Σε τροχιά υλοποίησης ο ευρωπαϊκός φάκελος υγείας
29 Νοεμβρίου 2023, 07:33
Ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διεργασίες για την υλοποίηση του έργου «Ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία» (Extended EHR@EU Data Space for Primary Use), συντονιστής του οποίου είναι η Κύπρος μέσω της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.
Η ΕΕ χρηματοδοτεί το έργο με €6 εκατ. τα οποία διαχειρίζεται η Κύπρος για τις ανάγκες των συμμετοχών των Κρατών Μελών.
Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τη διαλειτουργικότητα και την ανταλλαγή δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης, να συμβάλει στην προετοιμασία των θεμελίων για τη βελτιωμένη πρωτογενή χρήση δεδομένων υγείας, στη δημιουργία του ευρωπαϊκού προτύπου του ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας του πολίτη, στην ευθυγράμμιση με τον νέο κανονισμό για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS), καθώς επίσης και την ενδυνάμωση των πολιτών να ελέγχουν τα δεδομένα υγείας τους και την πρόσβαση σε αυτά.
Μιλώντας στο YgeiaWatch, o καθηγητής Πληροφορικής και Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας Δρ. Χρίστος Ν. Σχίζας, εξήγησε ότι ο ευρωπαϊκός φάκελος υγείας του κάθε πολίτη θα περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο αρχείο των δεδομένων υγείας του από την ημέρα της γέννησης του και θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος ποιος γιατρός/πάροχος θα έχει πρόσβαση σε αυτά, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη η περίθαλψη.
«Όταν δηλαδή ο Ευρωπαίος πολίτης θα κινείται στο χώρο της Ευρώπης να μην έχει διαφορά από όταν θα είναι στη δική του χώρα. Δηλαδή τα δεδομένα υγείας θα είναι διαθέσιμα σε όποιον πάροχο υπηρεσιών υγείας βρεθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον Δρ. Σχίζα, ο σχεδιασμός του έργου αυτού θα διαρκέσει 30 μήνες αλλά παράλληλα θα αρχίσουν να υλοποιούνται και θα τίθενται σε λειτουργία κάποιοι πυλώνες του φακέλου.
«Στο πλαίσιο της συνόδου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τον καθορισμό των δεδομένων που θα περιλαμβάνει ο φάκελος (δομή φακέλου), ο τρόπος λειτουργίας του, η ασφάλεια του, τα πρωτόκολλα επικοινωνίας και αποθήκευσης του, καθώς επίσης και το ποιοι θα έχουν πρόσβαση και με ποιο τρόπο», διευκρίνισε.
Την ίδια ώρα θα κληθούν οι χώρες να εναρμονίσουν τη νομοθεσία τους ούτως ώστε το έργο να αρχίσει να τίθεται σε λειτουργία.
«Στην Κύπρο έχουμε ήδη νομοθεσία (ο περί ηλεκτρονικής υγείας νόμος) πάνω στην οποία βασίστηκε και η ετοιμασία του ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου».
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν η εκπρόσωπος της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη, εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών Ηλεκτρονικής Υγείας όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεργαζόμενοι φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του έργου όπως π.χ. Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Το πρόγραμμα «Extended EHR@EU Data Space for Primary Use (Xt-EHR)» υποστηρίζει την πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «Μία Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή», υλοποιώντας τον γενικό στόχο του προγράμματος «EU4Health» για ενίσχυση και συνεργασία των συστημάτων Υγείας. Απώτερος στόχος είναι να γίνει πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.
Οι πολίτες θα έχουν εύκολη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και θα μπορούν να τα μεταβιβάζουν, ενώ παράλληλα θα μπορούν να τα ελέγχουν καλύτερα, σε πλήρη συμμόρφωση με τη συνολική προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά την προστασία των δεδομένων.
Ταυτόχρονα, θα διευκολυνθεί το έργο των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και θα γίνει αποτελεσματικότερο. Με τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό ενός ασθενούς διασυνοριακά. Με αυτόν τον τρόπο διευρύνεται η βάση τεκμηρίωσης, ώστε να μπορούν να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία και τη διάγνωση, ακόμα και όταν τα δεδομένα των ασθενών βρίσκονται σε άλλη χώρα της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, θα επωφεληθούν και οι ερευνητές, καθώς θα αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε δεδομένα, μέσα σε ένα αξιόπιστο και ασφαλές πλαίσιο αλλά και σε μεγαλύτερο όγκο δεδομένων υψηλής ποιότητας μέσω ενός φορέα πρόσβασης, ο οποίος θα εγγυάται την ιδιωτικότητα των ασθενών.
Συνολικά, ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία αναμένεται να εξοικονομήσει στην ΕΕ περίπου 11 δισ. ευρώ σε διάστημα δέκα ετών: Από αυτά, 5,5 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την καλύτερη πρόσβαση και ανταλλαγή δεδομένων υγείας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ άλλα 5,4 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την καλύτερη χρήση των δεδομένων υγείας για την έρευνα, την καινοτομία και τη χάραξη πολιτικής.
Της Μόνικας Μακρυγιάννη
Tags: Ευρωπαϊκός φάκελος υγείας, Υγεία