ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Αλστχάιμερ η τρίτη συχνότερη ασθένεια στην Κύπρο

19 September 2022, 12:39

images

Στην τρίτη πιο συχνή ασθένεια στην Κύπρο για όλες τις ηλικίες κατατάσσεται το Αλτσχάιμερ, αναφέρει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αλτσχάιμερ & Συναφών Ανοιών ΜΗ-ΜΕ-ΛΗΣΜΟΝΕΙ της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, που γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας στην ομιλία του, υπέδειξε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί από 50 εκατ. σε 152 εκατ. έως το 2050.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αλτσχάιμερ & Συναφών Ανοιών, αναφορικά με τις παγκόσμιες επιπτώσεις της άνοιας, κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Επίσης, το συνολικό εκτιμώμενο ετήσιο παγκόσμιο κόστος της άνοιας ανέρχεται πάνω από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ανέλθει στα 2,8 τρισεκατομμύρια έως το 2030.

Ο κ. Χατζηπαντέλα, πρόσθεσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, καθιερώθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα που σχετίζονται με την ασθένεια αυτή.

Σημείωσε ακόμη ότι «αποτελεί το συχνότερο νευροεκφυλιστικό νόσημα που προκαλεί άνοια. Μία πάθηση που ταλανίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών με μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά, ιατρικά και οικονομικά ζητήματα της δημόσια υγείας, καθώς υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και της οικογένειας του προκαλώντας προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών της μνήμης, του λόγου, της σωματικής και ψυχολογικής υπόστασης του ατόμου».

«Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά, η ανάγκη μέριμνας για τους συμπολίτες μας που νοσούν ή πρόκειται να νοσήσουν στο μέλλον είναι επιτακτική. Ωστόσο, παρά τη ραγδαία πρόοδο της ιατρικής, οι υφιστάμενες θεραπείες δεν μπορούν να αναστρέψουν ή να σταματήσουν τις βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο των ασθενών με άνοια», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν εξαιτίας της άνοιας μέσα από τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, στη δεύτερη φάση ανέγερσης του νέου νοσοκομείου Αθαλάσσας προβλέπεται λειτουργία ψυχοϊατρικής κλινικής η οποία θα προσφέρει εξειδικευμένη φροντίδας.

«Το κράτος και το Υπουργείο Υγείας, μέσω του ΓεΣΥ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, επιδιώκει να προσφέρει την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ασθενείς αλλά και μία πληθώρα εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών όπως, φυσικοθεραπεία, ψυχολογική και νοσηλευτική υποστήριξη διατηρώντας τη δυνατότητα ακόμη και κατ’ οίκον παρεμβάσεων εκεί που χρειάζεται. Φροντίζουμε να αναβαθμίζονται και να δημιουργούνται συνεχώς νέες υποδομές, αλλά και να στελεχώνονται από αξιόλογους επιστήμονες», ανέφερε.

Όπως δήλωσε, «επιθυμούμε να συμβάλουμε στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών σε θέματα καθημερινής διαβίωσης και ευημερίας. Δεσμευόμαστε να διατηρούμε πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας».

Ετών 39,5 ο νεότερος ασθενής με Αλτσχάιμερ

Ο πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Μιχάλης Πρωτοπαπάς, κατά τη διάσκεψη ανέφερε ότι πολλές φορές συγχύζουμε την άνοια με την νόσο του Αλτσχάιμερ. Όπως διευκρίνισε, η άνοια είναι ένας τίτλος-επικεφαλίδα, ενώ η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι πάθηση από μόνη της.

«Δηλαδή, οι άνοιες χωρίζονται σε άνοιες του φλοιού και του υποφλοιού – άνοιες που καταστρέφουν τον εγκεφαλικό φλοιό και αιτίες που καταστρέφουν την υποφλοιώδη ουσία του εγκεφάλου. Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι νόσος η οποία ανήκει στην κατηγορία της πάθησης του εγκεφαλικού φλοιού», εξήγησε.

Αναφορικά με το ποιες ηλικίες αγγίζει η νόσος Αλτσχάιμερ, ο Δρ Πρωτοπαπάς δήλωσε ότι ο νεότερος σε ηλικία ασθενής στον οποίο έγινε διάγνωση ήταν 42 ετών, προσθέτοντας ότι ο νεότερος ασθενής γενικότερα που έχει καταγραφεί ότι έχει νοσήσει με τη νόσο αυτή είναι 39,5 ετών.

Σύμφωνα με τον Δρ Πρωτοπαπά, μετά τη διάγνωση του ατόμου με Αλτσχάιμερ, ο γιατρός αναλαμβάνει να οδηγήσει την οικογένεια του ασθενή σε μία ηρεμία, αναφέροντας τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν, αλλά και τις πρακτικές επιλογές που πρέπει να ακολουθηθούν. Δηλαδή, η κηδεμονία του ασθενή, η αντιμετώπιση του, το πώς πρέπει να φροντίζει κάποιος τον ασθενή.

Οι θεραπευτικές επιλογές οι οποίες υπάρχουν σήμερα, είναι για να καθυστερήσουν την εξέλιξη της νόσου, αναφέρει, ωστόσο η καθυστέρηση δεν είναι τόσο αργή ώστε να δώσει μερικά χρόνια ακόμα συνύπαρξης. Παρόλα αυτά, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο καλά είναι τα αποτελέσματα, υποδεικνύει.  

Εκ μέρους του συνδέσμου Αλτσχάιμερ, ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Κώστας Καπιτανής ανέφερε ότι ο σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1996 και η πορεία του συνδέσμου έχει επιδείξει σημαντική εθελοντική δράση. Επιπλέον συνέβαλε με τη δράση του στην ανάδειξη κοινωνικού έργου και πρόκειται για τον μοναδικό σύνδεσμο Αλτσχάιμερ στην Κύπρο ο οποίος είναι αναγνωρισμένος τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

«Ο προσωρινός χώρος στον οποίο φιλοξενούνται από το πρωί μέχρι το απόγευμα οι πάσχοντες, προσφέρει προγράμματα ψυχαγωγίας, νοητικής ενδυνάμωσης των ατόμων που βρίσκονται στα αρχικά στάδια νόσησης. Ακόμη, η ψυχολογική στήριξη που παρέχεται δεν αφορά μόνο τους ασθενείς, αλλά περιλαμβάνει συγγενείς και φροντιστές, ενώ προσφέρονται και υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας», σημείωσε.

«Ευελπιστούμε στην κρατική ενίσχυση αφού οι διάφοροι πόροι συμβάλουν και αναβαθμίζουν στο έργο που πράττουμε ως Σύνδεσμος. Είναι καθήκον της κοινωνίας και του κράτους να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλουν καθημερινά οι επαγγελματίες του συνδέσμου, η διοίκηση και οι εθελοντές μας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Καπιτανής, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε στήριξη για την ανέγερση του πρώτου Κέντρου Εξειδικευμένης Φροντίδας, το οποίο θα στεγάζει τους πάσχοντες στην Επαρχία Λάρνακας. Ήδη έχουν κατατεθεί τα σχέδια στον Δήμο Λάρνακας για έγκριση».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα