ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρομάζουν οι αριθμοί των περιστατικών βουλιμίας και ανορεξίας στην Κύπρο

21 Ιουνίου 2024, 06:00

images

Τρομάζουν οι αριθμοί των περαστικών βουλιμίας και ανορεξίας στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στη βουλή.

Όπως επισημάνθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), οι διαγνώσεις σε ανήλικους, οι οποίοι παλεύουν με βουλιμία ή ανορεξία, ανέρχονται στις 1.166. Πρόκειται για άτομα που παρακολουθούνται από κλινικό ψυχολόγο.

Επιπλέον, 976 ανήλικοι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο αυτών των διαταραχών και έχουν παραπεμφθεί σε κλινικό διαιτολόγο. 

Σε ότι αφορά τώρα τους ενήλικες, τα περιστατικά βουλιμίας και ανορεξίας πλησιάζουν επικίνδυνα τις 3.000, πιο συγκεκριμένα 2.997, ενώ 7.904 περιστατικά έχουν παραπεμφθεί σε κλινικό διαιτολόγο, καθώς βρίσκονται στα αρχικά στάδια.

Δημιουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας

Οι παραπάνω αριθμοί, στους οποίους δεν υπολογίζονται άλλες διατροφικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα η υπερφαγία, δεν αφήνουν και μεγάλο περιθώριο στο κράτος για περαιτέρω καθυστερήσεις στη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Γεγονός που όπως φαίνεται ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) στην απόφαση για δημιουργία ημερήσιου κέντρου φροντίδας.

Την ίδια ώρα, στα σκαριά βρίσκεται και η δημιουργία ιδιωτικού κέντρου φροντίδας για ενήλικες το οποίο γίνονται προσπάθειες προκειμένου να ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Στόχος η συνεχής παρακολούθηση

Σε σχέση με το κέντρο που προτίθεται να δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Νίκη Ιεροδιακόνου στη χθεσινή συνεδρία της επιτροπής υγείας, ανέφερε ότι σκοπός του κέντρου είναι η κάλυψη του κενού που υπάρχει, στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στη συνεχή παρακολούθηση των πασχόντων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το κέντρο θα παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας στα άτομα που αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, μέσα από εξιδεικευμένα προγράμματα και θα στελεχώνεται με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων για στήριξη των ατόμων με διατροφικές διαταραχές.

 «Στο κέντρο δεν θα νοσηλεύονται ασθενείς, όμως στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν νοσηλείας. Σημαντικός αριθμός ατόμων που αυτή την στιγμή νοσηλεύονται, δεν θα χρειαζόταν να νοσηλευτούν αν είχαμε τέτοιου είδους κέντρα, με επαγγελματίες υγείας που να είναι εκπαιδευμένοι και να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στα άτομα αυτά σε καθημερινή βάση», εξήγησε.

Όσον αφορά τώρα το κέντρο που ετοιμάζεται, μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μάλλον θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους πρώτους ασθενείς πριν από εκείνο του δημοσίου καθώς όπως ανέφερε χθες η Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου Δρ. Ελένη Ανδρέου, η λειτουργία του θα αρχίσει τον Οκτώβριο με τη πρώτη φάση να περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες.

«Τόσα χρόνια συζητούμε για να γίνει ένα τέτοιο κέντρο στο δημόσιο αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαμε ενδείξεις ότι θα προχωρήσει το θέμα, αναζητήσαμε χορηγίες, και άρχισε αυτή η προσπάθεια στον ιδιωτικό τομέα. Στόχος είναι να ενταχθεί το κέντρο αυτό και στο ΓεΣΥ», σημείωσε η δρ Ανδρέου.

Καλές οι εξαγγελίες αλλά…

Αν και όλοι οι παρευρισκόμενοι στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας χαιρέτησαν τις εξαγγελίες για επίλυση του προβλήματος που υπάρχει σε σχέση με την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στου ασθενείς αυτούς, την ίδια ώρα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τους τρόπους πρόληψης των διατροφικών διαταραχών από νεαρή ηλικία αλλά και της παρέμβασης σε περιπτώσεις.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο πρόεδρος της παιδολογικής εταιρείας, Μιχάλης Αναστασιάδης, εξέφρασε έντονη ανησυχία σχετικά με την πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση περιστατικών διατροφικών διαταραχών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργού εμπλοκής των παιδιάτρων και των προσωπικών ιατρών.

«Ο προσωπικός γιατρός, είναι αυτός που λόγω και της άμεσης επαφής που πρέπει να έχει με τον ασθενή του, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για παιδίατρο, μπορεί να εντοπίσει πιο εύκολα τα σημάδια, να παραπέμψει το άτομο σε κάποιο ειδικό, όταν βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της διαταραχής», τόνισε.

Αναφερόμενος στο νέο κέντρο ημερήσιας φροντίδας που πρόκειται να δημιουργηθεί, ο Δρ Αναστασιάδης σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες για την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας σε άτομα με διατροφικές διαταραχές.

«Το κέντρο πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένο και να προβλεφθούν όλες οι παράμετροι για να παρέχεται ολοκληρωμένη φροντίδα, και όχι αποσπασματικά, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα», σημείωσε.

Συνεχίζεται ακόμα η προσπάθεια για Εθνική Στρατηγική…

Στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας, τέθηκε και το θέμα της Εθνικής Στρατηγικής για τις διατροφικές διαταραχές, με την κ. Ιεροδιακόνου από πλευράς υπουργείου Υγείας, να σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η προσπάθεια για την εκπόνηση της Στρατηγικής συνεχίζεται, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει οργανωμένο σύστημα για την πρόληψη των διατροφικών διαταραχών.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα