ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών το καλοκαίρι

14 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των παιδιών, γεμάτη με ξέγνοιαστες στιγμές και παιχνίδια στον ήλιο και τη θάλασσα. Ωστόσο, με τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, η ανάγκη για προσοχή και τήρηση μέτρων ασφαλείας αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον Δρ. Αβραάμ Ηλία, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η περίοδος θα παραμείνει χαρούμενη και ασφαλής, πρέπει να λαμβάνονται ορισμένα μέτρα προφύλαξης.

Την ίδια ώρα, δίνει πολύτιμες συμβουλές για την προστασία των παιδιών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

1. Κίνδυνοι στη θάλασσα και στη πισίνα: Ποτέ δεν κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι. Όταν το παιδί φάει πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες για να μπει στο νερό.

Ποτέ τα παιδιά δεν κολυμπάνε χωρίς τη συνοδεία ή την επίβλεψη κάποιου ενήλικα. Δεν χρειάζονται περισσότερα από λίγα λεπτά για να συμβεί το μοιραίο. Εάν περάσουν πέραν των πέντε με έξι λεπτών, τότε επέρχεται εγκεφαλικός θάνατος και αν επιζήσει το παιδί, θα έχει σοβαρότατες νευρολογικές βλάβες.

Δεν πρέπει να παιδιά να κάνουν βουτιές από μεγάλο ύψος , ιδιαίτερα όταν το βάθος του νερού δεν είναι απόλυτα γνωστό.

Δεν κολυμπάμε σε ώρα μεγάλης θαλασσοταραχής γιατί αυξάνεται έτσι κατά πολύ ο κίνδυνος πνιγμού.

2. Ποτέ δεν καθόμαστε παρατεταμένα στον ήλιο, ιδιαίτερα μεταξύ των ωρών 11:00πμ-4:00μμ. Υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρού εγκαύματος και αφυδάτωσης. Τα παιδιά πρέπει πάντα να χρησιμοποιούν αντηλιακή κρέμα υψηλού δείκτη προστασίας και να καλύπτουν με καπέλο το κεφάλι, τα άνω άκρα με λεπτό μακρύ πουκάμισο και τα μάτια με κατάλληλα γυαλιά ηλίου.

Επιπλέον, επιβάλλεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι, τα παιδιά να πίνουν αρκετό νερό και να τρώνε φρέσκα φρούτα για την αποφυγή του αυξημένου κινδύνου της αφυδάτωσης.

3. Κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος και σοβαρού τραυματισμού: Επειδή την περίοδο αυτή οι μετακινήσεις είναι συχνότερες και τα ταξίδια μεγαλύτερα, οι τραυματισμοί από τροχαία ατυχήματα, είναι αυξημένοι. Για μείωση του υπαρκτού αυτού κινδύνου, τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6-8 ετών ανάλογα και με το σωματικό τους βάρος αλλά και το ύψος τους, πρέπει να είναι δεμένα στο ειδικό παιδικό κάθισμα, το οποίο είναι ανάλογο με την ηλικία τους, κατά τις μετακινήσεις.

Όλα τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 13 ετών πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα και εάν το παιδί είναι μόνο του, προτιμάται το πίσω μεσαίο κάθισμα. Απαραίτητα, όλα τα παιδιά είτε κάθονται στο μπροστινό είτε στο πίσω κάθισμα, πρέπει να φέρουν πάντα τις ζώνες ασφαλείας τους, έστω και για τις μικρών αποστάσεων μετακινήσεις . Ο ενήλικας είναι υπεύθυνος για αυτό και απαραίτητα ο οδηγός δεν πρέπει να τρέχει ή να οδηγά κάτω από την επήρεια αλκοόλ. Επιπρόσθετα, ποτέ δεν αφήνουμε ένα μικρό παιδί να ποδηλατεί από μόνος του, χωρίς επίβλεψη, ούτε ακόμη και στη γειτονιά. Ο κίνδυνος τραυματισμού από πτώση ή από επερχόμενο αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλος. Απαιτείται σωστή καθοδήγηση και διδασκαλία του παιδιού σε θέματα ορθής οδικής συμπεριφοράς. 

4. Κίνδυνος δηλητηριάσεων: Την περίοδο αυτή, ο κίνδυνος δηλητηριάσεων του  παιδιού είναι αυξημένος για αυτό ποτέ δεν αφήνουμε φάρμακα και χημικές ουσίες να είναι προσβάσιμα στο παιδί. Το παιδί έχει την έμφυτη περιέργεια και συνήθεια να περιεργάζεται και να δοκιμάζει κάθε ουσία την οποία και βάζει στο στόμα του. Για το λόγο αυτό, όλα τα φάρμακα πρέπει να τοποθετούνται σε ψηλά ντουλάπια όπου δεν έχει την δυνατότητα να φτάσει το παιδί. Επιπλέον, τα απορρυπαντικά τα οποία συνήθως τοποθετούνται στην κουζίνα πρέπει να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος που δεν μπορεί να τα βρει το παιδί.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στη φύλαξη γεωργικών φαρμάκων και πετρελαιοειδών τα οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα έστω και κατάποσή τους σε μικρές ποσότητες. Τα σκευάσματα αυτά πρέπει να κλειδώνονται με ασφάλεια σε ειδικό ντουλάπι.

5. Προσοχή από τα δηλητηριώδη φίδια: Επειδή τα περιστατικά αυτά την εποχή αυτή είναι αυξημένα, συστήνεται όπως τα παιδιά όταν βρίσκονται στην ύπαιθρο, να συνοδεύονται πάντα από ενήλικα. Επιπλέον, δεν πρέπει να περπατάνε σε αγρούς με ψηλά χόρτα και καλό είναι όταν είναι στην εξοχή να φοράνε κατάλληλα υποδήματα. Τα χόρτα και οι ακαθαρσίες γύρω από το σπίτι πρέπει να απομακρύνονται σχολαστικά, διατηρώντας έτσι την περιοχή καθαρή, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα τα ερπετά να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Ιδιαίτερα, τα μικρά παιδιά, δεν έχουν την αίσθηση του κινδύνου και μπορεί να αγγίξουν το φίδι από περιέργεια.

6. Κατανάλωση ακατάλληλων τροφών: Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, οι τροφές αλλοιώνονται πολύ εύκολα. Η κατανάλωση τέτοιων αλλοιωμένων τροφών, ιδιαίτερα από το παιδί, θα του δημιουργήσει γαστρεντερικές διαταραχές (έμετους, διαρροϊκές κενώσεις) ή/και πυρετό με αποτέλεσμα να το οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση. Δεν αφήνουμε επομένως ποτέ εκτεθειμένα τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας και τα αυγά, σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί ο κίνδυνος πρόκλησης τροφικής δηλητηρίασης είναι πολύ μεγάλο

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές του Δρ. Αβραάμ Ηλία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το καλοκαίρι θα παραμείνει μια εποχή γεμάτη χαρά και ξέγνοιαστες στιγμές για τα παιδιά, χωρίς απρόοπτα και δυσάρεστες συνέπειες.

Μ.Μ

Σχετικά Άρθρα