ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνεισφορά 715 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

22 September 2022, 14:41

images

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει νέο ποσό ρεκόρ  ύψους 715 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ υπέρ του Παγκόσμιου Ταμείου για την περίοδο 2023-2025 κατά την έβδομη διάσκεψη ανασύστασης του Ταμείου που διοργανώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη. 

Μαζί με τις δεσμεύσεις των κρατών μελών της ΕΕ, η «Ομάδα Ευρώπη» επιβεβαιώνει  ην ισχυρή δέσμευσή της έναντι του Παγκόσμιου Ταμείου με συνολική συνεισφορά άνω των 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2025. Το Παγκόσμιο Ταμείο είναι μια διεθνής σύμπραξη για την καταπολέμηση του AIDS, της  φυματίωσης και της ελονοσίας, η οποία έχει ήδη σώσει 50 εκατομμύρια  ανθρώπινες ζωές τα τελευταία 20 χρόνια. 

Η νέα συνεισφορά προστίθεται στα  150 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί φέτος από τον προϋπολογισμό της  ΕΕ στον μηχανισμό του Παγκόσμιου Ταμείου για την αντιμετώπιση της  COVID-19 (C19RM), με σκοπό να βοηθηθούν οι χώρες να καλύψουν το κόστος  των μέσων ατομικής προστασίας, των διαγνωστικών εξετάσεων και των  φαρμακοθεραπευτικών σκευασμάτων.

Κατά την ανακοίνωση της νέας δέσμευσης της ΕΕ για την περίοδο 2023-2025, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Αφού ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε την COVID19, τώρα πρέπει να επανέλθουμε σε τροχιά καταπολέμησης άλλων θανατηφόρων νόσων. Το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS,  της φυματίωσης και της ελονοσίας βοηθά στη διάσωση εκατομμυρίων  ανθρώπινων ζωών. Για αυτόν τον λόγο θα αυξήσουμε τη συνεισφορά της ΕΕ  στο Παγκόσμιο Ταμείο σε715 εκατ. ευρώ, ποσό που θα προσφέρει  σανίδα σωτηρίας σε εκατομμύρια άλλους ανθρώπους και θα συμβάλλει στη  βελτίωση της υγείας όλων».

Η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν πρόσθεσε: « Η  ΕΕ στηρίζει ένθερμα το Παγκόσμιο Ταμείο από τη σύστασή του το 2002, ενώ  θα το στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τα προσεχή έτη με τη σημερινή  ιστορική αύξηση της συνεισφοράς μας κατά 30%. Βοηθούμε τον  πλανήτη να επανέλθει σε τροχιά καταπολέμησης αυτών των τριών θανατηφόρων  νόσων και να ενισχύσει τα συστήματα υγείας, με σκοπό την καλύτερη  αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και άλλων ασθενειών. Η δέσμευση της  ΕΕ να βελτιώσει την υγεία όλων θα αποδειχθεί ακόμα περισσότερο στην  επικείμενη στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία, στο πλαίσιο της GlobalGateway, η οποία θα δρομολογηθεί αργότερα το φθινόπωρο

Χτίζουμε έναν υγιέστερο και δικαιότερο κόσμο

Το Παγκόσμιο Ταμείο επιδιώκει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 18 δισ.  δολάρια για την περίοδο 2023-2025, με σκοπό να σώσει 20 εκατομμύρια  ανθρώπινες ζωές, να αποτρέψει περισσότερες από 450 εκατομμύρια  λοιμώξεις, να μειώσει το ποσοστό θανάτων από HIV, φυματίωση και ελονοσία  κατά 64 % και να οικοδομήσει έναν υγιέστερο και δικαιότερο κόσμο.

Από τα 18 δισ. δολάρια, θα επενδυθούν 6 δισ. δολάρια στην ενίσχυση  των συστημάτων υγείας και των δικτύων τοπικών κοινοτήτων, γεγονός που θα  ενισχύσει σημαντικά τον ρόλο του Ταμείου όσον αφορά τη στήριξη των  προσπαθειών των χωρών να αναπτύξουν πιο ανθρωποκεντρικά και ολοκληρωμένα  συστήματα υγείας, ικανά να προλαμβάνουν, να ανιχνεύουν και να  αντιμετωπίζουν απειλές λοιμωδών νόσων.

Ιστορικό

Όταν ιδρύθηκε το Παγκόσμιο Ταμείο πριν από 20 χρόνια, ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία θεωρούνταν μη θεραπεύσιμες ασθένειες. Ωστόσο,  χάρη στην επιστήμη, τους επαρκείς πόρους και την αποτελεσματική  παγκόσμια συνεργασία, μπορούν να καταπολεμηθούν ακόμη και οι πιο  θανατηφόρες ασθένειες. Σε μόλις 20 χρόνια, η σύμπραξη του Παγκόσμιου  Ταμείου κατόρθωσε να σώσει 50 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές και να  υποδιπλασιάσει τον αριθμό των θανάτων.

Πέραν της εντολής του για την εξάλειψη του AIDS, της φυματίωσης και  της ελονοσίας, το Παγκόσμιο Ταμείο διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην  καταπολέμηση της COVID-19. Το Ταμείο ήταν ο πρώτος χορηγός  χρηματοδοτικής στήριξης σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με  μοναδική εξαίρεση τα εμβόλια. Μέσω του μηχανισμού που διαθέτει για την  αντιμετώπιση της COVID-19 (C19RM), το Ταμείο βοηθά χώρες να καλύψουν το  κόστος των μέσων ατομικής προστασίας, των διαγνωστικών εξετάσεων και των  φαρμακοθεραπευτικών σκευασμάτων. Η ΕΕ ανακοίνωσε τη διάθεση 150 εκατ.  ευρώ στον C19RM.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ως «Ομάδα Ευρώπη» αποτελούν  μείζονα χορηγό του Παγκόσμιου Ταμείου. Για την έκτη ανασύσταση του  Παγκόσμιου Ταμείου για την περίοδο 2020-2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε  δεσμεύσει 550 εκατ. ευρώ. Με τη νέα δέσμευση 715 εκατ. ευρώ, οι  συνολικές συνεισφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παγκόσμιο Ταμείο από  το 2001 έως το 2025 ανέρχονται σε 3,5 δισ. ευρώ.Οι συνεισφορές της ΕΕ  και των 27 κρατών μελών της στο Παγκόσμιο Ταμείο από το 2001 έως το 2022  ανέρχονται σε 21,2 δισ. δολάρια.

Η δέσμευση αυτή συγκαταλέγεται στις εντατικές εργασίες της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για την προώθηση της παγκόσμιας υγείας, οι οποίες συνίστανται  σε διμερή και περιφερειακή στήριξη των συστημάτων υγείας σε χώρες  εταίρους, καθώς και άλλων πρωτοβουλιών για την παγκόσμια υγεία: μεταξύ  άλλων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Συμμαχία για τα Εμβόλια Gavi  και το ενδιάμεσο χρηματοδοτικό ταμείο για την πρόληψη, την ετοιμότητα  και την αντιμετώπιση πανδημιών.

Σχετικά Άρθρα