Στον τομέα κατασκευών τα μισά θανατηφόρα ατυχήματα
28 Απριλίου 2023, 12:41
Το 50% των θανατηφόρων ατυχημάτων αφορούν τον τομέα των κατασκευών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat, με συνολικά εννέα θανατηφόρα για το 2022.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕΚ και της ΣΠΟΛΜΗΚ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, για το 2021, η πλειοψηφία των εργατικών ατυχημάτων είχε ως παθόντες ανειδίκευτους εργάτες, μικροεπαγγελματίες και χειρωνάκτες ενώ, όπως φαίνεται μέσα στα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα, οι πτώσεις από ύψος είναι εκ των κύριων ατυχημάτων στον κατασκευαστικό τομέα.
Συγκεκριμένα, το 2021 καταγράφηκαν 64 ατυχήματα που οφείλονται σε πτώση από ύψος μεγαλύτερο ή ίσο των 2 μέτρων με τα 36 να αφορούν τον κατασκευαστικό τομέα.
Σημειώνεται ότι τα στατιστικά δεδομένα να καταγράφουν 16 θανάτους το 2020, 5 το 2021 και 9 το 2022. Επίσης, ο συνολικός αριθμός εργατικών ατυχημάτων για το 2020 ανήλθε σε 1527, για το 2021 σε 1433 και για το 2022 σε 1335.
Εκστρατεία ενημέρωσης για την Ασφάλεια και Υγείας στους χώρους εργασίας
Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ), προάγοντας τη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης ατυχημάτων στους χώρους εργασίας και συμβάλλοντας στην πρωτοβουλία Vision Zero – Μηδέν Ατυχήματα του Διεθνούς Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης, προχώρησαν σε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας.
Η εκστρατεία ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Απριλίου και κορυφώνεται σήμερα Παρασκευή 28 Απριλίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στους χώρους εργασίας.
Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή, τονίζει ότι «η πρόληψη αποτελεί κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση». Υπογράμμισε επιπρόσθετα πως το Επιμελητήριο θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση εργοδοτών και εργοδοτουμένων. Ο κ. Κωνσταντή απευθύνει έκκληση, ιδιαίτερα στα μέλη - μηχανικούς του ΕΤΕΚ να θέτουν τα θέματα ασφάλειας και υγείας ψηλά στις προτεραιότητες τους και να εφαρμόζουν τις αρχές πρόληψης σε κάθε ενέργεια και απόφασή τους. Καλεί παράλληλα κάθε εργοδότη να τηρεί πιστά τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς.
«Η ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα» υπέδειξε από την δική της πλευρά η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών, κ. Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα.
Ανέφερε ότι σκοπός της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση για τα θέματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, με βασικό στόχο τη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης. Πρόσθεσε δε ότι η εκστρατεία εντάσσεται στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας Vision Zero – Μηδέν Ατυχήματα του Διεθνούς Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σημείωσε ότι πέρα από τον ανθρώπινο πόνο και το κόστος των ατυχημάτων για τους παθόντες και τις οικογένειές τους, το κράτος και οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με σημαντικό οικονομικό κόστος.
Ταυτόχρονα, η επένδυση στην πρόληψη έχει απόδοση 2,2%, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας και Υγείας (EU-OSHA). Αναφέρθηκε επιπρόσθετα στο 8ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση Εξοπλισμού και Υπηρεσιών για την Ασφάλεια και Υγεία στα Κατασκευαστικά έργα που διοργανώνει ο ΣΠΟΛΜΗΚ με την στήριξη του ΕΤΕΚ, στις 26-27 Μαΐου 2023, με θέμα «Respect Human Rights – Everyone has a Role to Play» και σύνθημα «Focus on People».
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η προστασία και η ενίσχυση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επικέντρωση στον άνθρωπο, για να επιτευχθεί το όραμα «Μηδέν Ατυχήματα».
Κάθε 15 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας εργαζόμενος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες, υπολογίζεται ότι ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα ενώ 2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο.
Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
Στην ΕΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, το 2020 καταγράφηκαν 3,355 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα σε χώρους εργασίας, ενώ τα μη θανατηφόρα ατυχήματα φτάνουν τα 2,7 εκατομμύρια, για το ίδιο έτος
Η ΔΟΕ έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας ετοιμάστηκε σχετικό βίντεο με αποδέκτες τόσο τους εμπλεκόμενους φορείς στον κατασκευαστικό τομέα όσο και το ευρύ κοινό. Το βίντεο έχει ήδη υποβληθεί για συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό «International Media Festival for Prevention 2023» ο οποίος διοργανώνεται από τον Οργανισμό ISSA, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία που θα πραγματοποιηθεί στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας το Νοέμβριο του 2023.
Της Ουρανίας Στυλιανού