Συντονιστής δράσης HELIOS για ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες το ΙΝΓΚ
18 Ιουνίου 2024, 11:09
Συντονιστής της Δράσης HELIOS, η οποία έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από αιμοσφαιρινοπάθειες, είναι το Τμήμα Μοριακής Γενετικής Θαλασσαιμίας (ΤΜΓΘ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, η Δράση HELIOS (COST Action 22119: Haemoglobinopathies in European Liaison of Medicine and Science) χρηματοδοτείται για τέσσερα χρόνια από το πρόγραμμα COST, το οποίο είναι γνωστό για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στον τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και παρέχει χρηματοδότηση σε Ευρωπαϊκές δράσεις που εστιάζουν στην προώθηση της δικτύωσης και της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και καινοτόμων επιχειρηματιών εντός και εκτός Ευρώπης, με στόχο τη διευκόλυνση της ανάπτυξης, της ανταλλαγής και της προόδου της γνώσης και της τεχνολογίας σε διάφορους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς, προωθώντας την καινοτομία.
Όπως αναφέρεται, για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Δράση έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο αριστείας στον τομέα των αιμοσφαιρινοπαθειών, με στόχο την ενοποίηση των ειδικών στον τομέα, τον εναρμονισμό των μοριακών και κλινικών μεθόδων παγκοσμίως, την προώθηση της συνεργασίας και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής γνώσεων.
Συμπληρώνεται ότι υπό την καθοδήγηση του Δρ Πέτρου Κουντούρη, Επιστήμονα του ΤΜΓΘ, ο οποίος προεδρεύει της Δράσης και ηγείται των πρωτοβουλιών της, το δίκτυο έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 133 μέλη μέσα σε έξι μήνες, με συμμετοχή από διάφορες ηπείρους, όπως την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και την Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια της Δράσης, το ΤΜΓΘ θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει επίσης την παραγωγική συνεργασία συμβάλλοντας με την τεχνογνωσία του στην ανάπτυξη βάσεων δεδομένων και αρχείων ασθενών, στη διάγνωση και στη μεταφραστική έρευνα, καθώς και στις ικανότητες δικτύωσης ως μέλος και συντονιστής σε περαιτέρω διεθνή δίκτυα.
Προστίθεται ότι η Δράση HELIOS προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία μάθησης και ανάπτυξης ιδεών και δεξιοτήτων για ερευνητές και καινοτόμους επιχειρηματίες και υποστηρίζει ερευνητές και ιδιαίτερα νέους μέσω επιχορηγήσεων οι οποίες διευκολύνουν και ενισχύουν τη συμμετοχή των μελών της σε διεθνή συνέδρια, όπως επίσης και σε επιστημονικές αποστολές και εργαστηριακές πρακτικές σε επιχειρήσεις, πανεπιστήμια ή εργαστήρια της επιλογής τους.
Σύμφωνα με το ΙΝΓΚ, κατά τον Απρίλιο του 2024 μέλη της δράσης συναντήθηκαν στην Αθήνα για δύο εκδηλώσεις συνεργασίας και μάθησης. Στην πρώτη συνάντηση, τα διοικητικά μέλη της Δράσης παρουσίασαν διεξοδικά την πρόοδό της κατά τους πρώτους έξι μήνες από την έναρξή της και στην πορεία, τα 55 παρευρισκόμενα μέλη της Δράσης εντόπισαν κενά στον διαχωρισμό των αιμοσφαιρινοπαθειών παγκοσμίως και καθόρισαν τα επόμενα βήματα για την εκπλήρωση των στόχων της Δράσης.
Στη δεύτερη συνάντηση της Δράσης, 33 μέλη συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που παρείχε εκτενή επισκόπηση της μοριακής έρευνας, της διάγνωσης και θεραπείας των αιμοσφαιρινοπαθειών, της ερμηνείας παραλλαγών τους, καθώς και των τελευταίων εξελίξεων στον τομέα.
Με την ηγεσία του ΤΜΓΘ και την ουσιαστική συμμετοχή του προσωπικού του στις παρουσιάσεις και στον συντονισμό, όπως επίσης και με την σημαντική τοπική υποστήριξη από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΕΒΑΑ), η πενθήμερη εκδήλωση στην Αθήνα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τις συναντήσεις να παρέχουν μια ανεκτίμητη ευκαιρία για τα μέλη της Δράσης να συνεργαστούν, να μάθουν και να δημιουργήσουν νέες γνωριμίες, ενισχύοντας την αποφασιστική πορεία της Δράσης HELIOS προς επίτευξη των στόχων της, καταλήγει η ανακοίνωση.