ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο συρτάρι το νομοσχέδιο για ασθενοφόρα- Καταγγέλλουν μεροληπτική μεταχείριση

24 Ιουλίου 2024, 17:53

images

Μεροληπτική μεταχείριση υπέρ της κρατικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, καταγγέλλει το Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού, την ίδια ώρα που το νομοσχέδιο  για την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, μένει στο συρτάρι.

Σε ανοιχτή επιστολή του διευθυντή του ιατρικού κέντρου, Ανδρέα Πανταζή αναφέρεται ότι η μεροληπτική αυτή μεταχείριση πλήττει ανεπανόρθωτα τα δικαιώματα των ασθενών αλλά και τον ανταγωνισμό, καλώντας τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό να παρέμβει προς διόρθωση της στρέβλωσης, όπως τη χαρακτηρίζει.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Πανταζής, την ίδια ώρα «που μας υποχρεώνουν να έχουμε ασθενοφόρα, ταυτόχρονα μας απαγορεύουν να τα χρησιμοποιούμε».

«Κρούουμε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη ασθενοφόρων και ταυτόχρονα καταγγέλλουμε με λύπη το γεγονός ότι για να λειτουργήσει το νοσοκομείο μας “Ιατρικό Κέντρο Λεμεσού”, το οποίο είναι εντός ΓεΣΥ, μας υποχρέωσαν δια νόμου να διαθέτουμε δικά μας ασθενοφόρα», αναφέρεται στην επιστολή.

«Με δικές μας ενέργειες και κόστος, φροντίσαμε να έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό ασθενοφόρων για να είμαστε άμεσοι στην εξυπηρέτηση του πολίτη, που είναι η αποστολή μας», προστίθεται.

«Τις κλινικές τις ήθελαν διακαώς εντός ΓεΣΥ, όμως άφησαν τα ασθενοφόρα μας εκτός ΓεΣΥ, με το πρόσχημα να αιτούμαστε από τον ΟΚΥπΥ και να αποφασίζουν αυτοί πότε να στείλουν ασθενοφόρο», τονίζεται, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή είναι δυσλειτουργική, καθώς η ανταπόκριση του ασθενοφόρου δεν είναι άμεση, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί.

«Θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο να διαθέτουμε ασθενοφόρα και να μην δικαιούμαστε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείας μας, περιμένοντας από τον ΟΚΥπΥ να μας εξυπηρετήσει, με καθημερινές καθυστερήσεις και ώρες αναμονής για το ασθενοφόρο», υποδεικνύει ο κ. Πανταζής, αναφέροντας ότι οι πολίτες πληρώνουν για υπηρεσίες που δεν λαμβάνουν, «πόσο μάλλον το ασθενοφόρο, το οποίο θα χρειαστούν μία και μοναδική φορά».

Όπως υπογραμμίζει, από τη στιγμή που υπάρχει ζήτηση και τα κρατικά ασθενοφόρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν, είναι υποχρέωση του κράτους να δώσει εκείνες τις λύσεις, με τις οποίες δεν θα διατρέχουν κίνδυνο οι ασθενείς».

«Φανταστείτε , ιδιωτικό νοσοκομείο διαθέτει δικό του υπερσύγχρονο ασθενοφόρο, πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο και να προκύπτει επείγον περιστατικό, κατά το οποίο ο ασθενής χρήζει άμεσης μεταφοράς σε συγκεκριμένο νοσηλευτήριο. Και την ίδια στιγμή, το ασθενοφόρο του νοσηλευτηρίου να μην επιτρέπει να κάνει τη μεταφορά, ενώ βρίσκεται εκεί σταθμευμένο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «καθημερινά είμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα, επιπλέον κόστος και παρανομίες, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ζωές».

Καταλήγοντας, ο κ. Πανταζής υποστηρίζει ότι «ο ΟΚΥπΥ που διαχειρίζεται τα εκατομμύρια, υποχρεούται να εξυπηρετήσει τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, χωρίς να κερδοσκοπεί εις βάρος τους, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς και τερματίζοντας τις επί πληρωμή ιδιωτικές μεταφορές, για να παίρνει τα εύσημα, αφήνοντας τους δικαιούχους στο περίμενε».

Συζητούν για χρόνια το νόμο για ασθενοφόρα

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση προώθηση του νομοσχεδίου που αφορά τη λειτουργία των ασθενοφόρων, με αφορμή την καταγγελία για ηλικιωμένη γυναίκα που πέθανε στο σπίτι της σε χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, περιμένοντας το μοναδικό ασθενοφόρο που καλύπτει τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πρόκειται για ένα από τα νομοσχέδια που συζητιέται εδώ και χρόνια, με βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων να είναι κατά πόσον θα πρέπει η Αρχή Ασθενοφόρων να είναι ανεξάρτητος φορέας, στον οποίο θα υπάγονται δημόσια και ιδιωτικά ασθενοφόρα ή υπό τον ΟΚΥπΥ.

Σοβαρές ενστάσεις στο ενδεχόμενο δημιουργίας Ανεξάρτητης Αρχής για τα ασθενοφόρα, εξέφρασε το υπουργείο Οικονομικών ενώ με τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ασθενοφόρων δεν συμφωνεί ούτε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚυπΥ) ο οποίος ζήτησε να κρατήσει την υπηρεσία ασθενοφόρων για τουλάχιστον ακόμα δύο έτη, προκειμένου να εξασφαλίσει τα έσοδα που του επιφέρει η υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο και όταν η κυβέρνηση και πάλι ήθελε να δημιουργήσει έφορο ασθενοφόρων στο υπουργείο Υγείας, η ΟΣΑΚ είχε δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη και κατήγγειλε οικονομικό στραγγαλισμό του τομέα της υγείας και μασοβέζικες λύσεις.

Την προώθηση του νομοσχεδίου, που αφορά τη λειτουργία των ασθενοφόρων ζητά και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα