Στήριξη ΕΕ στα κράτη μέλη για πρόληψη καρκίνου μέσω εμβολιασμών
31 Ιανουαρίου 2024, 16:22
Στήριξη στα κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την πρόληψη του καρκίνου μέσω εμβολιασμών.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, μόνο το 5% περίπου των συνολικών δαπανών για την υγεία δαπανήθηκε για την πρόληψη στα κράτη μέλη της ΕΕ το 2021.
Η δράση αυτή στοχεύει κυρίως στην ενθάρρυνση της χρήσης δύο βασικών εμβολίων που μπορούν να αποτρέψουν ιογενείς λοιμώξεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV), καθώς και στη βελτιωμένη παρακολούθηση των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης.
Όπως σημειώνει η Επιτροπή, εκτιμάται ότι περίπου το 40% των κρουσμάτων καρκίνου στην ΕΕ μπορούν να προληφθούν.
«Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Κάθε χρόνο στην ΕΕ χάνονται σχεδόν 14.000 ζωές λόγω καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και αναφέρονται πάνω από 16.000 νέες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β. Έχοντας στη διάθεσή μας ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να εξαλείψουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και άλλους καρκίνους που προκαλούνται απ’ αυτούς τους ιούς. Η σημερινή πρόταση αποτελεί βασικό μέρος των εργασιών μας για την πρόληψη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενός εκ των βασικών πυλώνων μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που προστατεύει την υγεία των πολιτών μας, ιδίως της νεολαίας μας. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει τα κράτη μέλη με κάθε δυνατό τρόπο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται από τον καρκίνο», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.
Η σύσταση αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.
Ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι «με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου έχουμε αναλάβει ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη βελτίωση της ζωής όλων των συμπολιτών μας που επηρεάζονται απ’ αυτή τη νόσο».
Με τη σημερινή πρόταση, πρόσθεσε, η ΕΕ παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη για την ενίσχυση της πρόληψης του καρκίνου, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των παιδιών, των νέων και των ευάλωτων πληθυσμών.
«Η πρόληψη θα είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο και, με το 40% των κρουσμάτων να αποδίδεται σε αιτίες που μπορούν να προληφθούν, υπάρχει περιθώριο για να αλλάξουμε αυτά τα δεδομένα», τόνισε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή, σε πολλά κράτη μέλη, η εμβολιαστική κάλυψη για τον ιό των θηλωμάτων είναι πολύ κάτω από το 50% στα κορίτσια, ενώ τα δεδομένα για τα αγόρια και τους νεαρούς ενήλικες είναι περιορισμένα. Παράλληλα παρατηρείται σημαντική έλλειψη δεδομένων σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμού κατά της ηπατίτιδας Β.
Οι στόχοι εμβολιασμών
Συγκεκριμένα, για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων μορφών καρκίνου που προκαλούνται από τον ιό HPV, όπως ορισμένοι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου και άλλοι καρκίνοι που προκαλούνται από τον ιό HPV, το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου έχει θέσει ως στόχο τα κράτη μέλη να επιτύχουν ποσοστά εμβολιασμού κατά του HPV 90 % για τα κορίτσια και να αυξήσουν σημαντικά τον εμβολιασμό των αγοριών έως το 2030.
Το σχέδιο για τον καρκίνο αποσκοπεί επίσης στη διασφάλιση της πρόσβασης και της αυξημένης υιοθέτησης του εμβολιασμού κατά του ιού HBV, ιδίως για την πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.
Η σημερινή σύσταση περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να λάβουν τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της χρήσης αυτών των σωτήριων εμβολίων.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:
- Δωρεάν παροχή εμβολιασμού και/ή επιστροφή των εξόδων·
- Διασφάλιση ότι ο εμβολιασμός είναι εύκολα προσβάσιμος, ιδίως για τις στοχευόμενες ομάδες και τους ευάλωτους πληθυσμούς ή τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου·
- Ενσωμάτωση της ανοσοποίησης του καρκίνου που προλαμβάνεται με εμβολιασμό στα εθνικά τους σχέδια για τον καρκίνο·
- Ενίσχυση των προσπαθειών επικοινωνίας, ιδίως με την ανάδειξη των οφελών του εμβολιασμού για τους γονείς, τους νέους και τις ομάδες-στόχους και την αντιμετώπιση της εσφαλμένης πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης·
- Βελτίωση της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη, ώστε να εντοπίζονται τα κενά που ενδέχεται να πρέπει να αντιμετωπιστούν
- Καθορισμός συγκεκριμένου στόχου για τον εμβολιασμό των αγοριών κατά του HPV
- Ειδικά για τους HBV, ενίσχυση των εθνικών προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων του ΠΟΥ για το 2030:
-95 % εμβολιαστική κάλυψη (3η δόση) του εμβολιασμού κατά της παιδικής ηλικίας κατά τον ιό HBV·
-Το 95 % των εγκύων που υποβλήθηκαν σε έλεγχο για ηπατίτιδα Β·
-Το 95 % των νεογνών που έλαβαν έγκαιρη (εντός 24 ωρών από τη γέννηση) εμβολιασμό με τη δόση των γεννήσεων HBV, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση των συστημάτων για την παρακολούθηση της προόδου προς την επίτευξη των εν λόγω στόχων και με τη χρήση της διαθέσιμης στήριξης από το ECDC, εάν χρειαστεί.
- Δημιουργία ισχυρών ηλεκτρονικών μητρώων εμβολιασμού ·
- Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με άλλα κράτη μέλη για τη βελτίωση των εθνικών προσπαθειών.
Η Επιτροπή θα παρέχει επίσης στήριξη στα κράτη μέλη για την εφαρμογή της σύστασης. Ειδικότερα, θα αποτελέσει πρότυπο για εκστρατείες επικοινωνίας, προσαρμόσιμο στις εθνικές ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες, ώστε να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των εν λόγω εμβολιασμών.
Η Επιτροπή θα συνδράμει επίσης στις εργασίες για τη βελτίωση της παρακολούθησης σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) θα αναπτύξει νέο πίνακα εθνικών ποσοστών εμβολιασμού για τον HPV και τον HBV έως το τέλος του 2024, ώστε να παρέχεται καλύτερη επισκόπηση της κατάστασης.