Τα καρναβάλια αναβάλλουν τις χαλαρώσεις των μέτρων
10 Φεβρουαρίου 2021, 07:15
Πονοκέφαλο προκαλεί στο Προεδρικό η επαναλειτουργία της εστίασης δεδομένης της ατυχούς συγκυρίας για τον κλάδο, της Τσικνοπέμπτης στις 4 Μαρτίου, όπου είθισται να γιορτάζεται με οικογενειακές μαζώξεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε στη StockWatch ότι η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα κριθεί περίπου σε ένα δεκαπενθήμερο αφού αξιολογηθούν τα δεδομένα της επιδημιολογικής εικόνας από την πρώτη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων.
Δεν απέκλεισε εντούτοις το ενδεχόμενο να παραταθεί το κλείσιμο της εστίασης για μετά τις 15 Μάρτιου ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις υποδεικνύοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει καμία επιχείρηση κλειστή, όμως δεν θα έχουμε άλλη επιλογή εάν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες».
Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε περίπου δεκαπέντε ημέρες, θα καλέσει την επιδημιολογική ομάδα να καταθέσει τις απόψεις της και ύστερα θα προβληματιστεί εάν θα προχωρήσει στην επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων.
Καταστροφικά τα πισωγυρίσματα
Από την άλλη οι ιδιοκτήτες των κέντρων εστίασης διαμηνύουν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να επαναλειτουργήσουν και σε μερικές ημέρες να ξανακλείσουν διότι οι συχνές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους, έχουν επιφέρει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις τους.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑ Φάνος Λεβέντης, χαρακτήρισε ατυχή τη χρονική συγκυρία της Τσικνοπέμπτης με τη δεύτερη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση σίγουρα προβληματίζεται και ίσως να αποφύγει να πάρει αυτό το ρίσκο των μαζικών συναθροίσεων».
Πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις ζητούν να ανοίξουν σε βιώσιμους όρους διότι για εμάς τα πισωγυρίσματα είναι καταστροφικά. Θα πρέπει όμως να συνεχίσει η στήριξη των εργαζομένων και επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, εάν η αναστολή της λειτουργίας των κέντρων παραταθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου».
Εκατό κρούσματα την ημέρα είναι πολλά
Την ίδια ώρα οι επιδημιολόγοι κρίνουν ότι 100 περιστατικά του Covid – 19 την ημέρα δεν είναι λίγα ώστε να δικαιολογείται περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.
Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «ακόμη δεν τέθηκε προς συζήτηση η επαναλειτουργία των κέντρων εστίασης, θα εξαρτηθούν όλα από τις εξελίξεις της χαλάρωσης των μέτρων που ήδη τρέχει. Διότι 100 κρούσματα την ημέρα δεν είναι μικρός αριθμός, είναι 700 την εβδομάδα. Θα πρέπει να πέσουν πιο κάτω για να μιλάμε για νέες χαλαρώσεις», είπε.
Υπενθύμισε ότι τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει η κυβέρνηση.
Σχολιάζοντας την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου ανέφερε ότι «ο κόσμος είναι ακόμη συγκρατημένος γι’ αυτό δεν ξεχύθηκε στους δρόμους ενώ διαπιστώνεται ότι τηρούνται και τα υγειονομικά μέτρα».
Παραμένουν τα sms και τον Μάρτιο
Τα sms κτυπούν το καμπανάκι στον κόσμο ότι δεν θα πρέπει να κυκλοφορεί άσκοπα, δήλωσε η καθηγήτρια παιδιατρικής, λοιμωξιολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Μαρία Κολιού.
«Η δική μου άποψη είναι ότι τα sms θα πρέπει να συνεχίσουν ίσως και εντός του Μαρτίου».
Κληθείς να απαντήσει εάν τα κέντρα εστίασης θα πρέπει να ανοίξουν μετά την Τσικνοπέμπτη και τα καρναβάλια που ακολουθούν, είπε ότι «μερικά πράγματα είναι αυτονόητα. Σε κάποιους χώρους συγκεντρώνεται περισσότερος κόσμος και είναι δύσκολο να ελεγχθεί».
Σχετικά με την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων η κ. Κολιού είπε ότι «εάν ελέγχονται συστηματικά οι αθλούμενοι θα μπορούσαν να ανοίξουν στη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων στις 22 Φεβρουαρίου».
Συνέστησε υπομονή επαναλαμβάνοντας ότι τα βήματα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι αργά και σταθερά ώστε να αποφευχθούν τα πισωγυρίσματα που είδαμε σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα επίσης με την κ. Κολιού η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού η οποία μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα έχει εισαχθεί στην Κύπρο εδώ και μερικούς μήνες διότι όπως είπε, «το αυξημένο κύμα κρουσμάτων από τον Οκτώβριο εν μέρει πρέπει να οφείλεται και στο νέο αυτό στέλεχος του ιού, δεδομένων των σχέσεων των δυο χωρών και επειδή στη Μεγάλη Βρετανία υπήρχε το νέο στέλεχος από το Σεπτέμβριο και δεν το γνώριζε κανένας».
Η επιδημιολογική ομάδα χθες Τρίτη είχε την καθιερωμένη σύσκεψη της και μεταξύ άλλων μελέτησε και κατέγραψε τις θέσεις της, σε μια σειρά επιστολών διάφορων επαγγελματικών ομάδων, τις οποίες τους προώθησε ο Υπουργός Υγείας.
Της Ηρώς Ευθυμίου