Την τελευταία πενταετία 22 γυναικοκτονίες, εκστρατεία κατά έμφυλης βίας
03 Δεκεμβρίου 2024, 15:02
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν καταγραφεί στην Κύπρο 22 γυναικοκτονίες και περισσότερα από 12.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με κεντρικό μήνυμα «Η Έμφυλη Βία Κρύβεται Μπροστά Μας», πραγματοποιείται εκστρατεία για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας που εντάσσεται στις παγκόσμιες 16ήμερες δράσεις κατά της έμφυλης βίας και υλοποιείται από τον Εθνικό Συντονιστικό Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων.
Βασικός στόχος της εκστρατείας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η ενημέρωση του κοινού για τις μορφές έμφυλης βίας, την ισχύουσα νομοθεσία, και τις διαθέσιμες υποστηρικτικές δομές.
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για την παρουσίαση της εκστρατείας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, τόνισε ότι «μέσω της εκστρατείας θέτουμε ως στόχο την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και όλων των κοινωνικών στερεοτύπων και προκαταλήψεων, που είναι άρρηκτα συνυφασμένα με αυτήν. Ενισχύουμε την πρόσβαση στην ενημέρωση και θέτουμε ξεκάθαρα τα δικαιώματα και την προστασία των θυμάτων έμφυλης βίας στο επίκεντρο των δράσεων και των πολιτικών μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας».
Η Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, δήλωσε ότι η βία κατά των γυναικών αφορά τον καθένα και την καθεμιά μας, ως άτομα και ως κοινωνικό σύνολο.
«Κάθε περιστατικό βίας δεν τραυματίζει μόνο το θύμα και την οικογένεια της, αλλά σπρώχνει την κοινωνία ένα βήμα μακριά από την πρόοδο και την ευημερία. Το βασικό σύνθημα της εκστρατείας, “Η έμφυλη βία κρύβεται μπροστά μας”, είναι ένα κάλεσμα προς όλους και όλες να την αναγνωρίσουμε και να την καταγγείλουμε», είπε.
Σημειώνεται ότι η έμφυλη βία λαμβάνει ποικίλες μορφές, όπως είναι η σωματική, η σεξουαλική, η ψυχολογική, η οικονομική βία, η παρενόχληση, η παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking), και ο διαδικτυακός σεξισμός.
Στην Κύπρο, το νομοθετικό πλαίσιο, εναρμονισμένο με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ποινικοποιεί όλες αυτές τις μορφές βίας, προβλέπει αυστηρές ποινές για τους θύτες και ενισχυμένη προστασία για τα θύματα βίας.
«Αν και τα στατιστικά αποκαλύπτουν σοκαριστικά δεδομένα – με 22 γυναικοκτονίες και περισσότερα από 12.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας να έχουν καταγραφεί στην Κύπρο μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια – η πραγματική έκταση του προβλήματος είναι πολύ μεγαλύτερη. Για αρκετές γυναίκες, ο φόβος, η ανασφάλεια και η κοινωνική πίεση λειτουργούν ως εμπόδια στην αναζήτηση βοήθειας», τονίζεται.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας περιλαμβάνονται ενημερωτικές δράσεις που απευθύνονται σε ολόκληρη την κοινωνία. Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, όπως βίντεο και στατικά γραφικά που αξιοποιούν πραγματικά δεδομένα, αναδεικνύεται η δυσκολία αναγνώρισης των θυμάτων και η ανάγκη για δράση.
Παράλληλα, δημόσιες παρεμβάσεις αξιωματούχων ενισχύουν τη διάδοση του μηνύματος, καλλιεργώντας το διάλογο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Με τα χρώματα μωβ και πορτοκαλί -επίσημο χρώμα της διεθνούς καμπάνιας ευαισθητοποίησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (#OrangeTheWorld)- η εκστρατεία μεταφέρει ισχυρό μήνυμα για την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας, καταλήγει η ανακοίνωση.
Tags: Έμφυλη βία