ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Στο 2ο μισό του Δεκέμβρη πιθανή αδειοδότηση 2 εμβολίων από την EMA

20 Νοεμβρίου 2020, 07:05

images

Ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση με την πανδημία του COVID19 o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στον Τύπο μετά την αποψινή τηλεδιάσκεψη των 27.

Ο Πρόεδρος εξήγησε ότι τα θετικά νέα από το μέτωπο της εξέλιξης των εμβολίων δεν είναι λόγος εφησυχασμού και ξεκαθάρισε ότι όλοι επιθυμούν να εορταστεί το τέλος του έτους, αλλά χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ως τώρα προσπάθεια.

Ο Σαρλ Μισέλ, αναφέρθηκε και στην κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για γρήγορα τεστ αντιγόνου και το γεγονός ότι οι 27 πρέπει να συνεχίσουν την εργασία για την αμοιβαία αναγνώριση.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι τα τεστ αντιγόνου μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά στα PCR και σε γενικές γραμμές πρέπει να επιλεγεί η προμήθεια αυτών των γρήγορων τεστ που εντοπίζουν τουλάχιστον 4 στα 5 θετικά κρούσματα τα οποία θα εντόπιζε ένα τυπικό τεστ PCR.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σημείωσε ότι 27 καλωσόρισαν τις συμφωνίες Κομισιόν και ΚΜ για την προμήθεια εμβολίων και αναγνώρισε ότι υπάρχουν οι λογιστικές προκλήσεις, αλλά και η πρόκληση από την παραπληροφόρηση των πολιτών από τους αντιεμβολιαστές.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μετέφερε την πληροφόρηση ότι ενδέχεται τα εμβόλια της Moderna και Pfizer να λάβουν ευρωπαϊκή έγκριση (από την EMA) κατά το 2ο μισό του Δεκέμβρη. Η ίδια είπε ότι αυτό θα συμβεί εκτός απροόπτου και μόνο με πλήρη τήρηση των προϋποθέσεων ασφαλείας. Σημείωσε δε ότι το Δεκέμβρη η ποσότητα θα είναι περιορισμένη και μόνο με το νέο έτος θα διατεθούν μεγάλες ποσότητες διαθέσιμες στην αγορά.

Επεσήμανε δε ότι το πακέτο των συμβάσεων της Κομισιόν περιλαμβάνει 6 εμβόλια, με 4 διαφορετικές τεχνολογίες, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί θετικό, καθώς διαφορετικές τεχνολογίες δουλεύουν καλύτερα σε διαφορετικά τμήματα του πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επιπλέον ότι  οι 27 συζήτησαν για το συντονισμό των περιοριστικών μέτρων και την ενδεχόμενη απόφαση απόσυρσης τους και η Πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε για τα αρνητικά αποτελέσματα πρόωρης απόσυρσης, ανακοινώνοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση της το επόμενο έτος.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην ετοιμότητα των 27 για υιοθέτηση κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών, σε συνεργασία με την ΕΑSA, ανακοινώνοντας ότι 2 ΚΜ την υιοθέτησαν ήδη και άλλα 12 είναι τεχνικά έτοιμα για να το πράξουν στο μέλλον.

Σε σχέση με το ΠΔΠ, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η συμφωνία του Ιουλίου ήταν ομόφωνη και οι 27 οφείλουν να παραμείνουν ενωμένοι σε αυτό. Ο ίδιος τόνισε μετά από την παρουσίαση της Καγκελαρίου Μέρκελ, η μεγάλη πλειοψηφία συμφωνεί με το μηχανισμό του κράτους δικαίου, ενώ μερικά κράτη (τα οποία δεν κατονόμασε) δήλωσαν ότι δεν ακολουθούν την πλειοψηφία, είπε ο Πρόεδρος, εξηγώντας ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, κατά τη συνεδρίαση καταγράφηκε ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για την αύξηση του συντονισμού στις δοκιμές. Οι δοκιμές αντιγόνου και οι δοκιμές PCR είναι συμπληρωματικές. Ότι, όσον αφορά τα εμβόλια, πολλοί ηγέτες επεσήμαναν τις υλικοτεχνικές προκλήσεις και “πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι μόλις εγκριθούν τα εμβόλια”. Σημείωσε ότι “υπήρχε ευρεία υποστήριξη για κοινές προσπάθειες επικοινωνίας για να καθησυχαστεί ο πληθυσμός σχετικά με τα εμβόλια”. Τόνισε ότι “πρέπει να αυξηθεί ο συντονισμός και να ανταλλάσσονται πληροφορίες σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ιδίως ενόψει των εορτών, καθώς και ανάγκη ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων υγείας”.

Τέλος, σημειώνεται ότι Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε επίσης απόψε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των κρατών της ΕΕ σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες βρίσκεται ενώπιον μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης κατάστασης.

Στη συζήτηση για τη μεγάλη πίεση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στο δεύτερο κύμα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.

Σχετικά με τη συζήτηση που αφορά τον συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις διαγνωστικές εξετάσεις, με έμφαση στις ταχείες εξετάσεις αντιγόνου (rapid test), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που ενέταξε τα rapid tests στη στρατηγική της.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους άλλους ηγέτες στα θετικά νέα για την ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων και τονίστηκε η αποφασιστικότητα της ΕΕ για συντονισμένη δράση και ορθή κατανομή των εμβολίων μετά από την έγκρισή τους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών θα πρέπει να παραταθούν ώστε να καλύψουν το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν το προσχέδιο για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Tαμείου Aνάκαμψης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις δυσκολίες που έχουν προκύψει για την οριστική έγκριση του σχεδίου που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Σχετικά Άρθρα