ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στοχεύουν σε μείωση του περιβαλλοντικού θορύβου

11 Φεβρουαρίου 2022, 06:00

images

Μείωση του περιβαλλοντικού θορύβου προνοεί νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή στο πλαίσιο εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή οδηγία.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της Αξιολόγησης και της Διαχείρισης του Περιβαλλοντικού Θορύβου Νόμων του 2004 έως 2021, σύμφωνα με οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Ιουνίου 2002.

 Στις 28 Ιουλίου 2021 δημοσιεύτηκε οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τροποποίηση του Παραρτήματος του 2015 αναθεωρώντας τις κοινές μεθόδους αξιολόγησης του θορύβου (CNOSSOS), με σκοπό την προσαρμογή στην επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

Μέχρι σήμερα η Κύπρος και τα λοιπά κράτη μέλη χρησιμοποιούσαν τις πιο πάνω κοινές μεθόδους αξιολόγησης (CNOSSOS) για τον υπολογισμό της έκθεσης σε διαφορετικά επίπεδα θορύβου από οδική, αεροπορική και σιδηροδρομική κυκλοφορία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με την εκπόνηση Στρατηγικών Χαρτών Θορύβου και Σχεδίων Δράσης ανά πέντε χρόνια.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος πραγματοποίησε διαβούλευση τον Ιανουάριο του 2021 με στόχο την ετοιμασία του νομοσχεδίου για εναρμόνιση της εν λόγω οδηγίας. 

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους από τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και οφείλει να τις χρησιμοποιεί αρχίζοντας από τον 4ο γύρο στρατηγικής χαρτογράφησης θορύβου, με την εκπόνηση στρατηγικών χαρτών θορύβου μέχρι τις 30/6/2022 και τη θέσπιση σχεδίων δράσης μέχρι τις 18/7/2023, με στόχο την πρόληψη και τον περιορισμό του περιβαλλοντικού θορύβου.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση:

Δεν αναμένεται να προκύψει οικονομικός αντίκτυπος στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,

Δεν αναμένεται να προκύψουν συνέπειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών/επιχειρήσεων, στην απασχόληση, στις συνθήκες εργασίας, στην ισότητα των φύλων κλπ.,

Δεν αναμένεται να προκύψουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ωστόσο θα βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα των περιβαλλοντικών μελετών με θετικές επιπτώσεις στη διαδικασία αξιολόγησής τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Νομοσχέδιο μαζί με την Αιτιολογική Έκθεση, τη σχετική Εισηγητική Έκθεση και το συμπληρωμένο Ερωτηματολόγιο Ανάλυσης Αντίκτυπου στις 26 Ιανουαρίου 2022.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα