Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε συμπεράσματα για την πανδημία και την αντιμετώπιση της
11 Δεκεμβρίου 2020, 08:00
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε χθες συμπεράσματα για την πανδημία και την αντιμετώπιση της.
Συγκεκριμένα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις πρόσφατες θετικές ανακοινώσεις σχετικά με την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά του COVID-19 και τη σύναψη συμφωνιών εκ των προτέρων αγοράς από την Κομισιόν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η άφιξη εμβολίων δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει», σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Οι 27 αναφέρουν ότι «η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει ανησυχητική, παρόλο που οι σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού με σκοπό την πρόληψη περαιτέρω κυμάτων μολύνσεων».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει «τον συντονισμό των προσπαθειών σε επίπεδο ΕΕ μέχρι στιγμής και δεσμεύεται να ενισχύσει αυτόν τον συντονισμό, ιδίως κατά την προετοιμασία για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την επιστροφή σε κανονικά ταξίδια, συμπεριλαμβανομένου του διασυνοριακού τουρισμού, όταν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέψει».
Οι 27 συμφωνούν «για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταλλαγής εμπειριών και σχεδίων για το μέλλον. Με βάση τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, καλεί την Κομισιόν να υποβάλει πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με ένα κοινό πλαίσιο για ταχείες δοκιμές αντιγόνων και για την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών. Πρέπει επίσης να αναπτυχθεί μια συντονισμένη προσέγγιση των πιστοποιητικών εμβολιασμού».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «υπογραμμίζει τη σημασία των προετοιμασιών για την έγκαιρη ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης εθνικών στρατηγικών εμβολιασμού, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα εμβόλια θα διατίθενται εγκαίρως στους ανθρώπους στην ΕΕ. Είναι σημαντικό να παρέχουμε σαφείς πραγματικές πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια και να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση», αναφέρουν οι 27.
«Ο εμβολιασμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», τονίζουν.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να συμβάλει στη διεθνή αντίδραση στην πανδημία, μεταξύ άλλων μέσω της διευκόλυνσης COVAX για την εξασφάλιση προσιτής και δίκαιης πρόσβασης σε εμβόλια για όλους».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «τονίζει την ανάγκη συνέχισης των εργασιών για την αύξηση της ανθεκτικότητας στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των προτάσεων για μια Ένωση Υγείας και της πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού των δεδομένων υγείας στην Ευρώπη».
«Με σκοπό την καλύτερη πρόβλεψη και διαχείριση πιθανών μελλοντικών πανδημιών, η ΕΕ θα προωθήσει τρόπους ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας, μεταξύ άλλων μέσω μιας πιθανής διεθνούς συνθήκης για τις πανδημίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών συνεργασία σε θέματα υγείας».