Στην Ολομέλεια η προστασία εργαζομένων από καρκινογόνους παράγοντες
29 Ιουνίου 2023, 11:00
Στην Ολομέλεια για ψήφιση οδηγούνται σήμερα κανονισμοί που αφορούν την προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες κινδύνου για την υγεία τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.
Συγκεκριμένα, «Οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Καρκινογόνοι Παράγοντες, Μεταλλαξιογόνοι Παράγοντες ή Τοξικές για την Αναπαραγωγή Ουσίες) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023» και «Οι περί Ελέγχου της Ατμόσφαιρας και Επικινδύνων Ουσιών στα Εργοστάσια (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023», συζητήθηκαν και μελετήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε τρεις συνεδρίες, που πραγματοποιήθηκαν στις 9 και 23 Μαΐου και στις 20 Ιουνίου 2023.
Σκοπός, τόσο των πρώτων, όσο και των δεύτερων προτεινόμενων κανονισμών είναι η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2022/431 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2022 για την τροποποίηση της οδηγίας 2004/37/ΕΚ σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία».
Όπως εξηγεί η έκθεση των κανονισμών, με τους πρώτους υπό συζήτηση κανονισμούς, οι οποίοι εκδίδονται με βάση το άρθρο 38 του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου, σκοπείται η τροποποίηση των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Καρκινογόνοι Παράγοντες, Μεταλλαξιογόνοι Παράγοντες ή Τοξικές για την Αναπαραγωγή Ουσίες) Κανονισμών, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής τους και να υπαχθούν σε αυτό και οι τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες, καθώς και να αντικατασταθεί ο υφιστάμενος πίνακας οριακών τιμών επαγγελματικής έκθεσης σε ουσίες και παράγοντες από νέο επικαιροποιημένο πίνακα.
Με τους δεύτερους υπό συζήτηση κανονισμούς, οι οποίοι εκδίδονται με βάση τα άρθρα 23 και 66 του περί Εργοστασίων Νόμου, σκοπείται η τροποποίηση των περί Ελέγχου της Ατμόσφαιρας και Επικινδύνων Ουσιών στα Εργοστάσια Κανονισμών, ώστε να αφαιρεθούν από τον πίνακα οριακών τιμών επαγγελματικής έκθεσης των ουσιών και παραγόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των εν λόγω κανονισμών οι οριακές τιμές των χημικών ουσιών που στο εξής θα καθορίζονται από τις πρόνοιες των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Καρκινογόνοι Παράγοντες, Μεταλλαξιογόνοι Παράγοντες ή Τοξικές για την Αναπαραγωγή Ουσίες) Κανονισμών.
Σημειώνεται ότι ως προθεσμία μεταφοράς των διατάξεων της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) 2022/431 στο εθνικό δίκαιο καθορίστηκε η 5η Απριλίου 2024.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της συζήτησης των δύο προτεινόμενων κανονισμών, η εκπρόσωπος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων , υποστήριξε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι αναγκαίες, καθώς, πέραν του ότι απορρέουν από τις διατάξεις της Οδηγίας τις οποίες η Δημοκρατία υποχρεούται να μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο, ενισχύουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.
Η ίδια επεσήμανε, επίσης, ότι ο πίνακας οριακών τιμών επαγγελματικής έκθεσης σε επικίνδυνες για την υγεία ουσίες, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία των εργαζομένων επικαιροποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες εκδίδονται στη βάση σχετικών μελετών και ερευνών που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων.
Περαιτέρω, υποστήριξε ότι το κόστος από την εφαρμογή των προτεινόμενων ρυθμίσεων δεν αναμένεται να είναι υψηλό για τους εργοδότες, καθώς τα μέτρα που προτείνονται ως επί το πλείστον λαμβάνονται ήδη από τους εργοδότες στη βάση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.
Προστίθεται ότι οι εκπρόσωποι της ΠΕΟ, της ΠΟΑΣΟ και της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα» συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των δύο προτεινόμενων κανονισμών.
Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων.
Η οδηγία της ΕΕ έχει ως αντικείμενο την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους που προέρχονται ή μπορούν να προέλθουν από την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες, μεταλλαξιογόνους παράγοντες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες κατά την εργασία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των κινδύνων αυτών.
H έκθεση σε αυτές τις ουσίες ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές και μη ανατρέψιμες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, οι τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες μπορούν να προκαλέσουν δυσμενείς επιδράσεις στη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα των ενηλίκων ανδρών και γυναικών, καθώς και στην ανάπτυξη των απογόνων.
Υποχρεώσεις εργοδοτών
Οι εργοδότες καλούνται κατά την αξιολόγηση του κινδύνου, να αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στις ενδεχόμενες επιπτώσεις όσον αφορά την ασφάλεια ή την υγεία των εργαζομένων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.
Επίσης, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τη σκοπιμότητα να μην χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι αυτοί σε ζώνες όπου μπορούν να έλθουν σε επαφή με καρκινογόνους παράγοντες, μεταλλαξιογόνους παράγοντες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες.
Προστίθεται ότι ο εργοδότης καλείται να μειώσει τη χρήση ενός καρκινογόνου παράγοντα, μεταλλαξιογόνου παράγοντα ή τοξικής για την αναπαραγωγή ουσίας στο χώρο εργασίας, συγκεκριμένα υποκαθιστώντας τον, στο μέτρο που αυτό είναι τεχνικά εφικτό, από μια ουσία, ένα παρασκεύασμα ή μια μέθοδο, που, υπό τις συνθήκες χρήσης τους, είναι ακίνδυνα ή λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία ή, ενδεχομένως, την ασφάλεια των εργαζομένων.
Εάν δεν είναι τεχνικά δυνατή η αντικατάσταση του καρκινογόνου παράγοντα, μεταλλαξιογόνου παράγοντα ή της τοξικής για την αναπαραγωγή ουσίας από ουσία, παρασκεύασμα ή μέθοδο, τα οποία, υπό τις συνθήκες χρήσης τους, είναι ακίνδυνα ή λιγότερο επικίνδυνα για την ασφάλεια ή την υγεία, ο εργοδότης φροντίζει ώστε η παραγωγή και η χρήση του καρκινογόνου παράγοντα, μεταλλαξιογόνου παράγοντα ή της τοξικής για την αναπαραγωγή ουσίας να πραγματοποιούνται σε κλειστό σύστημα, στο μέτρο που αυτό είναι τεχνικά εφικτό.
Από την άλλη, εάν δεν είναι τεχνικά δυνατή η χρησιμοποίηση κλειστού συστήματος, ο εργοδότης εξασφαλίζει ότι η έκθεση των εργαζομένων στον καρκινογόνο παράγοντα, τον μεταλλαξιογόνο παράγοντα ή την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία χωρίς κατώτατο όριο θα μειωθεί στο χαμηλότερο τεχνικά εφικτό επίπεδο.
Σημειώνεται ότι οι εργοδότες πρέπει να ενημερώνουν τους εργαζομένους σχετικά με τις εγκαταστάσεις και τα δοχεία που βρίσκονται εκεί και περιέχουν καρκινογόνους παράγοντες, μεταλλαξιογόνους παράγοντες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες, να εξασφαλίζουν ότι όλα τα δοχεία, όλες οι συσκευασίες και όλες οι εγκαταστάσεις που περιέχουν καρκινογόνους παράγοντες, μεταλλαξιογόνους παράγοντες ή τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες επισημαίνονται με τρόπο σαφή και ευανάγνωστο, και τοποθετούν ευδιάκριτα σήματα προειδοποίησης και κινδύνου.
Της Ουρανίας Στυλιανού