Τα εξαρτημένα άτομα είναι κατ’ επανάληψη θύματα στιγματισμού και στερεοτύπων
23 Ιουνίου 2020, 14:11
Τα εξαρτημένα άτομα είναι κατ’ επανάληψη θύματα στιγματισμού και στερεοτύπων, ενώ συστηματικά τυγχάνουν αντιμετώπισης τόσο από την κοινωνία, τους εργοδότες και το σύστημα υγείας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αναφέρει το ΚΕΝΘΕΑ και καλεί τόσο την Πολιτεία, τους αρμόδιους Επιτρόπους, την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) και την κοινωνία των πολιτών να δουλέψουν προς την αποκατάσταση της αδικίας εξαλείφοντας τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση και αντιμετωπίζοντας τόσο τα εξαρτημένα άτομα, όσο και τις οικογένειές τους, με σεβασμό.
Σε διακήρυξη του το ΚΕΝΘΕΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών που έχει ορισθεί η 26η Ιουνίου με το σύνθημα «Βελτιωμένη γνώση, για καλύτερη φροντίδα» αναφέρει ότι πάγια θέση του, είναι η επιτακτική ανάγκη να δοθεί έμφαση σε προγράμματα και δράσεις που αποσκοπούν στην Καθολική Πρόληψη με την συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας.
Ενώ, στηρίζουμε, σημειώνει, την εφαρμογή προγραμμάτων επιλεκτικής και επικεντρωμένης πρόληψης, τα οποία στοχεύουν στην στήριξη και ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ως προς την αποφυγή ανάπτυξης εξαρτήσεων και, ενώ σαν ΚΕΝΘΕΑ προσφέρουμε ανελλιπώς τέτοια προγράμματα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, ζητούμε από την Πολιτεία και την ΑΑΕΚ την οικονομική υποστήριξη και επιχορήγηση και των προγραμμάτων Καθολικής Πρόληψης, τα οποία ενδυναμώνουν το σύνολο του πληθυσμού.
«Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτουμε, ετησίως, ο τομέας της καταστολής λαμβάνει 46 φορές περισσότερα απ’ ότι ο τομέας της πρόληψης των εξαρτήσεων στον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι άποψή μας, ότι η καταστολή από μόνη της είναι αναποτελεσματική ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε την εικόνα μιας κοινωνίας και πολιτείας η οποία επενδύει στην θωράκιση των παιδιών και των οικογενειών διαμέσου μίας πρόληψης η οποία απευθύνεται σε όλους και όχι στην εκ των υστέρων πάταξη του εγκλήματος και στην τιμωρία», προστίθεται.
Κρίνεται, αναφέρεται, ως απαραίτητη την στήριξη και ενδυνάμωση των μη κερδοσκοπικών και εθελοντικών οργανώσεων που ασχολούνται με την πρόληψη των εξαρτήσεων.
Στα πλαίσια του συνθήματος της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών για βελτίωση της γνώσης και επομένως και των παρεχόμενων υπηρεσιών, το ΚΕΝΘΕΑ υπερθεματίζει επίσης την αναγκαιότητα διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών πρόληψης προς τους πολίτες.
«Αναμένουμε τη δημιουργία αρχών και κανονισμών από την ΑΑΕΚ σύμφωνα με τους οποίους θα πρέπει να λειτουργούν τα προγράμματα πρόληψης αλλά και για αναγνώριση και αδειοδότηση των φορέων πρόληψης οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια αυτά. 7. Χαιρετίζουμε την ενσωμάτωση στην Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων 2021-2028 από την ΑΑΕΚ, της δράσης για πιστοποίηση Συμβούλων Τοξικοεξάρτησης με βάση διαδικασίες και κανονισμούς που θα θεσπιστούν, καθώς αυτό θα βοηθήσει στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του πολίτες. Αναμένουμε την ανάλογη πιστοποίηση των Στελεχών Πρόληψης», σημειώνεται.
Το ΚΕΝΘΕΑ, ζητεί την άμεση εμπλοκή του ΓΕΣΥ στην εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα εθισμών από όλα τα Θεραπευτικά Κέντρα της Κύπρου. «Σαν ΚΕΝΘΕΑ, δηλώνουμε έτοιμοι για οποιανδήποτε διαβούλευση, παροχή πληροφόρησης και συνεργασία με τον ΟΑΥ σε σχέση με το φάσμα των υπηρεσιών που οι εξειδικευμένοι λειτουργοί προσφέρουν στα θεραπευτικά προγράμματα, ώστε να υποβοηθήσουμε τη διαδικασία εμπλοκής του ΓΕΣΥ στην εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα εθισμών».
Ζητεί επίσης, η αναθεώρηση της πολιτικής για θεραπεία ατόμων με συν-νοσηρότητα από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥΠΥ και επαναφέρουμε το ζήτημα της λειτουργίας εξειδικευμένου προγράμματος αντιμετώπισης της διπλής διάγνωσης (συ-νοσηρότητας) στα πλαίσια του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής νοσηλείας σε αυτό.
Το ΚΕΝΘΕΑ έχει ήδη υποβάλει σχετική πρόταση στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, για την δημιουργία εξειδικευμένου βραχύχρονου προγράμματος στη βάση του οποίου τα εξαρτημένα άτομα τα οποία νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας να δέχονται παρεμβάσεις κινητοποίησης για αποδοχή θεραπείας και ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης, και όχι μόνο αντιμετώπιση των ψυχιατρικών θεμάτων τα οποία προκύπτουν εξαιτίας της ουσιοεξάρτησης.
Tags: Ναρκωτικά