Σε επίπεδα ρεκόρ οι θερμοκρασίες των ωκεανών το 2022
12 Ιανουαρίου 2023, 16:30
Οι θερμοκρασίες των ωκεανών έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ το 2022, παρουσιάζοντας άνοδο για έβδομη συνεχή χρονιά, ενώ η Μεσόγειος επιβεβαιώθηκε ότι είναι η θάλασσα που θερμαίνεται με τον ταχύτερο ρυθμό.
Αυτό αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Advances in Atmospheric Science με επικεφαλής την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, με τη συμβολή Ιταλών ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας και τον Εθνικό Οργανισμό Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η έντονη ανησυχία δεν αφορά μόνο τη θαλάσσια ζωή και τα οικοσυστήματα αλλά και τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα στην ενδοχώρα, καθώς οι ωκεανοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ερευνητές με επικεφαλής τον Λιτζίνγκ Τσιένγκ ανέλυσαν δεδομένα, που συλλέχθηκαν από το 1950 έως σήμερα, του Κινεζικού Ινστιτούτου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και της Εθνικής ωκεάνιας και ατμοσφαιρικής διοίκησης των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η θερμότητα στον ωκεανό στα πρώτα 2.000 μέτρα βάθους έχει αυξηθεί από το προηγούμενο έτος κατά περίπου 10 zettajoule, ή 1 joule (που μετρά τη θερμότητα) ακολουθούμενη από 21 μηδενικά.
Αναφέρεται ενδεικτικά ότι 10 zettajoule θερμότητας μπορούν να κρατήσουν 700 εκατομμύρια λέβητες 1,5 λίτρων σε βρασμό για έναν ολόκληρο χρόνο.
Η συνεχής αύξηση των θερμοκρασιών των ωκεανών, μαζί με ένα αυξανόμενο επίπεδο αλατότητας και έναν πιο σημαντικό διαχωρισμό του νερού σε στρώματα, μπορεί να μειώσει ή να ακυρώσει το ''ανακάτεμα'' μεταξύ της επιφάνειας και των βαθύτερων περιοχών.
Μεταξύ των πολλών συνεπειών, αυτοί οι παράγοντες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανταλλάσσονται θερμότητα, άνθρακας και οξυγόνο μεταξύ του ωκεανού και της ατμόσφαιρας. Αυτό, με τη σειρά του, αντανακλά τη βιοποικιλότητα και τον τρόπο κίνησης των ειδών ψαριών, με αντίκτυπο στις κοινότητες που βασίζονται στην αλιεία.
Tags: Κλιματική αλλαγή