ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχολικούς συνοδούς και επιλογές για ιατροτεχνολογικά προϊόντα ζητούν διαβητικοί

23 Ιανουαρίου 2025, 17:31

images

Περισσότερες επιλογές σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα για αντιμετώπιση του διαβήτη και εκπαιδευμένους σχολικούς συνοδούς για να βοηθούν μαθητές με διαβήτη ζήτησαν σύνδεσμοι διαβητικών, σε συζήτηση του θέματος στην Kοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας την Πέμπτη, αναγνωρίζοντας, την ίδια ώρα, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της Επιτροπής, οι Βουλευτές ζήτησαν ενημέρωση για το πού βρίσκεται η Εθνική Στρατηγική για τον Διαβήτη και τι γίνεται με τον διαγωνισμό του ΟΑΥ για την εισαγωγή ποικιλίας αντλιών ινσουλίνης, ο οποίος βρίσκεται στο Διοικητικό Δικαστήριο, μετά από προσφυγή. Επιπλέον, μίλησαν για την αναγκαιότητα αναγνώρισης της ειδίκευσης του διαβητολόγου, καθώς οι ενδοκρινολόγοι που είναι εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ είναι περιορισμένοι.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι αναμένεται το ολοκληρωμένο κείμενο της επικαιροποιημένης Εθνικής Στρατηγικής, το οποίο θα σταλεί για διαβούλευση το προσεχές διάστημα. Όπως είπε, αυτή θα περιλαμβάνει πέντε άξονες: πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία, επανένταξη και φροντίδα, καταγραφή περιστατικών και αρχείο και έρευνα.

Όσον αφορά το ζήτημα των σχολικών συνοδών, είπε ότι υπάρχουν διαδικασίες διαχείρισης εκτάκτων περιστατικών στα σχολεία. Στις αρχές της χρονιάς γίνονται συναντήσεις των λειτουργών της Σχολιατρικής υπηρεσίας με εκπαιδευτικούς, στις οποίες μπορούν να είναι παρόντες και οι γονείς και τα παιδιά, όπου καταρτίζεται πλάνο αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών. Σημείωσε ότι σε όλα τα σχολεία υπάρχουν εκπαιδευτικοί που μπορούν να χειριστούν τα περιστατικά.

Η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, απαντώντας στα αιτήματα των Συνδέσμων, διαπίστωσε ότι υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης και από μερίδα γιατρών για το τι δικαιούνται να συνταγογραφούν, σημειώνοντας ότι ο ΟΑΥ έχει στείλει πολλές ανακοινώσεις για τα θέματα των ιατροτεχνολογιών, έχει συνδιοργανώσει ημερίδα για θέματα διαβήτη, με ελάχιστους παρόντες.

Απαντώντας σε ισχυρισμούς ότι υπάρχει μόνο ένα είδος στο ΓεΣΥ από μηχανάκι που μετρά το ζάχαρο και πολλά είναι προβληματικά, είπε ότι ελάχιστα είναι προβληματικά και αντικαθίστανται, ενώ σημείωσε ότι έχει κλείσει σχετικός διαγωνισμός και εντός του επόμενου διαστήματος θα υπάρχει επιλογή από πέντε μηχανάκια.

Σημείωσε ότι σε περίπτωση προβληματικών μετρήσεων, λόγω προβληματικού εξοπλισμού, οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια αρχή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και να το καταγγείλουν, καθώς μόνο μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί ο ΟΑΥ να τα αποσύρει από την αγορά.

Σχετικά με τον διαγωνισμό του ΟΑΥ για αντλίες ινσουλίνης με καλώδια, χωρίς καλώδια και συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης είπε ότι ενώ κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός, υπήρξε προσφυγή από εταιρεία στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία εξέδωσε απόφαση υπέρ του ΟΑΥ, με την εταιρεία να καταφεύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο και το τελευταίο να στέλνει στον ΟΑΥ διάταγμα αναστολής. Εκτίμησε ότι εντός των ημερών θα υπάρχει αποτέλεσμα στην υπόθεση, σημειώνοντας ότι, ακόμα και αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός, υπάρχουν εναλλακτικές.

