ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και AGEs

18 Νοεμβρίου 2024, 06:00

images

Τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη συνδυάζονται με σάκχαρα στην κυκλοφορία του αίματος, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκοζυλίωση.

Τα AGEs συμβάλλουν στη γήρανση και την εξέλιξη διαφόρων ασθενειών, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Τα AGEs συσσωρεύονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορούν να επηρεαστούν από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, το κάπνισμα, η σωματική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η σωματική δραστηριότητα ορίζεται ως οποιαδήποτε σωματική κίνηση που παράγεται από τους σκελετικούς μύες που απαιτεί ενεργειακή δαπάνη.

Σχέση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και AGEs

Όπως ανέφερε πρόσφατα στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «AGEs: Ένας μη επεμβατικός βιοδείκτης για την εξερεύνηση των διαστάσεων της υγείας», η Δρ Ανδρέα Τρύφωνος (PhD), Λέκτορας Ανατομίας/Φυσιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η σωματική δραστηριότητα μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και κατ’ επέκταση μειώνει το σχηματισμό AGEs.

Παράλληλα, επεσήμανε, η σωματική δραστηριότητα μειώνει το οξειδωτικό στρες και ως εκ τούτου, μειώνει το σχηματισμό AGEs.

Έμμεση σύνδεση μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και AGEs

Σύμφωνα με την ειδικό, τα AGEs είναι γνωστό ότι βλάπτουν τα αιμοφόρα αγγεία και συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

«Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την αγγειακή δυσκαμψία που σχετίζεται με τα AGEs και να βοηθήσει στη διατήρηση υγιέστερων αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τις μεταβολικές διεργασίες, προωθώντας την αποτελεσματικότερη χρήση ενέργειας και τον μεταβολισμό του λίπους.

Υγιεινές διατροφικές επιλογές

Σημείωσε επίσης ότι τα σωματικά δραστήρια άτομα, είναι πιο πιθανό να επιλέξουν ισορροπημένες δίαιτες, αποφεύγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε εξωγενή AGEs (όπως επεξεργασμένα ή μαγειρεμένα σε υψηλή θερμοκρασία τρόφιμα).

Αντιγήρανση και κυτταρική υγεία

Σημειώνεται ότι τα AGEs είναι γνωστό ότι επιταχύνουν τις διαδικασίες γήρανσης στους ιστούς.

Η σωματική δραστηριότητα που προάγει τους μηχανισμούς κυτταρικής επιδιόρθωσης, την αυτοφαγία (μηχανισμός κυτταρικού καθαρισμού), μειώνει το οξειδωτικό στρες και την κατάσταση της φλεγμονής.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν μπορούμε να σταματήσουμε τη γήρανση ή εάν μπορούμε να σταματήσουμε εντελώς τον σχηματισμό AGEs, η ειδικός απάντησε; «Όχι πραγματικά. Αλλά με τις επιλογές του τρόπου ζωής, μπορούμε, είτε να επιταχύνουμε, είτε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία».

«Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης και το σχηματισμό και τη συσσώρευση AGEs, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών μεταβολικών παθήσεων και θνησιμότητας», τόνισε.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα