Τζόνσον: Παραδέχθηκε ανεπάρκεια τεστ κορωνοϊού
17 September 2020, 07:06
Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι η χώρα δεν έχει ακόμα δυνατότητα διενέργειας επαρκούς αριθμού διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό.
Εμφανιζόμενος ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής χθες το απόγευμα, ο κ. Τζόνσον είπε ότι ο αριθμός των τεστ που γίνονται συνεχώς αυξάνεται και προανήγγειλε ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρχει η δυνατότητα για 500.000 τεστ ημερησίως.
Πρόσθεσε δε ότι ήδη στη Βρετανία διενεργούνται περισσότερα τεστ ανά πληθυσμό από όσα στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ισπανία.
Ερωτηθείς για τις αυξανόμενες μαρτυρίες πολιτών που δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ, είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι κατηγορίες πολιτών που θα υποβάλλονται στο διαγνωστικό τεστ κατά προτεραιότητα.
Είπε δε ότι οι μαθητές πρέπει να μένουν στο σχολείο μέχρι κάποιος από την οικογένειά τους διαγνωστεί θετικός στον ιό και όχι να μένουν σπίτι αμέσως μόλις κάποιος εκδηλώνει συμπτώματα.
Ο κ. Τζόνσον απέρριψε την κατηγορία ότι δεν κατάφερε να ελέγξει την κρίση δημόσιας υγείας και προανήγγειλε έρευνα για το χειρισμό της πανδημίας από την Κυβέρνηση. Δεν προσδιόρισε πάντως το χρόνο διενέργειας αυτής της έρευνας.
«Θα έχουμε μια έρευνα για τα μαθήματα που διδαχθήκαμε, η οποία θα κοιτάξει όλα όσα πήγαν λάθος», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στον απρόσμενα υψηλό επίπεδο μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς.
Ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε επίσης για τους πολίτες «που αισθάνονται ότι αν η Κυβέρνηση μπορεί να παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία (με το νομοσχέδιο που αλλάζει μονομερώς τη συμφωνία του Brexit), γιατί δεν μπορούν οι ίδιοι να παραβιάζουν τους κανόνες για τον κορωνοϊό».
Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι ο ιός «κερδίζει έδαφος» ξανά και προέτρεψε τους πολίτες να ακολουθούν τον «κανόνα των έξι», δηλαδή να μη συναντώνται σε παρέες άνω των έξι ατόμων.
Σε άλλη ερώτηση για τις συνομιλίες με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση, ο κ. Τζόνσον είπε ότι «δεν πιστεύει» πως οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται καλή τη πίστη.
Προειδοποίησε δε ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση, η Βρετανία θα επιβάλει «ισχυρούς» δασμούς σε κάποια από τα κοινοτικά προϊόντα.