Σημαντική η Ευρ. ‘Ενωση Υγείας για ασθενείς και παρόχους
28 Ιουνίου 2024, 14:02
Η μεγάλη σπουδαιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας (ΕΕΥ) για ασθενείς και παρόχους υγείας, τα οφέλη που θα έχουν όλοι οι πολίτες σε όλα τα κράτη μέλη μέσω των ηλεκτρονικών διασυνοριακών υπηρεσιών υγείας και ο ρόλος και το έργο της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας αναλύθηκαν την Παρασκευή στη Λευκωσία, σε ημερίδα που οργάνωσε η Αρχή με τίτλο «Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας και ο Οδικός Χάρτης Εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο».
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, εκ μέρους του Προέδρου Χριστοδουλίδη. Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Χρίστος Σχίζας παρουσίασε το έργο της Αρχής και τον οδικό χάρτη για εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας στη χώρα μας. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Ευθύμιος Δίπλαρος. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από συνδέσμους και οργανώσεις υγείας, βουλευτές και ευρωβουλευτές.
Τι είναι η ΕΕΥ
Ο κανονισμός για την ΕΕΥ ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο από το ΕΚ και αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται από τον προσεχή Οκτώβρη. Με τον κανονισμό κάθε Ευρωπαίος πολίτης ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία βρίσκεται, πέραν της χώρας διαμονής του και ανεξαρτήτως χρόνου παραμονής, θα νιώθει ακόμη πιο ασφαλής σε περίπτωση ασθένειας ή ανάγκης για επείγουσα περίθαλψη.
Μέσω των ηλεκτρονικών διασυνοριακών υπηρεσιών θα μπορεί να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία υγείας στην περιοχή όπου προσωρινά διαμένει, γνωρίζοντας ότι θα έχει πρόσβαση στις συνταγές και στο ιστορικό υγείας του και άρα του διασφαλίζεται άμεση ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά. Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών προστατεύονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και τις πρακτικές στη χώρα διαμονής τους ή στην χώρα στην οποία θα βρεθούν προσωρινά ως εργαζόμενοι, φοιτητές ή ταξιδιώτες.
Βασικό εργαλείο η ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας, λέει η Κυριακίδου
Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου η οποία ήταν Βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Υγείας όταν ψηφίστηκε το 2019 ο κανονισμός για την ηλεκτρονική υγεία στην Κύπρο, ανέφερε πως ο συνδυασμός του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας με την υγεία εξασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς θα έχουν καθολική πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη.
Ανέφερε πως με την ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας θα υπάρχουν προσβάσιμα, αποτελεσματικά, βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας στο μέλλον. Η Επίτροπος είπε πως ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας θα επιτρέψει στους πολίτες να έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στα ψηφιακά ιατρικά τους δεδομένα, σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι αν βρίσκονται και θα μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τι θα μοιραστούν και με ποιον θέλουν να μοιραστούν τα δεδομένα τους, με στόχο τη μέγιστη ποιότητα περίθαλψης ή θεραπείας.
Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία ενός ασθενούς για τη θεραπεία του σε διαφορετικό κράτος μέλος.
Σημείωσε παράλληλα πως ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας στοχεύει επίσης στο να ξεκλειδώσει την τεράστια δυναμική αυτών των δεδομένων, και να δώσει ώθηση σε νέες θεραπείες που σώζουν ζωές, σε εξατομικευμένα φάρμακα.
Παράλληλα συνδράμει στη βελτίωση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης κρίσεων υγείας και στην ενδυνάμωση των σχεδίων για την καταπολέμηση του Καρκίνου και της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής στρατηγικής.
Η Επίτροπος είπε παράλληλα πως η Κύπρος ήδη ηγείται στον τομέα της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας όσον αφορά στην πρωτογενή χρήση δεδομένων υγείας καθώς μέσω του MyHealth@EU, της ευρωπαϊκής υποδομής για την ανταλλαγή δεδομένων υγείας, βρίσκεται στα τελικά στάδια προετοιμασίας για την έναρξη ανταλλαγής ηλεκτρονικών συνταγών και φακέλων ασθενών.
Σύντομα, εξήγησε, οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, σε οποιοδήποτε τοπικό φαρμακείο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας μία κυπριακή ηλεκτρονική συνταγή και εάν χρειαστούν θεραπεία κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε άλλο κράτος μέλος, οι γιατροί εκεί θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες και το ιστορικό του ασθενούς.
Η Κύπρος έχει επίσης φιλόδοξα σχέδια να επεκτείνει την παροχή δυνατότητας και σε περαιτέρω τύπους δεδομένων, όπως τα αποτελέσματα εξετάσεων, τις ιατρικές απεικονίσεις και τα εξιτήρια νοσοκομείων.
Σημείωσε ακόμη πως η Κύπρος ήταν ενεργός συμπαραστάτης και πρωτεργάτης στην προσπάθεια για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας που αποτελεί ένα τολμηρό, απαραίτητο βήμα προς ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη.
Στόχος η διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών
Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός μιλώντας εκ μέρους του ΠτΔ σημείωσε πως είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνήσει για την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Υγείας στην Κύπρο, μέσα από τον Οδικό Χάρτη της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας με γνώμονα τη διασφάλιση της παροχής ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, καθώς και η έγκαιρη πρόσβασή τους σε αυτές.
Ο Υπουργός ανέφερε πως η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας της Κύπρου έχει προταθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηλεκτρονικής Υγείας και ανάλαβε από τον περασμένο Νοέμβριο τον συντονισμό της Κοινής Δράσης για τη δημιουργία των προδιαγραφών και συστάσεων σε σχέση με την πρωτογενή χρήση δεδομένων υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη δράση αυτή συμμετέχουν οι αρμόδιες αρχές ηλεκτρονικής υγείας όλων των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Νορβηγία με στόχο την ανάπτυξη όλων των προτύπων και ο καθορισμός των προδιαγραφών που αφορούν στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του Πολίτη, όπως περιεχόμενο, ασφάλεια, διακίνηση, διαχείριση, και διαλειτουργικότητα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εθνική και η διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη μεταξύ των κρατών μελών.
Συμπαραστάτης η Επιτροπή Υγείας
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος υγείας ήταν όραμα της Κύπριας Επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου και αλλάζει την φροντίδα υγείας προς όφελος των πολιτών της ΕΕ.
Αναφέρθηκε στη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας και της πρόσβασης σε δεδομένα υγείας πάνω σε μια βάση διαφάνειας. Ο κ. Δίπλαρος μίλησε και για την σημασία της τεχνολογίας η οποία οδηγεί σε απλοποίηση διαδικασιών προς όφελος των πολιτών.
Διαβεβαίωσε ότι η Βουλή και η επιτροπή υγείας θα συνεχίσουν να είναι συμπαραστάτες στο έργο του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.
Πολιτοκεντρική η προσέγγιση
Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Χρίστος Σχίζας παρουσίασε αναλυτικά τον κανονισμό της ΕΕΥ και τι προβλέπει και τον οδικό χάρτη που εκπόνησε η Αρχή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα βήματα άρχισαν να γίνονται από το 2016 και το 2019 ψηφίστηκε η νομοθεσία για την Αρχή. Ανέφερε πως έως τώρα ασχολούμασταν με την ασθένεια και όχι με την υγεία και πρέπει από τώρα και στο εξής να έχουμε μια ολιστική υγεία στην ψυχή και στο σώμα, με μια πολιτοκεντρική προσέγγιση.
Ανέφερε ότι τα δεδομένα υγείας είναι εκεί για να τα χρησιμοποιεί ο πολίτης όπως επιθυμεί και αρχειοθετούνται και τον ακολουθούν. Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω της κεντρικής πύλης του κράτους, στο cy login.
Η ιδιοκτησία και ο έλεγχος, εξήγησε, ανήκει στον πολίτη όπου και αν βρίσκεται. Ο κ. Σχίζας αναφέρθηκε στο ρόλο της Αρχής , τι ρυθμίζει και γιατί είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Μίλησε επίσης και για διάφορα προγράμματα που "τρέχει" η Αρχή με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.