ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Tην πολιτική υγείας της ΕΕ ανέλυσε η Επίτροπος Κυριακίδου στο συνέδριο του Economist

24 Νοεμβρίου 2020, 14:51

images

Το μήνυμα πως η ΕΕ αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση και προσπαθεί ταυτόχρονα να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη ετοιμότητά της, "σαν να χτίζει ένα πλοίο, ενώ το ταξιδεύει στη μέση μιας καταιγίδας", έστειλε η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη στο διαδικτυακό 16ο Συνέδριο του Economist στην Κύπρο.

Η Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι "ο εμβολιασμός προσφέρει την πιο σίγουρη έξοδο από την πανδημία, αλλά πρέπει να υποστηρίζεται από αποτελεσματικές συνεργασίες". Τόνισε ότι η στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια COVID-19 αναγνωρίζει την ανάγκη για ασφαλή, αποτελεσματικά εμβόλια και βοήθησε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, παρασκευής και ανάπτυξης εμβολίων κατά του COVID-19, ενώ θα διασφαλίσει δίκαιη και δίκαιη πρόσβαση για όλους σε ολόκληρη την ΕΕ και παγκοσμίως.

"Έχουμε υπογράψει συμβόλαια με πέντε εταιρείες και συζητούμε με άλλες. Και αυτές οι συμφωνίες επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι όλα τα κράτη μέλη θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια υψηλής ποιότητας με τους καλύτερους δυνατούς όρους και προϋποθέσεις", ανακοίνωσε η Επίτροπος και ξεκαθάρισε ότι "η ταχύτητα είναι σημαντική, και δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν πίσω σε αυτήν την προσπάθεια".

Διευκρίνισε ωστόσο ότι "ταυτόχρονα, δεν θα συμβιβαστούμε με την ασφάλεια. Η ευελιξία στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ επιτρέπει την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της έγκρισης και της διαθεσιμότητας εμβολίων, διατηρώντας παράλληλα αυστηρά πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εισαγάγει διαδικασίες ταχείας αναθεώρησης για την ταχεία αξιολόγηση των εφαρμογών εμβολίων".

Σημείωσε δε ότι "ο εμβολιασμός δεν είναι το μαγικό ραβδί που θα κάνει τον COVID-19 να εξαφανιστεί,αλλά είναι ένα ζωτικό μέρος της στρατηγικής εξόδου μας".

Η Επίτροπος, η οποία πραγματοποίησε αναλυτική ανασκόπηση των κινήσεων της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας τόνισε ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες καθοδηγούνται από την επιστήμη και η ΕΕ ενισχύεται από την αλληλεγγύη, τη συνεργασία και την ενότητα του σκοπού, "την αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από πιθανές μελλοντικές κρίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας".

Αυτή είναι η ΕΕ στα καλύτερά της εν μέσω κρίσης: "Συγκέντρωση πόρων, ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και συνεργασία, με άνευ προηγουμένου τρόπο, για να αποφέρει απτά οφέλη στην καθημερινή ζωή των πολιτών της. Επειδή κάθε ζωή έχει σημασία. Επειδή όλοι αξίζουν ένα ασφαλές μέλλον με ευημερία", τόνισε η Επίτροπος.

Αναλυτικά, η Επίτροπος εξήγησε ότι "το 2020 ήταν μια πιο δύσκολη χρονιά" καθώς "άτομα, οικογένειες, επιχειρήσεις και κοινότητες σε όλη την Ευρώπη υπέφεραν πάρα πολύ". "Οι πολίτες μας είδαν τη ζωή τους και τα μέσα διαβίωσης να αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα", σημείωσε.

"Η Κύπρος μέχρι στιγμής ήταν πιο επιτυχημένη από ό, τι οι περισσότεροι στον περιορισμό της πανδημίας και η προσπάθεια των εργαζομένων, του ιατρικού προσωπικού και των πολιτών της Κύπρου πρέπει να αναγνωριστεί και να επαινείται", τόνισε.

"Ωστόσο, η Κύπρος δεν έχει σωθεί πλήρως. Οι πρόσφατες απότομες αυξήσεις σε καθημερινά κρούσματα υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που είδαμε την άνοιξη. Μια έντονη υπενθύμιση ότι όλες οι κοινότητές μας είναι πολύ ευάλωτες σε αυτόν τον ιό", προειδοποίησε.

"Ο COVID-19 μάς έχει διδάξει σκληρά μαθήματα. Μας υπενθύμισε τη θεμελιώδη σημασία της υγείας μας: προϋπόθεση για ανθεκτικές, ισότιμες και βιώσιμες κοινότητες. Η πανδημία μας έδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι κοινωνίες μας και πόσο εύκολα μπορούν να ταραχθούν. Και μας υπενθύμισε επίσης την αξία της συνεργασίας και της ενότητας του σκοπού.

Έτσι, χαίρομαι που συμμετέχω στη σημερινή σημαντική Διάσκεψη Κορυφής, η οποία υπερασπίζεται την αλληλεγγύη και η οποία θα εξερευνήσει τους διαφορετικούς δρόμους προς ισχυρότερες, πιο δίκαιες και πιο ευημερούσες κοινωνίες για όλους", σημείωσε η Στ. Κυριακίδου.

Σημείωσε ακόμα ότι "αυτή η άνευ προηγουμένου πανδημία έχει επιδεινώσει πολλές από τις διαρθρωτικές αδυναμίες στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Επεσήμανε τι πρέπει να βελτιώσουμε και πώς. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, τα προληπτικά μέτρα σε ορισμένα κράτη μέλη οδήγησαν σε περιορισμούς στις εξαγωγές, διογκωμένες προβλέψεις ζήτησης και περιττή αποθήκευση φαρμάκων. Ομοίως, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε απαγορεύσεις εξαγωγής φαρμάκων προς τρίτες χώρες. Η αλληλεγγύη, οι ακούραστες προσπάθειες και η εστιασμένη συνεργασία ήταν και εξακολουθούν να είναι υψίστης σημασίας για την καταπολέμηση αυτού του ιού, καθώς έγινε φανερό από την αρχή ότι δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τον νικήσουμε δουλεύοντας μόνοι μας. Από την πρώτη ημέρα αυτής της πανδημίας, η Κομισιόν ζήτησε συντονισμό και ενότητα σκοπού - έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτή είναι η πιο αποτελεσματική πορεία προς τα εμπρός", επεσήμανε.

"Χαίρομαι πολύ που η Κύπρος έχει εμπλακεί πλήρως σε όλους τους μηχανισμούς συντονισμού και συνεργασίας της ΕΕ από την αρχή. Γνωρίζω ότι οι Κύπριοι συμπατριώτες μου έκαναν πολλές θυσίες όλο αυτό το διάστημα. Γι `αυτό είναι τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και την προσωπική μας υγιεινή, προκειμένου να μην θέσουμε σε κίνδυνο όλες αυτές τις σκληρές προσπάθειες, έως ότου αναπτυχθεί ένα ασφαλές εμβόλιο", τόνισε η Επίτροπος.

"Οι ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού είναι ένας τομέας στον οποίο η συνεργασία είναι ιδιαίτερα σημαντική - και η Κομισιόν έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας. Η εκτελεστική διευθύνουσα ομάδα της ΕΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων συλλέγει δεδομένα και ανταλλάσσει εμπειρίες και πληροφορίες μεταξύ των κρατών μελών.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δημιούργησε ένα σημαντικό κανάλι επικοινωνίας με τη φαρμακευτική βιομηχανία, βελτιώνοντας την ορατότητα και τον έγκαιρο εντοπισμό τρωτών σημείων στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων. Πραγματοποιήσαμε επτά κοινές προσκλήσεις προμηθειών για βασικά φάρμακα και εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες, φάρμακα ICU και γρήγορα τεστ αντιγόνου. Και η Κομισιόν εργάστηκε επίσης για την ανάπτυξη περισσότερων τεκμηριωμένων και κοινών προσεγγίσεων για τεστ, καραντίνα και ταξίδια", υπενθύμισε.

"Αλλά αυτό δεν είναι μόνο μια κρίση υγείας. Ο COVID-19 έχει μεγάλο αντίκτυπο στις κοινωνίες μας στο σύνολό της.

Σε απάντηση, η Κομισιόν κινητοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλες τις μορφές της. Για να βοηθήσει τα κράτη μέλη, να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να μετριάσουν τις σοβαρές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, η ΕΕ ενέκρινε ένα νέο μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (SURE). Από ένα συνολικό κονδύλιο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη διατεθεί 87,9 δισεκατομμύρια ευρώ και επί του παρόντος εκταμιεύεται οικονομική βοήθεια. Με το SURE, η Κύπρος θα λάβει δάνεια χαμηλού επιτοκίου ύψους 479 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό θα βοηθήσει την Κύπρο να υποστηρίξει τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους και θα εγγυηθεί την εισοδηματική υποστήριξη σε εκείνους που πρέπει να επέχουν από την εργασία για λόγους υγείας λόγω της πανδημίας Covid-19. Είμαι πράγματι πολύ ευτυχής που σημειώνω ότι η Κύπρος, ήδη, έλαβε την περασμένη εβδομάδα 250 εκατομμύρια ευρώ", σημείωσε η Επίτροπος.

"Η πανδημία μας ώθησε να βελτιώσουμε την ικανότητα ετοιμότητας και ανταπόκρισης. Δικαίως οι πολίτες της ΕΕ αναμένουν προστασία, και είμαστε αποφασισμένοι να το πράξουμε. Το πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, που ανακοινώθηκε στις 11 Νοεμβρίου, θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες αυτές. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο ασφαλή, καλύτερα προετοιμασμένη και πιο ανθεκτική ΕΕ .Το πακέτο ενισχύει τους πιο σημαντικούς ρόλους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Και θα δημιουργήσει μια ειδική ευρωπαϊκή αρχή ετοιμότητας και αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την υγεία για να ενισχύσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε νέες και αναδυόμενες διασυνοριακές απειλές για την υγεία. Αυτά τα μέτρα θα συμπληρωθούν από τη φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα και θα αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές προκλήσεις", εξήγησε η Στέλλα Κυριακίδου.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι "τα κράτη μέλη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και σε αυτήν την προσπάθεια. Οι ειδικές για κάθε χώρα συστάσεις του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τις οποίες εκδώσαμε τον Μάιο, θα βοηθήσουν στην καθοδήγηση αυτού του έργου. Και για πρώτη φορά, όλα τα κράτη μέλη έλαβαν συστάσεις σχετικά με τα συστήματα υγείας τους".

Στην περίπτωση της Κύπρου, είπε, "η Κομισιόν ζήτησε την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας του συστήματος υγείας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των επαγγελματιών υγείας" και τόνισε ότι "με τα μέσα που διατίθενται στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του ουσιαστικού νέου προγράμματος EU4Health, η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου για ενίσχυση του συστήματος υγείας της και προώθηση της υγείας όλων των πολιτών της".

Σχετικά Άρθρα