ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο κόκκινο ο υδράργυρος μέχρι το τέλος της εβδομάδας

25 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα  οι συνθήκες καύσωνα στην Κύπρο, δημιουργώντας ένα αποπνικτικό σκηνικό, ωστόσο σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία δεν προβλέπεται να έχουμε ακραίες τιμές της τάξεως των 44-45 βαθμών κελσίου που είχαμε την περασμένη εβδομάδα.

Από το τέλος της εβδομάδας και την ερχόμενη φαίνεται ότι ίσως η κατάσταση βελτιωθεί με μικρή πτώση της θερμοκρασίας.

Ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Μιχάλης Μούσκος ανέφερε στο YgeiaWatch ότι από σήμερα και για τις επόμενες τρεις μέρες η θερμοκρασία θα κυμαίνεται μεταξύ 40 - 42 βαθμών

κελσίου.

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο, και συγκεκριμένα προς Κυριακή – Δευτέρα, αν δεν αλλάξει κάτι, με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι υπάρχει περίπτωση η θερμοκρασία να πέσει κάτω των 40 βαθμών. Χωρίς βεβαίως να σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει η κατάσταση αυτή με τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες αργότερα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχει πάλι τόσο μεγάλη διάρκεια».

Καύσωνας διαρκείας

Σύμφωνα με τον κ. Μούσκο, «θα συμπληρώσουμε αισίως  18  μέρες (από τις 12 Ιουλίου) που ξεκίνησαν τα 40αρια και πάνω, οπότε είναι μια πολύ μεγάλη περίοδος  με πολύ ψηλές θερμοκρασίες σε συνθήκες καύσωνα, ειδικότερα τις ώρες από τις 11:00 – 16:00 τουλάχιστον για περιοχές του εσωτερικού και κάποιες περιοχές στα ορεινά. Μέχρι τις 11 Ιουλίου πηγαίναμε πολύ καλά σε σημείο που κάποιοι έλεγαν πού είναι το καλοκαίρι», ανέφερε.

Ο κ. Μούσκος σημειώνει ότι δεν είναι μόνο οι απόλυτες τιμές της θερμοκρασίας που επιδεινώνουν την κατάσταση αλλά και η διάρκεια. «Δηλαδή δεν ξεκινά το πρωί με μια χαμηλή θερμοκρασία 22-23 βαθμούς και φτάνει σε ένα μέγιστο μικρής διάρκειας στις 14:00 – 15:00 το απόγευμα. Είναι πολύ ψηλές θερμοκρασίες οι οποίες διαρκούν από τις 10:00  το πρωί σε περιοχές του εσωτερικού μέχρι τις 17:00 περίπου το απόγευμα  ή και πιο αργά. Οπότε δεν πρέπει να υποτιμάμε τη διάρκεια. Ίσως είναι και πιο σημαντική από την απόλυτη τιμή της θερμοκρασίας. Είμαστε συνηθισμένοι να έχουμε ψηλές θερμοκρασίες και κάποιες περιόδους καύσωνα αλλά αυτό το οποίο παρατηρείται αυτές τις μέρες έχει πολύ μεγάλη διάρκεια και σε αυτό δεν είμαστε συνηθισμένοι», επεσήμανε.

 Θερμός ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος και θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 37 στα δυτικά παράλια, στους 39 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 33 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το επόμενο τριήμερο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή για να παραμείνει αρκετά πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Έκρηξη και των πυρκαγιών

Ο θερμός καιρός που επικρατεί και οι υψηλές θερμοκρασίες, έχουν ως αποτέλεσμα την έκρηξη και των πυρκαγιών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για το τριήμερο από τις 06:00 της 21ης  Ιουλίου μέχρι και τις 06:00 της 24ης Ιουλίου, ανταποκρίθηκε σε 123 κλήσεις για βοήθεια, 66 πυρκαγιές, 47 ειδικές εξυπηρετήσεις και 10 ψευδείς κλήσεις ενώ από τις 06:00 της 23ης Ιουλίου 2023 μέχρι και τις 06:00 της 24ης Ιουλίου 2023, ανταποκρίθηκε σε 39 κλήσεις για βοήθεια, 20 πυρκαγιές, 16 ειδικές εξυπηρετήσεις και 3 ψευδείς κλήσεις.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα