ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέλος οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί από τα νοσηλευτήρια

03 Νοεμβρίου 2022, 14:14

images

Την απόρριψη του αιτήματος των γιατρών εκτός ΓεΣΥ για τη συνέχιση παροχής των υπηρεσιών τους στα νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ, αποφάσισε σήμερα το δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση του ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αναφορικά με την εξέλιξη της αγωγής που έχει καταχωρηθεί εναντίον του και άλλων, σε σχέση με την απαγόρευση που τέθηκε στα συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους του ΓεΣΥ από μη εγγεγραμμένους στο ΓεΣΥ ιατρούς, αναφέρει ότι αποφασίστηκε να δοθεί στους νομικούς συμβούλους του Οργανισμού χρόνος για ετοιμασία της ένστασής τους.

Συγκεκριμένα, στo πλαίσio της αγωγής καταχωρήθηκε από γιατρό, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ, αίτηση για έκδοση προσωρινού διατάγματος με το οποίο αιτείτο αναστολή της εν λόγω απαγόρευσης μέχρι την εκδίκαση της αγωγής.

Το Δικαστήριο, εντούτοις, δεν έλαβε ακόμη καμία απόφαση σε σχέση με την έκδοση ή μη προσωρινού διατάγματος και η αίτηση έχει οριστεί για ακρόαση στις 24 Νοεμβρίου 2022.

Διευκρινίζεται ότι, η Εγκύκλιος του Οργανισμού για την ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας, στην οποία τίθεται η απαγόρευση στα συμβεβλημένα νοσηλευτήρια να παρέχουν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας σε δικαιούχους του ΓεΣΥ από μη εγγεγραμμένους στο ΓεΣΥ ιατρούς ισχύει και επομένως η περίοδος προσαρμογής και το εύλογο χρονικό διάστημα που δόθηκε για πλήρη συμμόρφωση έχει λήξει. 

Φραγμός στο πολυασφαλιστικό ΓεΣΥ

Η απόφαση του Δικαστηρίου αποτελεί φραγμό στην εισαγωγή ενός πολυασφαλιστικού συστήματος υγείας, ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην ουσία θέτει φραγμό στην προσπάθεια κάποιων -συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΥ- για την εισαγωγή του πολυασφαλιστικού συστήματος από την πίσω πόρτα και κυρίως παραβίαση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ για μονοασφαλιστικό σύστημα.

Σημείωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει την ΕΔΕΚ, η οποία «από την πρώτη στιγμή είχε υποδείξει ότι το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2020, για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ, είχε πρόνοιες οι οποίες ήταν αντίθετες με την κείμενη νομοθεσία».

Πρόσθεσε ότι «αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε και από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας το Σεπτέμβριο του 2021, η οποία έγινε μετά το γνωστό αίτημα της ΕΔΕΚ ότι για να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς θα έπρεπε να περιληφθεί ως πρόνοια και πρόταση και η συγκεκριμένη νομική γνωμάτευση».

Συνεπώς, άμεσα επιβάλλεται από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών -και των κρατικών, αλλά και του ΟΑΥ- να προχωρήσουν στην πλήρη εναρμόνιση με την κειμένη νομοθεσία, υπογράμμισε.

«Πραγματικά είναι αδιανόητο και απαράδεκτο σε ένα κράτος δικαίου όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, από το 2015 το Σεπτέμβριο η Νομική Υπηρεσία να υποδεικνύει το παράνομο της συγκεκριμένης σύμβασης του μνημονίου και όμως κανένας να μην ενδιαφέρεται για την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας», υπέδειξε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιοι γιατροί εκτός ΓεΣΥ έχουν κτίσει τη ζωή τους στα εν λόγω νοσηλευτήρια και θα ήταν καλύτερο να μείνουν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν,  ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι δεν γίνεται να μείνουν για ακόμη 20 χρόνια στα νοσηλευτήρια και ότι πρέπει να πάρουν απόφαση εάν θέλουν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που αυτοί είναι μέτοχοι στα νοσηλευτήρια θα έχουν τα κέρδη από τις μετοχές, αλλά όχι να προσφέρουν και υπηρεσίες στο νοσηλευτήριο.

«Εδώ τίθεται και το ζήτημα της τεράστιας ευθύνης του πρώην Υπουργού Υγείας ο οποίος πήρε γνωμάτευση από ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο και όχι από τη νομική υπηρεσία του κράτους», είπε, συμπληρώνοντας ότι «οι γιατροί θα έπρεπε να κάνουν αγωγή σε βάρος αυτών που τους στέρησαν τα κέρδη τους». «Δεν θα δεχθούμε μία παρανομία να συνεχίζει να υπάρχει, απλά και μόνο γιατί κάποιοι έκαναν λάθη», υπογράμμισε.

«Οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί πρέπει να φύγουν άμεσα και να πάνε κάπου άλλου», ανέφερε.

Τόνισε ακόμη ότι «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και την ίδια στιγμή -όπως πολλές φορές υποδείξαμε- να δημιουργούμε ασθενείς δύο ταχυτήτων, δηλαδή τους ευνοούμενους οι οποίοι θα έχουν άμεση εξυπηρέτηση και πολλές φορές εκτός του μονοασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τους εντός ασθενείς, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή ενδεχομένως την ασφαλιστική κάλυψη από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να περιμένουν ένα και δύο και τρεις μήνες, μέχρι που να τύχουν της αναγκαίας ιατρικής εξέτασης και περίθαλψης». 

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα