ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Ξεδοντιάζουν» το γραφείο επιτρόπου προστασίας παιδιού

01 Αυγούστου 2024, 06:00

images

Την οικονομική και λειτουργική αποδυνάμωση του θεσμού του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού (ΓΕΠ), μέσα από την υποστελέχωση του γραφείου της αλλά και την περικοπή κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του 2025 για δράσεις που αφορούν το παιδί, καταγγέλλει η Επίτροπος Δέσπω Μιχαηλίδου.

Σε επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών και κοινοποιεί στην πρόεδρο της Βουλής, την προεδρία της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο, το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, την διευθύντρια Τμήματος Προσωπικού και Δημόσιας Διοίκησης και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ENOC), ενημερώνει για τους αντικειμενικούς κινδύνους ως προς τη συνέχιση της λειτουργίας του Θεσμού του Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, από πρόσφατες ενέργειες της εκτελεστικής εξουσίας, τόσο σε ότι αφορά τη σημαντική μείωση του επιστημονικού προσωπικού, όσο και στην επιχείρηση επιβολής οικονομικών περιορισμών στον προϋπολογισμό του γραφείου της για το έτος 2025, όπως καταγγέλλει.

Τονίζει ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα απειλούν άμεσα την ανεξαρτησία του θεσμού τον οποίο εκπροσωπεί, με εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες ως προς τη δυνατότητα του να ασκεί τις αρμοδιότητες του, «πόσω μάλλον να τις ασκεί αποτελεσματικά και προς το συμφέρον των παιδιών ως η εντολή του εκ του νόμου», όπως επισημαίνει.

Μένει με 5 λειτουργούς

Η κ. Μιχαηλίδου εξηγεί ότι οι λειτουργοί του ΓΕΠ μειώθηκαν από 11 σε 7 και ένας από αυτούς έχει ήδη αποδεχτεί θέση Α2 στο Τμήμα Αλιείας, ενώ δεύτερος καταβάλλει προσπάθειες να εργοδοτηθεί σε άλλη υπηρεσία, με κίνδυνο το ΓΕΠ να μείνει με 5 λειτουργούς.

Τονίζει επίσης, ότι εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας, έχει ενημερώσει πέρσι ότι πρόθεσή του είναι να τερματίσει τον Αύγουστο του 2024 την παραχώρηση υπηρεσιών τεσσάρων εκπαιδευτικών λειτουργών, ενώ ήδη μονομερώς όπως σημειώνεται, τερμάτισε την παραχώρηση υπηρεσιών τριών εκπαιδευτικών λειτουργών, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει η επίτροπος σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης και της προεδρίας της Δημοκρατίας και του Δικτύου Ευρωπαίων Επιτρόπων για το Παιδί.

Η επίτροπος προσθέτει ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και πάλι μονομερώς, όπως ισχυρίζεται, τερμάτισε την απόσπαση μίας από τις δύο λειτουργούς Κοινωνικών Υπηρεσιών, την οποία τελικά και πάλι απέσπασε στο ίδιο το Υφυπουργείο.

Η κ. Μιχαηλίδου, υπενθυμίζει παράλληλα, ότι εκκρεμεί η πλήρωση δύο θέσεων Α13(ιι) και Α11(ιι) στο γραφείο της, ενώ εκφράζει ανησυχία κατά πόσο σε περίπτωση που τα πρόσωπα που θα επιλεχθούν με τη διαδικασία του περί Δημόσιας Υπηρεσία Νόμου, η φύση της οποίας παρουσιάζει καθυστερήσεις, θα κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρογνωμοσύνη.

Τονίζει ότι το Γραφείο της δεν αποτελεί μέρος της Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών και υπογραμμίζει πως η επιλογή του προσωπικού του θα έπρεπε να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Επιτρόπου, πάντοτε μέσα από διαφανείς και αδιάβλητες διαδικασίες που να διασφαλίζουν την ισότητα των υποψηφίων, αλλά παράλληλα να ικανοποιούν τις εξειδικευμένες ανάγκες του.

Στο περίμενε για πλήρωση 4 θέσεων

Επιπροσθέτως των πιο πάνω, αναφέρει ότι ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την πλήρωση τεσσάρων νέων οργανικών θέσεων λειτουργών στους Προϋπολογισμού του 2024, αναγνωρίζοντας το έργο που επιτελείται, εντούτοις δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση σε επιστολή της για το ζήτημα προς τη Διευθύντρια Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ημερ 15/2/2024, με την οποία ζητούσε την πρόσληψη τους κατ’ εξαίρεση από τις πρόνοιες του νόμου.

«Αντίθετα, όπως η Επικεφαλής του Γραφείου μου έχει ενημερωθεί από την αρμόδια Λειτουργό του Τμήματος Προσωπικού και Δημόσιας Διοίκησης, οι τέσσερις αυτές θέσεις με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δεν έχουν αποπαγοποιηθεί μέχρι σήμερα», προσθέτει.

«Το γεγονός δε και μόνο ότι, ως ανεξάρτητη αρχή προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπεται από τις πιο πάνω αναφερόμενες Αρχές των Παρισίων και από ειδικό νόμο, έχω υποχρέωση να αποταθώ στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για να μου εγκρίνει οτιδήποτε σχετίζεται με το προσωπικό του Γραφείου μου, πλήττει τη λειτουργική και οικονομική ανεξαρτησία του θεσμού», όπως υπογραμμίζει.

Κόβουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2025

Όσον αφορά την οικονομική ανεξαρτησία του Θεσμού, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει ότι με εγκύκλιο από τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού που ισχύει για ολόκληρη τη δημόσια υπηρεσία, δίδονται οδηγίες για να ακολουθηθούν οροφές και ως εκ τούτου, απαιτείται από το γραφείο της να μειώσει τα ποσά που θεωρεί ότι απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των εκ του νόμου απορρεόντων ενεργειών και δράσεων, ούτως ώστε να μπορεί ο Θεσμός να ενεργεί αποτελεσματικά.

Σημειώνει ότι λόγω μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού του γραφείου της τον τελευταίο χρόνο, κάποιες δράσεις που απορρέουν από τις αρμοδιότητές της δεν έγινε κατορθωτό να πραγματοποιηθούν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το κονδύλι της αγοράς υπηρεσιών και των ενημερωτικών εκστρατειών στον Προϋπολογισμό του 2025, με στόχο να πραγματοποιηθούν εντός του επόμενου έτους.

Υποστηρίζει ότι η ενέργεια αυτή πλήττει την ανεξαρτησία του θεσμού και παραβαίνει τις πρόνοιες του νόμου, αφού δεν της επιτρέπεται στην ουσία να καθορίσει τις δράσεις που κρίνει απαραίτητες και κατ’ ελάχιστο ουσιώδεις για την επιτέλεση του έργου της.

«Ο προγραμματισμός των δράσεων και γενικότερα του στρατηγικού σχεδιασμού του Γραφείου μου δεν είναι δυνατό να εξαρτάται από την έγκριση ή συγκατάθεση του κράτους, και δη της εκτελεστικής εξουσίας, το οποίο κατά τα άλλα ο θεσμός ελέγχει ως προς τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του σε σχέση με το σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών», προσθέτει στην επιστολή της.

Καταγγέλλει παραδοξότητα

Σημειώνει επίσης, ότι η εν λόγω απαίτηση από την εκτελεστική εξουσία, αυτομάτως δημιουργεί μια παραδοξότητα και συγκεκριμένα η ανάγκη το Κράτος να εγκρίνει ή όχι τις όποιες ενέργειες ενός θεσμού, που η αποστολή του είναι ο έλεγχος και η παρακολούθηση του κράτους.

«Είναι, θεωρώ, πασιφανές ότι αυτό πλήττει τόσο την οικονομική, όσο και τη λειτουργική ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά τελικά και την ουσιαστική και αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων του, προς όφελος και προς το συμφέρον των παιδιών», προσθέτει.

Η κ. Μιχαηλίδου ζητά τις άμεσες ενέργειές των αποδεκτών της επιστολής για πλήρωση των τεσσάρων οργανικών θέσεων οι οποίες έχουν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το κόστος των οποίων περιλαμβάνεται ήδη στον περί προϋπολογισμού νόμο του 2024 και παράλληλα, την παραμονή των υφιστάμενων λειτουργών με το καθεστώς απόσπασης ή/και παραχώρησης υπηρεσιών μέχρι και πλήρωση των πιο πάνω θέσεων.

Επίσης, ζητά να αφεθεί ο θεσμός να καθορίζει ανεμπόδιστα τη διαχείριση των οικονομικών του πόρων και την ικανοποίηση όλων των λειτουργικών του και άλλων αναγκών, στη βάση των δικών του προτεραιοτήτων και στρατηγικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τις Αρχές των Παρισίων, οι οποίες όπως αναφέρει καταστρατηγούνται κατάφωρα.

Της Ελένης Χαραλάμπους

Σχετικά Άρθρα