ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι αλλάζει σε ιατρική περίθαλψη δημοσίων υπαλλήλων

07 Μαΐου 2023, 06:00

images

Εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει στη διεξαγωγή ιατρικών εξετάσεων για νεοδιοριζόμενους στη δημόσια υπηρεσία και στην ιατρική περίθαλψη δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπει νομοσχέδιο και κανονισμοί που θα τεθούν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών την Δευτέρα.

Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την εισαγωγή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, κρίθηκε απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Ιατρικές Εξετάσεις και Ιατρική Περίθαλψη) Κανονισμών του 1989 αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Συγκεκριμένα, οι κανονισμοί αφορούν σε αλλαγές στην ιατρική εξέταση των νεοδιοριζόμενων στη δημόσια υπηρεσία, την ιατρική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και των εξαρτώμενων τους, την ιατρική περίθαλψη υπαλλήλων που υπηρετούν εκτός Κύπρου, καθώς και για έκτακτη ιατρική εξέταση υπαλλήλου.

Σημειώνεται ότι η ανάγκη εκσυγχρονισμού των Κανονισμών προέκυψε, κυρίως, λόγω του ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν αυτονομηθεί και διοικούνται από τον ΟΚΥπΥ και µε βάση το πλαίσιο λειτουργίας του ΓΕΣΥ δεν μπορούν να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες για τις ιατρικές εξετάσεις των δημοσίων υπαλλήλων,

Όπως επεξηγείται οι υφιστάμενοι Κανονισμοί προβλέπουν μόνο ότι οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι, στο πλαίσιο της ιατρικής εξέτασης υποβάλλονται και σε ακτινογραφία θώρακος, εξέταση που είχε κριθεί απαραίτητη λόγω της έξαρσης της φυματίωσης τα παλαιότερα χρόνια, ενώ δεν προβλέπεται η δυνατότητα διενέργειας οποιασδήποτε άλλης ιατρικής εξέτασης για διαπίστωση της καταλληλότητας τους για διορισμό.

Επίσης τροποποιούν ρυθμίσεις στους υφιστάμενους Κανονισμούς, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημόσιων υπαλλήλων στα κρατικά νοσηλευτήρια, εξαιτίας της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ακόμα στις ρυθμίσεις που προωθούνται μέσω των νέων κανονισμών αφορούν στην ιατρική περίθαλψη δημόσιων υπαλλήλων που εργάζονται ή βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά και της ορθότερης διασφάλισης των δικαιωμάτων των ατόμων µε αναπηρίες στον τομέα της απασχόλησης.

Με ιατρική εξέταση στο δημόσιο

Σημειώνεται ότι στις βασικότερες τροποποιήσεις που προωθούνται είναι για την εξέταση των νεοδιοριζόμενων στη δημόσια υπηρεσία, προβλέπεται ότι αυτή αποσκοπεί τόσο στην εξακρίβωση της καταλληλότητας του υποψηφίου να εκτελέσει τα καθήκοντα της θέσης στην οποία επιλέγηκε για διορισμό όσο και στη διασφάλιση της υγείας του ίδιου και των υπόλοιπων υπαλλήλων.

Για σκοπούς συμμόρφωσης µε τον περί Ατόμων µε Αναπηρίες Νόμο προβλέπεται επίσης ότι µε την εξέταση αυτή, στην περίπτωση υποψήφιου µε προβλήματα αναπηρίας, θα μπορεί να παρέχεται από τον Ιατρικό Λειτουργό που θα διενεργήσει την ιατρική εξέταση καθοδήγηση για την παροχή σε αυτόν εύλογων προσαρμογών, ώστε να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του αποτελεσματικότερα.

Διευκρινίζεται ότι για τη διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης, ο υποψήφιος θα συμπληρώνει συγκεκριμένο έντυπο µε το ιστορικό υγείας του που θα καταρτιστεί από τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας.

Τέλος η ακτινογραφία θώρακα

Με τους νέους κανονισμούς εξάλλου, καταργείται η υποχρεωτική υποβολή των νεοδιοριζόμενων σε ακτινογραφία θώρακος, καθώς δεν υφίστανται πλέον λόγος, ενώ παράλληλα ρυθμίζεται γενικότερα η ευχέρεια στον Ιατρικό Λειτουργό να κρίνει αν είναι αναγκαίο να ζητήσει την υποβολή του υποψηφίου σε ιατρικές εξετάσεις προτού γνωμοδοτήσει.

Ρυθμίζεται επίσης ότι στις περιπτώσεις εκείνες που ο Ιατρικός Λειτουργός ζητήσει από τον νεοδιοριζόμενο να πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε ιατρικές εξετάσεις, το κόστος που θα επωμιστεί για τη διενέργειά τους να μπορεί να ανακτάται µε την προσκόμιση των σχετικών αποδείξεων.

Σ' ότι αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη υπαλλήλων, συνταξιούχων και µελών της οικογένειάς τους, ο σχετικός Κανονισμός διαμορφώθηκε ώστε να παραπέμπει στους περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Γενικούς) Κανονισμούς, οι οποίοι ρύθμιζαν τα ωφελήματα των δημόσιων υπαλλήλων, για υπηρεσίες που δεν παρέχονται από το ΓεΣΥ.

Για υπαλλήλους που υπηρετούν εκτός Κύπρου καθορίζεται ότι θα τυγχάνουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το εθνικό σύστημα της χώρας στην οποία είναι τοποθετημένοι.

Σημειώνεται ότι στις αιτιολογημένες περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοι δεν θα μπορούν να τύχουν ικανοποιητικής περίθαλψης από συγκεκριμένο εθνικό σύστημα υγείας, προβλέπεται η εφαρμογή εναλλακτικών επιλογών μετά από έγκριση από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Στην συνεδρία κλήθηκαν να συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών και Υγείας, του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, της Νομικής Υπηρεσίας, της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔ Υ), των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΑΣΔΥΚ και Ισότητας, καθώς και της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ).

Της Ελένης Χαραλάμπους



Σχετικά Άρθρα