ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνέχεια στις καταγγελίες για ελλιπή προστασία των οίκων ευγηρίας από τη βρετανική κυβέρνηση

20 Μαΐου 2020, 12:08

images

Συνεχίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο οι καταγγελίες κατά της κυβέρνησης για πλημμελή αντιμετώπιση της έξαρσης του νέου κορωνοϊού στους οίκους ευγηρίας, όπου σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία είχαν σημειωθεί πάνω από 11.000 θάνατοι ήδη έως και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Μία βασική κατηγορία σε βάρος της κυβέρνησης είναι ότι επί τουλάχιστον ένα μήνα μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου δεν διενεργούνταν παρά ελάχιστοι διαγνωστικοί έλεγχοι σε κατοίκους και προσωπικό των οίκων ευγηρίας.

Οι επικριτές της κυβέρνησης την εγκαλούν για την απόφαση στις 12 Μαρτίου να σταματήσουν τα μαζικά διαγνωστικά τεστ εκτός νοσοκομείων, μία απόφαση που έχει επισημανθεί ως κίνηση με «σημαντικό κόστος» από κοινοβουλευτική επιτροπή και από επιστήμονες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ δήλωσε το πρωί ότι «έπρεπε να γίνει μια επιλογή σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους και αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε στο (εθνικό σύστημα υγείας) NHS», δηλαδή στον περιορισμό των τεστ μόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας το απόγευμα της Τρίτης η αναπληρώτρια επικεφαλής επιστημονική σύμβουλος της κυβέρνησης Άντζελα ΜακΛέιν φάνηκε να μη συγκρατεί τον εκνευρισμό της με τις δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας Τερίζ Κόφι ότι αν έγιναν λάθη οφείλονταν σε λανθασμένες επιστημονικές συμβουλές.

Η κα ΜακΛέιν σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για περιορισμό των διαγνωστικών τεστ μόνο στα νοσοκομεία στα μέσα Μαρτίου δεν υπαγορεύθηκε τόσο από τα επιστημονικά δεδομένα όσο από τις περιορισμένες δυνατότητες του συστήματος ελέγχων.

Σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε, εξάλλου, ότι ακόμα και σήμερα το βρετανικό σύστημα διαγνωστικών ελέγχων και επιστροφής αποτελεσμάτων, αν και βελτιώνεται, δεν είναι αρκετά γρήγορο και αποτελεσματικό. Είπε ότι παραδείγματα άλλων χωρών, όπως της Νότιας Κορέας και της Γερμανίας, δείχνουν ότι ένα καλύτερο σύστημα είναι δυνατό.

Η κα ΜακΛέιν απέφυγε επίσης να δηλώσει ότι συμφωνεί με το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα ορισμένων τάξεων του δημοτικού σχολείου την 1η Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να είναι σε ισχύ ένα «εξαιρετικά αποτελεσματικό σύστημα εντοπισμού (φορέων) και ιχνηλάτησης (επαφών τους)», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι δυνατό εντός δέκα ημερών.

Παρομοίως, ένα ακόμα μέλος της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση, ο καθηγητής Τζον Έντμουντς δήλωσε σε συνέντευξή του ότι πρέπει να είναι απολύτως βέβαιο πως το σύστημα εντοπισμού και ιχνηλάτησης για τον κορωνοϊό λειτουργεί καλά πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος, καθώς μόλις προ ημερών ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης των ανθρώπων που θα κάνουν την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων. Επίσης, αμφιβολίες έχουν διατυπωθεί για την αποτελεσματικότητα της νέας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα του NHS που ειδοποιεί το χρήστη αν έχει εκτεθεί σε κάποιον φορέα του ιού.

Σε ό,τι αφορά τους οίκους ευγηρίας, εξάλλου, η πίεση επί της κυβέρνησης εντείνεται μετά από χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του BBC στο οποίο διευθυντές γηροκομείων δήλωσαν ότι υπέστησαν πίεση να δεχθούν στις μονάδες τους ηλικιωμένους ασθενείς από νοσοκομεία που δεν είχαν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ για τον κορωνοϊό, ώστε να αδειάσουν νοσοκομειακές κλίνες ενόψει του μεγάλου κύματος ασθενών.

Το ρεπορτάζ επικαλέστηκε επιστολές δημοτικών συμβουλίων προς τοπικούς οίκους ευγηρίας οι οποίες στη ουσία περιλάμβαναν απειλή διακοπής χρηματοδότησης αν δε δέχονταν ασθενείς από νοσοκομεία, διότι αυτό ανέφεραν οι κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι αν και η υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας γνώριζε για τον εντοπισμό κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πάνω από 250 οίκους ευγηρίας πριν από το lockdown στις 23 Μαρτίου και είχε ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση, οι πληροφορίες αυτές για τη διασπορά του ιού δεν είχε κοινοποιηθεί στις διοικήσεις των γηροκομείων.

Ο επικεφαλής του οργανισμού που εκπροσωπεί τις μονάδες κοινωνικής περίθαλψης καθηγητής Μάρτιν Γκριν δήλωσε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής την Τρίτη ότι ακόμα και ασθενείς που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό μεταφέρθηκαν από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας.

Πρόσθεσε δε ότι «παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση» υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ στις μονάδες αυτές.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι «οι σωστές αποφάσεις λήφθηκαν τη σωστή στιγμή» πάντα με βάση τις επιστημονικές συστάσεις εκείνη τη στιγμή. Στον απόηχο της δήλωσης της Υπουργού Εργασίας, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε, ωστόσο, ότι τις τελικές αποφάσεις λαμβάνουν οι υπουργοί.

Σχετικά Άρθρα