Σημείωσε, ακόμη, το πρόβλημα έλλειψης ενδιαφέροντος από εταιρείες για εισαγωγή των προϊόντων τους στην κυπριακή αγορά, λόγω μεγέθους. Αναφέρθηκε σε μία αντλία χωρίς καλώδια, η οποία προτιμάται για χρήση σε παιδιά, σημειώνοντας ότι αυτή δίνεται από το Μακάρειο με τον ΟΑΥ να πληρώνει την αξία. Όπως είπε, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των συνδέσμων, ο ΟΑΥ έχει πρόθεση να άρει το ηλικιακό όριο και να προσφέρεται και σε ενήλικες, ενώ αναμένεται ότι θα ενταχθεί και στο ΓεΣΥ για να είναι εύκολη η πρόσβαση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, είπε ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, είναι αδήριτη ανάγκη να επικαιροποιηθεί η Εθνική Στρατηγική για τον σακχαρώδη διαβήτη που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας.

Σημείωσε ότι εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στην εισαγωγή ιατρικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας στο ΓεΣΥ και αναλώσιμων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων για τον ινσουλοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη να θεσμοθετηθεί η εξειδίκευση και η αναγνώριση της ειδικότητας του διαβητολόγου στην Κύπρο, ώστε να έχουν πρόσβαση σε γιατρό της ειδικότητας της ασθένειάς τους», είπε.

Επιπρόσθετα, είπε, τα άτομα με διαβήτη χρειάζεται να επισκεφτούν τον γιατρό τους πάνω από τις 6 φορές που προβλέπει το σύστημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη και για σχολικό συνοδό στην προδημοτική, στο δημοτικό και στα γυμνάσια, που να μπορεί να αναγνωρίζει την υπογλυκαιμία και υπεργλυκαιμία, να μπορεί να κάνει μέτρηση σακχάρου και να χορηγεί ινσουλίνη, αν είναι αναγκαίο, αφού το 2024 υπήρχαν 289 παιδιά με διαβήτη τύπου 1.

«Ο διαβήτης έχει καταστεί παγκόσμια επιδημία που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς. Περί το 12% του πληθυσμού μας είναι διαγνωσμένο με διαβήτη. Είναι μια ύπουλη και πολύπλευρη ασθένεια που μπορεί να επιφέρει σειρά προβλημάτων και επιπλοκών στην υγεία», επισήμανε και είπε ότι αν ελεγχθεί θα μειωθούν και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου εξέφρασε ικανοποίηση για την περαιτέρω πρόοδο σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και για όλα όσα έχει κάνει ο ΟΑΥ μέχρι τώρα. «Με δική μας πρωτοβουλία και με αλλεπάλληλες επιστολές προς τον πρώην Υπουργό Υγείας άνοιξε το ζήτημα», είπε, σημειώνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές και πρόοδος. «Δηλώσαμε ετοιμότητα για οποιαδήποτε διαδικασία χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση ή εκσυγχρονισμό», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης χαρακτήρισε τον σακχαρώδη διαβήτη ως «σύγχρονη λερναία Ύδρα» και είπε ότι η Κύπρος κατέχει πανευρωπαϊκή πρωτιά, αφού από το 2018 μέχρι το 2024 διπλασιάστηκε το ποσοστό διαβητικών, από 5% στο 10,3% του πληθυσμού. Όπως είπε, έγιναν βήματα από το κράτος, «αλλά θέλουμε πολλή δουλειά, πιο σύγχρονες αντλίες, καλύτερα φάρμακα».

Επισήμανε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι συνοδοί στα σχολεία, για τους οποίους δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής και σημείωσε ότι για το θέμα θα κληθεί κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Παιδείας. «Μιλούμε πυροσβεστικά, όχι προληπτικά. Να περάσουμε στους νέους ότι η μεγαλύτερη ασπίδα για τον σακχαρώδη διαβήτη είναι η άσκηση», είπε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή σημείωσε, με τη σειρά του, ότι έγιναν αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Θέλουμε να δούμε πιο πολλά βήματα», είπε, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα διαβητικοί παραμένουν χωρίς πρόσβαση στις αντλίες ινσουλίνης της επιλογής τους. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς οι σχολικοί συνοδοί αντιμετωπίζουν τα παιδιά με διαβήτη και ζήτησε να μπουν είτε νοσηλευτές στα σχολεία ή να εκπαιδευτεί κόσμος να παρέχει βοήθεια σε παιδί με διαβήτη αν υπάρξει περιστατικό στο σχολείο.

Εντός της Επιτροπής, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι ο παιδικός διαβήτης αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο. «Ένας που ζει στο εξωτερικό ακούει από το Υπουργείο του τι πρέπει να τρώει και πώς να ασκηθεί ενώ εμείς πρέπει να τα μαθαίνουμε από την τηλεόραση ή τις ΜΚΟ, γιατί η Κυβέρνηση δεν βοηθά τον κόσμο να ζει πιο υγιεινά», είπε.

Σχετικά Άρθρα