Στο τραπέζι η επέκταση της γονικής άδειας στο 15ο έτος του τέκνου
05 Νοεμβρίου 2024, 07:59
Δύο προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ που αποσκοπούν στο να αποτελέσουν στήριγμα στους εργαζόμενους γονείς που λαμβάνουν γονικό επίδομα, τίθενται σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής επιτροπής Εργασίας.
Πρόκειται για προτάσεις νόμου που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Αντρέας Καυκαλιάς και οι βουλευτές Χρίστος Χριστόφιας και Γιώργος Κουκουμάς, οι οποίες προβλέπουν την επέκταση της χρονικής περιόδου εντός της οποίας δύναται να καταβάλλεται επίδομα γονικής άδειας, μέχρι το 15ο έτος του τέκνου αντί μέχρι το 8ο έτος του τέκνου, όπως ισχύει με βάση τις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, σκοπός των προτάσεων νόμου με βάση την αιτιολογική έκθεση, είναι η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου και του περί Αδειών (Πατρότητας , Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμου, ώστε να επεκταθεί η χρονική περίοδος εντός της οποίας δύναται να καταβάλλεται επίδομα γονικής άδειας, σε περίπτωση που ασκείται το δικαίωμα λήψης επιδόματος γονικής άδειας.
Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία , το επίδομα καταβάλλεται από τη λήξη της περιόδου κατά την οποία ο ασφαλισμένος μισθωτός γονέας λαμβάνει επίδομα μητρότητας ή επίδομα πατρότητας , ανάλογα με την περίπτωση, ή, εάν ο ασφαλισμένος μισθωτός γονέας δεν θεμελιώνει δικαίωμα για καταβολή επιδόματος μητρότητας ή επιδόματος πατρότητας , κατά τη λήξη της περιόδου που θα λάμβανε επίδομα, εάν θεμελίωνε δικαίωμα μέχρι και τη συμπλήρωση του όγδοου (8°u) έτους ηλικίας του κάθε τέκνου.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επεκτείνεται η εν λόγω περίοδος μέχρι τη συμπλήρωση του δέκατου πέμπτου , αντί του όγδοου έτους του τέκνου.
Σημειώνεται ότι η επέκταση της εν λόγω περιόδου μέχρι το 15° έτος της ηλικίας του τέκνου κρίνεται απαραίτητη, καθώς η ανάγκη απουσίας από την εργασία για λόγους φροντίδας των παιδιών συνεχίζει να υφίσταται και μετά το 8° έτος της ηλικίας του παιδιού.
Περαιτέρω, τονίζεται ότι η εν λόγω επέκταση δεν επιβαρύνει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων , αλλά παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζόμενους γονείς , για να επιλέξουν πότε θα ασκήσουν το δικαίωμα αυτό.
Της Ελένης Χαραλαμπους
Tags: γονική άδεια, παιδιά