της νομοθεσίας για τις πανεπιστημιακές κλινικές», καταλήγει.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: Πανεπιστημιακές κλινικές