ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα κρούσματα δείχνουν Πάσχα με περιορισμούς

13 Απριλίου 2021, 08:40

images

Χαμηλός παραμένει ο πήχης των προσδοκιών για περαιτέρω χαλαρώσεις δηλώνουν οι επιδημιολόγοι, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα δεν επιτρέπουν για την ώρα οποιαδήποτε πρόβλεψη για νέες χαλαρώσεις και καλούν τους πολίτες να μην αποφεύγουν τον εμβολιασμό της AstraZeneca.

Τονίζουν ότι τυχόν καθυστέρηση στην εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νόσηση και κατ’ ανάγκη σε νοσηλεία, κρούοντας το καμπανάκι ότι τα νοσηλευτήρια έχουν φθάσει και πάλι στα όρια τους. Τις τελευταίες ημέρες οι νοσηλευόμενοι έχουν φθάσει στους 225 από τους οποίους οι 56 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Στέλνουν σαφή μήνυμα για την ωφελιμότητα του εμβολίου της AstraZeneca και εξηγούν ότι μόνο τέσσερις εμβολιασμένοι στο ένα εκατομμύριο παρουσιάζουν θρομβοεμβολικά επεισόδια όμως εάν δεν εμβολιασθεί το ένα εκατομμύριο σε μια χώρα με ψηλή μετάδοση του ιού τότε αντιστοιχεί περίπου σε 160 χιλ. μολύνσεις και σε περίπου 1,500 θανάτους.

Πολύ νωρίς να μιλούμε για χαλαρώσεις

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας -Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, απέφυγε να αναφέρει εάν θα υπάρξουν νέες χαλαρώσεις ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα λέγοντας ότι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πάμε σε νέες χαλαρώσεις, για την ώρα όμως η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική διότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να μας ξεφύγει η κατάσταση.

«Έχουμε ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων επί καθημερινής βάσεως με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται και υψηλοί αριθμοί νοσηλειών, κάτι που μας κάνει να ανησυχούμε για την πίεση που ενδεχομένως να δεχθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας».

Ο κ. Καραγιάννης, κατέστησε σαφές ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για νέες χαλαρώσεις για το Πάσχα διότι το συνεχές σκαμπανέβασμα των κρουσμάτων δεν μας επιτρέπει να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα πάνω στα οποία να βασιστούμε για να υποβάλουμε εισηγήσεις για νέες χαλαρώσεις».

Απέδωσε το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στο μεταλλαγμένο Βρετανικό στέλεχος του ιού το οποίο βρίσκεται πλέον και στην Κύπρο και εξήγησε ότι εκτός του ότι μεταδίδεται πιο εύκολα, πολλαπλασιάζεται και σε ψηλότερα επίπεδα με αποτέλεσμα να εκκρίνει περισσότερες ποσότητες ιού στο περιβάλλον του.

Όσον αφορά τους ασθενείς που έχουν εμβολιασθεί αλλά μπορεί να νοσήσουν εάν μολυνθούν από τον κορωνοϊό ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι όπως είχε ανακοινωθεί από τις ίδιες τις εταιρείες η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer είναι γύρω στο 94% και της AstraZeneca γύρω 85% έως το 90%, συνεπώς ένα ποσοστό ατόμων, γύρω στο 5-12%, αυτών που εμβολιάζονται ίσως να μην αντιδρούν στο εμβόλιο και να μην παράγουν αντισώματα.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη διστακτικότητα που εκφράζεται από τον κόσμο για να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «εδώ και μέρες γίνεται μια προσπάθεια από όλους μας να καθησυχάσουμε τον κόσμο και να τον μεταπείσουμε για την ωφελιμότητα του εμβολίου».

Προς μείωση ημερών των στενών επαφών

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, δήλωσε στη StockWatch ότι «τα ποσοστά θετικοποίησης αν και δεν ήταν και τόσο ψηλά τις τελευταίες ημέρες εντούτοις βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων αλλά και διασωληνομένων ασθενών».

Πρόσθεσε ότι «η υφιστάμενη κατάσταση δεν επιτρέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων» και εξέφρασε την ελπίδα να ελεγχθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες ώστε οι ημέρες του Πάσχα να μην είναι όπως τις περσινές». 

Πάντως η επιδημιολογική ομάδα θα έχει σήμερα την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη της για αξιοποίηση των δεδομένων προκειμένου να χαράξουν το νέο οδικό χάρτη της επανεκκίνησης με ορόσημο το Πάσχα.

Η κ. Κολιού, κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του ΠΑΣΥΞΕ να αρθεί το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας το οποίο απαγορεύει στους μόνιμους κατοίκους Κύπρου να διαμένουν στα κυπριακά ξενοδοχεία είπε ότι «η ομάδα θεωρεί λογική την άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης, από τη στιγμή που ανοίγουν τα ξενοδοχεία για τους ξένους γιατί να μην επιτρέπεται και στους κυπρίους η διαμονή στα ξενοδοχεία».

Στην ατζέντα είναι και η συνέχιση της συζήτησης για μείωση των ημερών των στενών επαφών με κρούσμα κορωνοϊού από 14 ημέρες στις επτά ημέρες όταν είναι αρνητικοί στο τεστ καθώς και ο οδικός χάρτης για τον εκκλησιασμό της Μεγάλη Εβδομάδα, ο οποίος θα γίνει σε συνεργασία με λειτουργό τον οποίο θα καθορίσει η Αρχιεπισκοπή.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα