Τα μέτρα που κλειδώνουν σήμερα στο Υπουργικό
02 Δεκεμβρίου 2021, 08:47
Υπό τη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων στη των εισηγήσεων των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Μεταξύ των μέτρων είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας και μέτρα για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και χώρους εργασίας.
Στην παρούσα φάση αποκλείεται η επιβολή νέου lockdown, το οποίο δεν εισηγούνται ούτε οι επιδημιολόγοι, ενώ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας συνέδεσε το ενδεχόμενο νέου lockdown, με το βαθμό τήρησης των νέων μέτρων.
«Εάν τηρήσουμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε τη μάσκα μας, θεωρώ ότι δεν θα έχουμε lockdown», είπε ο κ. Χατζηπαντέλας.
Στον κατάλογο των μέτρων που θα καταθέσει σήμερα ενώπιον της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας, θα είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων στα αεροδρόμια, λιμάνια και τις μαρίνες με τη διενέργεια PCR ή rapid test όλων των ταξιδιωτών ανεξαρτήτως προέλευσης.
Η κυβέρνηση, αναμένεται πως θα προχωρήσει και σε αυστηροποίηση των ελέγχων στα οδοφράγματα για τους κύπριους πολίτες, και εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής παρουσίασης αρνητικού αποτελέσματος, μοριακής εξέτασης για τους μη κύπριους.
Ο κ. Χατζηπαντέλας, θα καταθέσει επίσης εισήγηση για επαναφορά του μέτρου της τηλεργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να περιοριστούν οι επαφές, με τουλάχιστον 20% σε κάθε χώρο εργασίας να πρέπει να εργάζονται από το σπίτι.
Ακύρωση των Χριστουγεννιάτικών εκδηλώσεως σε κλειστούς χώρους
Όσον αφορά τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις το μενού περιλαμβάνει την επίδειξη αρνητικού rapid test 48 ωρών τόσο από τους ανεμβολιάστους, όσο και από τους εμβολιασμένους, ενώ όλες οι εκδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα σε ανοικτούς χώρους.
Στο τραπέζι θα τεθεί και εισήγηση για ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων σε εσωτερικούς χώρους και εμπορικά κέντρα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του ιού μεταξύ των πολιτών. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το μέτρο το οποίο προνοεί τον τερματισμό της παρουσίασης εφέδρων στο στρατό.
Το μέτρο που προνοεί την κατάργηση του SafePass για άτομα τα οποία έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμό με την τρίτη δόση, αναμένεται ότι δεν θα τεθεί προς έγκριση καθώς η εφαρμογή του θα ισχύσει από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά.
Πάντως μεγάλο πονοκέφαλο αποτελεί η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, όσο αυξάνονται οι ασθενείς με κορωνοϊό που χρήζουν αυξημένης φροντίδας, υποχρεωτικά θα αναστέλλονται προγραμματισμένες εγχειρήσεις.
Χθες τα κρούσματα ανήλθαν στα 492 από τις 84,456 διαγνώσεις, με το ποσοστό θετικότητας να διαμορφώνεται στο 0.58% ενώ στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 116 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 47 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «για να επιβληθεί lockdown πρέπει να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό στα δημόσια νοσηλευτήρια και να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στο σύστημα Υγείας» και επεσήμανε ότι «η κατάσταση για την ώρα είναι ελεγχόμενη». Πρόσθεσε ότι το 80% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι.
Σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν κάποια προκαταρτικά στοιχεία που περιγράφουν τα συμπτωμάτων των πρώτων ασθενών ότι είναι πολύ ήπια» και πρόσθεσε ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα διότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε μελετηθούν αρκετές ομάδες ασθενών για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για πιο ήπια μετάλλαξη ή εάν η λοίμωξη που προκαλεί είναι τις ίδιας βαρύτητας με τη λοίμωξη που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό που γνωρίζουμε για την ώρα είναι ότι είναι αρκετά αυξημένη η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον σε σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα».
Πρόσθεσε ότι και οι εταιρείες μελετούν το κατά πόσο τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά παραμένουν δραστικά στην πρόληψη της νέας μετάλλαξης Όμικρον.
Σύμφωνα με την κ. Κολιού η τρίτη δόση εμβολίου αποτελεί ασπίδα εναντίον του κορωνοϊού όπως και η μάσκα, η τήρηση των αποστάσεων αλλά και ο καλός αερισμός στους χώρους κυρίως εργασίας αλλά και στο σπίτι.
Προειδοποιούν για δύσκολο χειμώνα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απηύθυνε χθες επείγουσα έκκλησή προς όλους τους πολίτες της ΕΕ να εμβολιασθούν.
Η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου προειδοποιεί για ένα δύσκολο χειμώνα τονίζοντας ότι «η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον απλώς επιτείνει την επείγουσα ανάγκη εμβολιασμού και ενίσχυσης της ανοσίας μας, προκειμένου να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης. Όπου χρειάζεται, πρέπει να θεσπιστούν αποτελεσματικά μέτρα για τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων της κοινωνικής αποστασιοποίησης και των μασκών. Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και να μετριάσουμε τις επιπτώσεις του».
Η ΕΕ καλεί επίσης τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν ανανεωμένες εκστρατείες που θα απευθύνονται σε μη εμβολιασμένα άτομα από όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, με στοχευμένες εθνικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό.
Της Ηρώς Ευθυμίου