ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο περίμενε για τις πανεπιστημιακές κλινικές

26 Ιουλίου 2024, 06:23

images

Τη δημιουργία και λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών στην Κύπρο, θέμα που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αναμένουν τα κρατικά ιδρύματα της χώρας, εκτιμώντας ότι θα ωθήσουν περισσότερο την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για τα ιατρικά επαγγέλματα.

Στόχος του υπουργείου Υγείας, είναι να πραγματοποιηθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή το αργότερο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, εν μέσω των διαφωνιών που συνεχίζουν να υφίστανται.

Όπως ανέφερε στο YgeiaWatch, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και Αναπληρωτής Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μενέλαος Α. Μενελάου, φέτος 694 άτομα είχαν ως πρώτη τους επιλογή την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου έναντι 660 πέρσι.

«Άρα», επισημαίνει, «έχουμε μια μικρή αύξηση ενδιαφέροντος ενώ η ιατρική σχολή του UCY παραμένει η δημοφιλέστερη πρώτη επιλογή των υποψηφίων στις παγκύπριες εξετάσεις. Οι θέσεις που διεκδικούν τα άτομα αυτά, σημειώνει, είναι 35.

«Η αυξημένη ζήτηση είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συνεχώς μεγαλύτερη δυναμική που αποκτά η ιατρική σχολή. Κάτι που αντικατοπτρίζεται από την άνοδο στις διεθνείς κατατάξεις, τις πιστοποιήσεις, αναγνωρίσεις και στρατηγικές συνεργασίες που έχει επιτύχει μέσα σε μόλις 10 χρόνια ζωής. Σημαντικές είναι επίσης οι επιτυχίες στον ερευνητικό τομέα με σημαντική προσέλκυση χρηματοδότησης αλλά και αναστροφή του brain drain της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας», τονίζει.

Σημειώνεται ότι εντός του 2025 αναμένεται η ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων της ιατρικής σχολής στην Πανεπιστημιούπολη γεγονός που σε συνδυασμό με την πλήρη ανάπτυξή της σε ακαδημαϊκό και άλλο προσωπικό, θα ανοίξει τις προοπτικές σημαντικής αύξησης και των φοιτητών/τριών.

Στήριξη από πανεπιστημιακές κλινικές

«Αυτό που πραγματικά όμως θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ιατρικής σχολής είναι η δημιουργία και λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών, θέμα που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια», υποδεικνύει.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τις πανεπιστημιακές κλινικές και πανεπιστημιακά νοσοκομεία, βρίσκεται στο στάδιο επαναδιαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με την επανακατάθεσή του στη Βουλή, να αναμένεται εντός του 2024.

Σημειώνεται ότι τo συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πηγαινοέρχεται εδώ και χρόνια μεταξύ υπουργείου Υγείας και Βουλής. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας που να διέπει τη συνεργασία αφενός μεταξύ των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και αφετέρου μεταξύ των ιατρικών σχολών και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Μόνη χώρα στην ΕΕ χωρίς πανεπιστημιακές κλινικές

Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει πανεπιστημιακές κλινικές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της βουλής, στις περισσότερες χώρες, το θέμα της λειτουργίας πανεπιστημιακών νοσοκομείων/κλινικών ρυθμίζεται νομοθετικά.

Σχετικές διατάξεις περιέχονται σε νομοθεσίες σχετικές με θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λειτουργίας νοσηλευτικών μονάδων (νοσοκομείων/κλινικών), ιατρικής περίθαλψης, πανεπιστημιακών νοσοκομείων/κλινικών και οργάνωσης υπηρεσιών υγείας.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, εξαπέλυσε το Δεκέμβριο πυρά για ιδεοληψίες του παρελθόντος, συνδικαλιστικά συμφέροντα και πολιτική ατολμία, με αφορμή τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών στην Κύπρο.

Η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών αφορά την αποκλειστική απασχόληση των ακαδημαϊκών γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια, σε συνεργασία με τους κρατικούς γιατρούς.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα