Σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου το 35% των θανάτων
11 Μαΐου 2023, 17:58
Περίπου το 35% όλων των θανάτων που καταγράφηκαν στην Κύπρο το 2019 θα μπορούσε να αποδοθεί σε συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, διατροφικούς κινδύνους, κατανάλωση αλκοόλ και χαμηλή σωματική δραστηριότητα, αναφέρουν στατιστικές που δίδει στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, με αφορμή την 16η Ετήσια Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων και Διατροφολόγων, οι στατιστικές ενόψει της Παγκύπριας Ημέρας Διατροφής «προβληματίζουν», αφού «σήμερα, περισσότερο από το 95% όλων των χρόνιων ασθενειών προκαλείται από την επιλογή τροφίμων, τα τοξικά συστατικά τροφίμων, τις διατροφικές ελλείψεις και την έλλειψη σωματικής άσκησης».
Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος «δύο στους πέντε Κύπριους αναφέρουν ότι υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις», και «οι διατροφικοί κίνδυνοι (συμπεριλαμβανομένης της χαμηλής πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και της υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης και αλατιού) εκτιμάται ότι αντιπροσώπευαν περίπου το 14% όλων των θανάτων στην Κύπρο το 2019 – ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο στο σύνολο της ΕΕ (17 %).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κύπρο «υπάρχει πρωτιά σε ότι αφορά τον επιπολασμό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 7-9 ετών», με τον Σύνδεσμο να τονίζει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης με στοχευμένα μέτρα.
Εξάλλου, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι το 2018 δύο στα δέκα παιδιά ήταν παχύσαρκα και τέσσερα στα δέκα υπέρβαρα σύμφωνα με τα στοιχεία της πρωτοβουλίας επιτήρησης της παιδικής παχυσαρκίας (cosi) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Όπως καταδεικνύει η έρευνα, σύμφωνα με τον αρμόδιο Σύνδεσμο, το 21% των αγοριών (ηλικίας 6-9 ετών) στην Κύπρο είναι παχύσαρκα και το 43% υπέρβαρα.
Για τα κορίτσια, αναφέρει ότι σε ποσοστό 19% είναι παχύσαρκα και σε ποσοστό 43% είναι υπέρβαρα.
Διευκρινίζει ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν στην περίοδο 2015-2017 και ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 13,4% και 9,9%, αντίστοιχα.
Η εκστρατεία για τη φετινή Παγκύπρια Ημέρα Διατροφής διεξάγεται κάτω από τον τίτλο «Άσε την τροφή να είναι το Φάρμακο σου» και έχει ως στόχο την πρόληψη και τη βελτίωση της υγείας των πολιτών διαμέσου της διατροφής, την προώθηση του σημαντικού ρόλου του Διαιτολόγου/ Κλινικού Διαιτολόγου και Διατροφολόγου στην Κύπρο και την σωστή, κατάλληλη και επιστημονική ενημέρωση και προστασία του κοινού σε θέματα διατροφής και διαιτολογίας.