Σχέδιο δράσης για τον αυτισμό – απαντήσεις των Εργασίας και Υγείας
27 Μαρτίου 2025, 06:00

Απαντήσεις αναφορικά με την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για τον Αυτισμό (2024-2028), έλαβε από τον αρμόδιο ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κουκουμάς και ειδικότερα, σε ότι αφορά τις δράσεις που σχετίζονται με την απασχόληση, την ηλεκτρονική πλατφόρμα και την πρόοδο των υπόλοιπων δράσεων.
Στην απάντησή του σε κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Κουκουμά, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου, αναφέρει σε σχέση με την απασχόληση των ατόμων με διαταραχή φάσματος αυτισμού (ΔΑΦ), ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΑ) του Τμήματος Εργασίας έχει ορίσει Συμβούλους Απασχόλησης σε κάθε επαρχία, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη βοήθεια των ατόμων με ΔΑΦ που μπορούν να εργάζονται αυτόνομα στην ανοικτή αγορά εργασίας.
Σημειώνει ότι οι παραπομπές γίνονται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ), το οποίο συνεργάζεται με τους Συμβούλους Απασχόλησης της ΔΥΑ.
Προσθέτει πως η ΔΥΑ παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη, τόσο για την τοποθέτηση σε κατάλληλη απασχόληση όσο και για την παραπομπή σε προγράμματα κατάρτισης, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Ηλεκτρονική εθνική πλατφόρμα για τον αυτισμό
Σε ότι αφορά τη δημιουργία ηλεκτρονικής εθνικής πλατφόρμας για τον αυτισμό, ο κ. Παναγιώτου επισημαίνει ότι η Εθνική Επιτροπή για τον Αυτισμό, στην οποία προεδρεύει η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, έχει συστήσει την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία συντονίζει την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εθνικής πλατφόρμας για τον αυτισμό.
«Η πλατφόρμα, που έχει ξεκινήσει τη συνεργασία με το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, έχει ως στόχο να παρέχει ενημέρωση και υπηρεσίες για τα άτομα με ΔΑΦ», τονίζει.
Επιπλέον, σημειώνει ότι η Επιστημονική Επιτροπή διοργάνωσε το πρώτο Εθνικό Συνέδριο για τον Αυτισμό τον Δεκέμβριο του 2024, με τη συμμετοχή περίπου 350 ατόμων, περιλαμβανομένων γονέων, οργανώσεων, επαγγελματιών και εκπροσώπων κρατικών υπηρεσιών.
Άλλες δράσεις του ΥΠΕΡΓ
Αναφορικά με άλλες ενέργειες του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Παναγιώτου, προσθέτει πως το υπουργείο υλοποιεί το Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης για άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ΔΑΦ.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της απάντησής του, εισηγείται τη δημιουργία μιας υποεπιτροπής για την Εκπαίδευση και την Εργασία, με σκοπό να διασφαλιστεί η καλύτερη στήριξη των ατόμων με ΔΑΦ στον τομέα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής ένταξης.
Η προτεινόμενη υποεπιτροπή, όπως εξηγεί, θα επιδιώξει τη συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και άλλους φορείς, προκειμένου να υπάρξουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την ένταξη των ατόμων με ΔΑΦ στην εργασία.
Ο υπουργός αναφέρεται επίσης στο μηχανογραφημένο σύστημα της ΔΥΑ στο οποίο έχει δημιουργηθεί ειδική κατηγορία για άτομα με ΔΑΦ, μέσω της οποίας, μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί δύο άτομα. Το σύστημα, σημειώνει, θα συνεχίσει να καταχωρεί νέες εγγραφές και να παρακολουθεί την εξέλιξή τους στον τομέα της απασχόλησης.
Ο υπουργός τονίζει καταληκτικά, ότι το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των δράσεων που αφορούν τον αυτισμό, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την υποστήριξη των ατόμων με ΔΑΦ και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, και συνεχίζει την αξιολόγηση των προτάσεων για βελτιώσεις ή νέες πρωτοβουλίες.
Οι δράσεις του Υπουργείου Υγείας
Όσον αφορά την Εθνική Στρατηγική του Σχεδίου Δράσης για τον Αυτισμό (2024-2028),ο κ. Κουκουμάς απεύθυνε σχετική ερώτηση και στον Υπουργό Υγείας, υπογραμμίζοντας τρία βασικά σημεία, το κατά πόσο υλοποιείται η εν λόγω στρατηγική και σε πιο στάδιο βρίσκεται, το αν έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τον ΟΑΥ, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών, καθώς και ποιες άλλες δράσεις συμπεριλαμβάνονται στην εθνική στρατηγική.
Πληθυσμιακό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα
Όσον αφορά την εφαρμογή προγράμματος διάγνωσης ΔΑΦ, με τη χρήση του εργαλείου M-CHAT R, ο Υπουργός δήλωσε πως αυτό αναμένεται κατά το δεύτερο τετράμηνο του 2025, όπου οι παιδίατροι θα πραγματοποιούν το ανιχνευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 18-30 μηνών.
Ο ρόλος του ΓεΣΥ
Για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων του ΓεΣΥ όσον αφορά τις θεραπείες ατόμων με ΔΑΦ, οι υπηρεσίες του ΓεΣΥ, υποστήριξε, βρίσκονται υπό συνεχή αξιολόγηση και αναθεώρηση με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς το 2023 ολοκληρώθηκαν τροποποιήσεις στις υπηρεσίες λογοθεραπείας.
Οι εν λόγω τροποποιήσεις έγιναν μετά από εισήγηση των Συμβουλευτικών Επιστημονικών Επιτροπών του ΟΑΥ, και όσον αφορά του λογοπαθολόγους ολοκληρώθηκαν εντός του 2023
Υπηρεσίες ΟΚΥΠΥ για ψυχολογική υποστήριξη
Σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές δομές νοσηλείας του ΟΚΥΠΥ, υποστήριξε πως, αυτές καλύπτουν τις ανάγκες τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών με ΔΑΦ που αντιμετωπίζουν οξέα προβλήματα ψυχικής υγείας, και πως ειδικότερα, οι δομές αυτές παρέχουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης ψυχικής υγείας για άτομα με ΔΑΦ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη στρατηγική του ΟΚΥΠΥ για την τριετία 2025-2028, δεν προβλέπεται η δημιουργία νέων δομών εντός αυτής της περιόδου, με την στήριξη και την φροντίδα να συνεχίζεται μέσω των υφιστάμενων υποδομών του ΟΚΥΠΥ, χωρίς σχεδιασμό για επέκταση των υπηρεσιών εντός αυτής της τριετίας.
Επίσης δήλωσε πως γίνεται παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους γονείς κατά τη διάρκεια της πρώιμης παρέμβασης, η οποία καλύπτεται επαρκώς μέσω του Κέντρου Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών, ενώ δεν υπάρχουν σχέδια για νέες ενδονοσοκομειακές δομές για το 2025-2028, αλλά αν χρειαστεί, θα προστεθούν επιπλέον ψυχολόγοι στο Κέντρο.
Εάν υπάρξει αύξηση των παραπομπών για ψυχολογική υποστήριξη, δήλωσε, λόγω της ανάπτυξης περισσότερων υποθέσεων, ο ΟΚΥΠΥ θα υποβάλει αίτημα για αύξηση του αριθμού των Λειτουργών Ψυχικής Υγείας στο Κέντρο Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
Του Λοΐζου Ττοφαλλή
Tags: Αυτισμός, Βουλή, Υπουργείο Υγείας