Στο τραπέζι και η επαναφορά των sms σε Λεμεσό
04 Νοεμβρίου 2020, 07:21
Αυστηρότερα μέτρα για τη Λεμεσό τίθενται σήμερα στο μικροσκόπιο του υπουργικού συμβουλίου μη αποκλειόμενης της επαναφορά των sms προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατόν η άσκοπη διακίνηση στην πόλη και επαρχία Λεμεσού αλλά και η εκ περιτροπής εργασία στο σπίτι.
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους που μίλησαν στη StockWatch, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργήσει πυροσβεστικά τότε θα επιλέξει το πιο αυστηρό σενάριο που προνοεί την αποστολή sms διακίνησης στη Λεμεσό επειδή έχει αυξημένα κρούσματα και την επιβολή περιορισμένου ωραρίου στους χώρου εστίασης σε όλες τις επαρχίες.
Το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε χθες ακόμη 174 νέα κρούσματα από σύνολο 4,033 εργαστηριακών διαγνώσεων. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 197 νέα κρούσματα και ένας θάνατος.
Τα μέτρα αναμένεται ότι θα τα εξαγγείλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γι’ αυτό έγινε και η αλλαγή της ώρα της συνεδρίας του υπουργικού από το πρωί που ήταν προκαθορισμένο στις 6:30 μμ.
Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch, διευκρίνισε ότι «υπό τα σημερινά δεδομένα δεν θεωρείται αναγκαίο το μέτρο του γενικού lockdown σε όλες τις πόλεις διότι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Λεμεσό και Πάφο, με την Λεμεσό να προηγείται με πενταπλάσιο αριθμό κρουσμάτων ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σε αναλογία πληθυσμού δεν υπάρχουν πολλά κρούσματα».
Πρόσθεσε ότι «καλύτερα το γενικό lockdown να διαφυλαχθεί για όταν τα πράγματα γίνουν πραγματικά άσχημα».
Σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη πέραν των γενικών μέτρων όπως το κλείσιμο των κέντρων εστίασης στις 10:30 μμ και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 μμ μέχρι τις 5 πμ, η επιδημιολογική ομάδα εισηγείται αυστηρότερα μέτρα για τη Λεμεσό λόγω αύξησης των κρουσμάτων μεταξύ των οποίων είναι η επαναφορά των sms προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατόν η άσκοπη διακίνηση στην πόλη και επαρχία Λεμεσού όπως και η εκ περιτροπής εργασία στο σπίτι ή τελεργασία, κάτι το οποίο θα έπρεπε να εφαρμοσθεί από την πρώτη στιγμή που άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα.
Σημείωσε ότι «έχουμε φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο διότι τα κρούσματα είναι πολύ οριακά και αν εισέλθουμε στους χειμερινούς μήνες με τέτοιους αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού δεν τη γλυτώνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Εμβόλια
Ο Δρ Καραγιάννης σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είπε ότι «προσωπικά βλέπω ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης προηγείται διότι είναι στο τελευταίο στάδιο της μελέτης της φάσης τρία και ίσως προς το τέλος του Νοεμβρίου να διαφανούν και τα αποτελέσματα του. Από προκαταρκτικές διαρροές φαίνεται ότι δουλεύει και σε άλλες ηλικιακές ομάδες όχι μόνο τις ηλικίες των 18 μέχρι 55 ετών που είχε δοκιμαστεί στην αρχή».
Δεν εισηγούμαστε γενικό lockdown για την ώρα
Το μέλος επίσης της επιστημονικής ομάδας, Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Κολιού, συμφώνησε ότι έχουν τεθεί ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου διάφορα σενάρια από την επιδημιολογική ομάδα τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα μέτρων για ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης των κρουσμάτων, όπως η συστηματική τηλεργασία και η επιβολή περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση.
«Το υπουργικό συμβούλιο θα επιλέξει ποια μέτρα θα εφαρμόσει σε πρώτο στάδιο ή σε μεταγενέστερο εάν δεν μειωθεί ο αριθμός αύξησης των κρουσμάτων».
Η κ. Κολιού ανέφερε επίσης ότι για την ώρα η επιδημιολογική ομάδα δεν εισηγείται γενικό lockdown σε όλες τις πόλεις.
Σχετικά με το εμβόλιο ανέφερε ότι όντως τέλος Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η τρίτη φάση της μελέτης του εμβολίου της Οξφόρδης και ήδη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άρχισε να αξιολογεί τα δεδομένα από την πρώτη φάση και θα φθάσει στην τρίτη ώστε να απαντήσει εάν θεωρεί το εμβόλιο ασφαλές.
Αντιδράσεις από κέντρα εστίασης Λεμεσού
Την αντίθεση του με τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα σχετικά με τα κέντρα αναψυχής, εκφράζει με γραπτή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της παγκύπριας ομοσπονδίας συνδέσμων ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής – ΟΣΙΚΑ- Νεόφυτος Θρασυβούλου.
Ο κ. Θρασυβούλου στάθηκε ιδιαίτερα στην Πάφο και στη Λεμεσό, επαρχίες για τις οποίες αναμένεται να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.
Σε καμία περίπτωση, προσθέτει στην ανακοίνωση του, δεν θα δεχτούν να κλείνουν τα κέντρα εστίασης στις 6 μμ, όπως φημολογείται.
Εμείς σαν ΟΣΙΚΑ παλεύουμε, πρόσθεσε, να δοθεί παράταση μέχρι τις 12 τα μεσάνυκτα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και να ορθοποδήσουν όσο γίνεται υπό τις περιστάσεις.
Τα κέντρα αναψυχής συνέχισε, είναι αδύνατον να εργαστούν μέχρι τις 6 μμ, σημειώνοντας, πως «αν γίνει κάτι τέτοιο είναι σαν μας βάζουν σε ένα έμμεσο lockdown, με τις συνέπειες να είναι τραγικές για τους συναδέλφους μας».
Επισήμανε, δε, πως από την πρώτη στιγμή τηρούν όλα τα πρωτόκολλα που έχουν εξαγγελθεί και παρακολουθούν καθημερινά σαν Ομοσπονδία την λειτουργία των κέντρων, σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας συστάσεις και υποδείξεις όπου χρειάζεται.
Είναι απαράδεκτο στην Πάφο και στη Λεμεσό τα κέντρα να κλείνουν στις 10:30 μμ και τώρα να έρχονται πληροφορίες για περαιτέρω μείωση του ωραρίου, χωρίς οι ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής να έχουν λάβει ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, συμπλήρωσε ο κ. Θρασυβούλου.
Η ΟΣΙΚΑ παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν στο χώρο της εστίασης και προστατεύει τους ιδιοκτήτες των κέντρων αναψυχής τους οποίους καλεί να βρίσκονται σε εγρήγορση και δίπλα από την Ομοσπονδία τους, κατέληξε ο κ. Θρασυβούλου.
Της Ηρώς Ευθυμίου