ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συστήνουν προσοχή στους καρδιοπαθείς λόγω καύσωνα

05 Αυγούστου 2024, 06:00

images

Την προσοχή των καρδιοπαθών συστήνουν οι ειδικοί, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να φροντίζουν να βρίσκονται σε κλιματιζόμενους χώρους, πίνοντας τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό ανά μία ώρα για κατάλληλη ενυδάτωση.

Η θερμική δυσφορία που αισθανόμαστε όλοι το τελευταίο διάστημα, επηρεάζει εντονότερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, μεταξύ των οποίων και τους καρδιοπαθείς, που φέτος επισκέπτονται πιο συχνά τα ιατρεία, αναζητώντας βοήθεια.

Ο Αντιπρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Ιωσήφ Μουτήρης, αναφέρει στο YgeiaWatch ότι οι καρδιοπαθείς είναι πιο ευάλωτοι στις υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά οι ασθενείς που υποφέρουν από στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια, που είναι σε πιο προχωρημένη ηλικία, με συννοσηρότητες όπως ο διαβήτης και με περίσσιο σωματικό βάρος.

Σημειώνει ότι εν μέσω των υψηλών θερμοκρασιών, οι επισκέψεις στα ιατρεία είναι αυξημένες.

Ο Δρ Μουτήρης, συστήνει στους καρδιοπαθείς όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, να αναβάλλουν κάθε δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο, να παραμένουν σε κλιματιζόμενους χώρους, να ενυδατώνονται με κατανάλωση ενός τουλάχιστον ποτηριού νερού ανά μία ώρα, να αποφεύγουν το αλκοόλ και να καταναλώνουν μικρά, ελαφριά γεύματα που να περιλαμβάνουν φρούτα και σαλάτες.

Υπογραμμίζει ότι εάν οι καρδιοπαθείς νιώθουν συμπτώματα όπως, επίμονος πονοκέφαλος, ζαλάδα, ναυτία ή σύγχυση, τότε θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους, σημειώνοντας ότι τα συμπτώματα αυτά, πιθανόν να συνδέονται με θερμοπληξία, η οποία χωρίς ιατρική φροντίδα, και σε συνδυασμό με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα