Το 88% των εργαζομένων αντιμετωπίζει προβλήματα άγχους
23 Αυγούστου 2022, 06:00
Το 88% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει προβλήματα άγχους στην εργασία αναφέρουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα που αποτελούν μέρος της πλατφόρμας EndStress.EU, προτείνοντας τη λήψη νομοθεσίας για πρόληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να προτείνει νομοθετική δράση για την πρόληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες.
Σημειώνεται ότι με το 60% όλων των εργάσιμων ημερών να χάνονται λόγω ψυχοκοινωνικών κινδύνων, η έκθεση «Ψυχική υγεία στον ψηφιακό κόσμο της εργασίας» πρόκειται να εγκριθεί ομόφωνα από τους ευρωβουλευτές.
Ακόμη, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα απέστειλαν επιστολή στον Επίτροπο για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Nicolas Schmidt, τονίζοντας ότι το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων εργαζομένων πιστεύει ότι η ασφάλεια ή η υγεία τους κινδυνεύει λόγω της εργασίας τους, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή οικονομία χάνει €620 δισ. ετησίως μόνο λόγω της εργασιακής κατάθλιψης.
Επίσης, το 80% των ιδρυμάτων στην ΕΕ εντοπίζουν τουλάχιστον έναν παράγοντα ψυχοκοινωνικού κινδύνου στο χώρο εργασίας τους, ενώ λιγότερο από το 40% των χώρων εργασίας έχει σχέδια δράσης για την πρόληψη ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία, οι νέοι έχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ή άγχος από τους ενήλικες, με το 64% των νέων μεταξύ 18 και 34 ετών να διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης το 2021.
Η ETUC υπογραμμίζει ότι παρά τη δέσμευση για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια, η ψυχική υγεία, με την οποία το 25% των πολιτών της ΕΕ θα αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του, δεν αντιμετωπίζεται ακόμη από ειδικό πλαίσιο.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ETUC Claes-Mikael Stahl δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λόγω της εργασίας του. Τα μέλη μας, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, έχουν αντιμετωπίσει πλήθος κρίσεων τα τελευταία χρόνια, με την πανδημία COVID-19, την εισβολή στην Ουκρανία και το αυξανόμενο κόστος ζωής που δημιουργούν αναρίθμητους κινδύνους για την ψυχική υγεία για τους πολίτες μας. Χρειάζονται επαρκή προστασία στους χώρους εργασίας».
Με τη σειρά της η Πρόεδρος των Eurocadres Nayla Glaise ανέφερε ότι «η έρευνα έχει δείξει ότι μια οδηγία της ΕΕ μπορεί να μετριάσει το βάρος που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι διασφαλίζοντας ένα ίσο ελάχιστο επίπεδο προστασίας σε ολόκληρη την Ένωση. Η απάντηση σε αυτήν την κρίση ποικίλλει στα διάφορα κράτη μέλη, με τα μη δεσμευτικά εργαλεία και τους πόρους για τους εργοδότες να αποδεικνύονται ανεπαρκή».
Συμπλήρωσε ακόμη ότι «αν και εκτιμούμε ότι υπάρχει ρόλος για τις συλλογικές συμβάσεις, τις κατευθυντήριες γραμμές για το χώρο εργασίας και άλλα μέτρα, όλες αυτές οι προσπάθειες πρέπει να υποστηρίζονται από νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ. Καλούμε την Επιτροπή να προτείνει επαρκή νομοθεσία για την αντιμετώπιση της τρέχουσας επιδημίας».
Της Ουρανίας Στυλιανού