Συζητήσεις στη βουλή για εκδικητική πορνογραφία
20 Μαρτίου 2024, 16:34
Συνεχίστηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως η συζήτηση για θέσπιση νομοθεσίας για την ποινικοποίηση της μη συναινετικής χρήσης προσωπικών εικόνων ερωτικού ή/και σεξουαλικού περιεχομένου, η ούτω καλούμενη «εκδικητική πορνογραφία».
Μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, δήλωσε ότι έχει αρχίσει σήμερα η κατ’ αρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για τη θέσπιση μιας ξεχωριστής και πιο αυστηρής νομοθεσίας για το φαινόμενο που έμεινε γνωστό ως «εκδικητική πορνογραφία» που είναι το φαινόμενο στο οποίο πέφτουν θύματα κατά κανόνα γυναίκες - αλλά όχι μόνο γυναίκες - και κατά το οποίο δημοσιοποιείται ή διαδίδεται υλικό, φωτογραφίες, βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς τη συναίνεσή τους.
Ο κ. Κουκουμάς εξήγησε ότι πρόκειται για ένα αδίκημα, μια πρακτική που έχει εξοντωτικές, ηθικές, προσωπικές, επαγγελματικές και ψυχολογικές συνέπειες για το θύμα και όχι άδικα χαρακτηρίζεται αυτό το αδίκημα ως «διαδικτυακός βιασμός».
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, και από την πλευρά του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και από όλους τους φορείς που είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενες συνεδριάσεις «εκφράστηκε η συμφωνία για τη φιλοσοφία και τον προσανατολισμό» της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ.
«Να πω ότι η πρόταση νόμου που καταθέτουμε ενισχύει δραστικά το σημερινό πλαίσιο έτσι ώστε να ενισχυθεί η νομική υποχρέωση των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών να αφαιρούν άμεσα τέτοιο υλικό από τους ιστοχώρους τους», είπε ο κ. Κουκουμάς.
Εξήγησε ότι υπάρχει μια άλλη διαφοροποίηση έτσι ώστε να μην απαιτείται η απόδειξη πρόθεσης για διαπόμπευση του θύματος από μέρους του δράστη κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, είναι πολύ σημαντικό διότι στις πλείστες περιπτώσεις οι δράστες έλεγαν ότι «το έκαμα για αστείο, για να εκδικηθώ ή άλλα τέτοια».
Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση νόμου προνοεί προστασία όλων των θυμάτων, ανεξαρτήτως φύλου. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει βεβαίως να καλύπτονται και οι περιπτώσεις στις οποίες το υλικό δεν είναι πραγματικό, αλλά έχει τύχει ψηφιακής επεξεργασίας ή έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ένα πρόσωπο να παρουσιάζεται ρεαλιστικά ότι πρωταγωνιστεί ή συμμετέχει σε μια τέτοια πράξη.