ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο μικροσκόπιο ο τομέας υγείας στην Κύπρο

05 Μαΐου 2022, 13:55

images

Η κατάσταση του κλάδου υγείας στην Κύπρο για το 2021 παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακό σεμινάριο που πραγματοποίησε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο με παρευρισκόμενους εκπροσώπους φορέων του τομέα υγείας στην Κύπρο.

Η παρουσίαση αφορούσε τα αναλυτικά ευρήματα για την Κύπρο από τη συνολική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του τομέα της υγείας στην ΕΕ. Η σχετική έκθεση δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι η έκθεση στοχεύει στο να καταστήσει εύκολα προσβάσιμες τις πληροφορίες, την τεχνογνωσία και τις βέλτιστες πρακτικές για το σύστημα υγείας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και σε όλους όσους συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτικών υγείας.

Ακόμη, παρέχει στην Επιτροπή δεδομένα και ανάλυση πολιτικής για την υποστήριξη της ανάπτυξης και της συνέργειας πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ.

Στο σεμινάριο τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του European Observatory on Health Systems and Policies του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τη Γενική Διεύθυνση Υγείας (και Ασφάλειας Τροφίμων) της ΕΕ, καθώς και σημαντικοί τοπικοί φορείς του τομέα της Υγείας όπως ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου, ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Αντρέας Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας.

Τα ευρήματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την έκθεση η Κύπρος σημείωσε αύξηση του προσδόκιμου ζωής για το 2020 (82.3 έτη) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ (80.6 έτη). Επισημαίνεται ότι παρά την πανδημία το προσδόκιμο ζωής παρέμεινε σταθερό.

Προστίθεται ότι οι κύριες αιτίες θανάτου αποτελούν οι παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Παρότι ο αριθμός των ατόμων που πεθαίνουν από παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος μειώνεται σταθερά από το 2015, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο παραμένει σταθερό.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα ποσοστά καπνίσματος στην Κύπρο είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ και αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.

Σημειώνεται ότι παρόλο που τα ποσοστά παχυσαρκίας των ενηλίκων προσεγγίζουν τον μέσο όρο της ΕΕ, η παιδική παχυσαρκία είναι ολοένα πιο συχνή.

Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ είναι λιγότερο ανησυχητική, αλλά ο επιπολασμός όλων των παραγόντων κινδύνου είναι υψηλότερος στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, γεγονός που συντελεί στις ανισότητες όσον αφορά την υγεία.

Το τρίτο σημαντικότερο στοιχείο αφορά τις δαπάνες για την υγεία στην Κύπρο που παραμένουν σταθερά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντιστοιχώντας σε €1881 κατά κεφαλήν το 2019 σε σύγκριση με €3523 για το σύνολο της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, οι δαπάνες για όλες τις συνιστώσες του συστήματος είναι χαμηλές. Ένας σημαντικός στόχος των πρόσφατων εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας για την καθιέρωση καθολικής κάλυψης είναι η μείωση των άμεσων ιδιωτικών δαπανών, οι οποίες ήταν οι υψηλότερες στην ΕΕ, μέσω της βελτίωσης της οικονομικής προστασίας των δικαιούχων.

ΓεΣΥ και Covid-19

Μεταξύ άλλων, στο διαδικτυακό σεμινάριο αναφέρθηκε η μεγάλη προσβασιμότητα των Κύπριων πολιτών στο Γενικό Σύστημα Υγείας, αλλά επίσης το ότι υποβαθμίζεται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Ακόμη, τονίσθηκε ο σχετικά υψηλός εμβολιασμός του κυπριακού πληθυσμού, που αποτελεί βασικό παράγοντα για την πρόληψη των θανάτων από Covid-19.

Δηλώσεις φορέων τομέα υγείας στην Κύπρο

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ανθεκτικότητα και σταθερότητα στο σύστημα υγείας, καθώς επίσης ισότητα και ποιότητα υπηρεσιών και πρόσβαση στους γιατρούς.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγαθαγγέλου, εξέφρασε την προθυμία για τη χρήση αυτών των αποτελεσμάτων της έρευνας για τη βελτίωση των ιατρικών αναγκών που θα απαιτήσει το σύστημα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι το μήνυμα δεν είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα, αλλά να γίνει το σύστημα πιο ευέλικτο και ικανό. Επίσης, αναφερόμενος στην κατάχρηση του συστήματος υγείας σχολίασε ότι η ποινή επιστρέφει στους παρόχους. Επομένως, θα πρέπει να γίνει μία ρύθμιση πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων γραμμών, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι παρά τα πρώτα 2-3 χρόνια καταχρήσεων του ΓεΣΥ, το σύστημα εξακολουθεί να είναι οικονομικά βιώσιμο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντική η επισκόπηση του συστήματος υγείας και αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα για την Κύπρο η εφαρμογή του ΓεΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, σχολίασε ότι θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για να βοηθηθούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς επίσης και προσπάθειες για βελτίωση της πρόληψης και της θεραπείας για άτομα με καρκίνο.

Ακόμη, έκανε αναφορά στην επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών/νοσοκομείων, καθώς επίσης και στην ανάγκη για υλοποίηση μίας εκστρατείας με στόχο να προσεγγίσουν τους νέους να σπουδάσουν στους κλάδους των γιατρών και των νοσηλευτών, εφόσον υπάρχει έλλειψη προσωπικού στα επαγγέλματα αυτά στην Κύπρο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα