Ράφτης: Με τοξικό άγχος και το δεύτερο Πάσχα
29 Απριλίου 2021, 12:41
Τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα για πέραν του ενός χρόνου και το γεγονός ότι θα περάσουμε το Πάσχα για δεύτερη φορά όχι όπως το ζούσαμε παλιά, αλλά το επιβάλλουν οι νέες συνθήκες ζωής, προκαλούν διάφορα συναισθήματα στον άνθρωπο, με κυρίαρχο το συναίσθημα της κόπωσης και του τοξικού άγχους, λέει στο ΚΥΠΕ, ο ψυχολόγος Αντώνης Ράφτης.
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, μια γιορτή που έχει να κάνει με την κουλτούρα μας, με ήθη και έθιμα, με οικογενειακές συναθροίσεις, με ανταλλαγή αγάπης και τρυφερότητας, επαφής του ανθρώπου με τον συνάνθρωπο του, με διασκέδαση, φαγοπότι.
Όλα αυτά, σημειώνει ο ψυχολόγος, έχουν άμεση σχέση με τον συνάνθρωπο σε προσωπικό επίπεδο επαφής.
Αυτά όλα που εφαρμόζουμε διαχρονικά τώρα δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε λόγω των περιοριστικών μέτρων. Δεν μπορούμε να είμαστε με μεγάλη παρέα στο σπίτι, να πάμε σε ένα ξενοδοχείο να περάσουμε τις γιορτές ή στο χωριό με όλη την οικογένεια ή ακόμη σε ένα εστιατόριο.
«Ο κόσμος έχει στερηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό το δικαίωμα της ελευθερίας να επικοινωνήσει με τον συνάνθρωπο του είτε μέσω διατροφής είτε μέσω παραδοσιακών παιγνιδιών», αναφέρει ο κ. Ράφτης.
Παραδοσιακά, διάφοροι οργανισμοί, σύλλογοι, όμιλοι διοργάνωναν διάφορες εκδηλώσεις, που σημαίνει ότι υπήρχαν συναθροίσεις. Αυτά όλα έχουν κοπεί, περιοριστεί και αναβληθεί.
«Ο περιορισμός προκαλεί στον κόσμο συμπτώματα ανασφάλειας και κατάθλιψης», επισημαίνει.
Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τα ηλικιωμένα άτομα, που αυτές τις ημέρες βιώνουν τη μοναξιά στο πετσί τους. Ακόμη κι αυτοί που είναι σε οίκους ευγηρίας, αυτό το Πάσχα δεν θα έχουν τη συντροφιά των στενών οικείων τους.
Τα πράγματα είναι δύσκολα και για τους νέους που λόγω της ενέργειας τους καθηλώνονται στην απραξία. Παλιά είχαν να μαζέψουν ξύλα για την λαμπρατζιά, να παίξουν σε παραδοσιακά παιγνίδια, να περιχαρίσουν στο προαύλιο της εκκλησίας, να βρεθούν με συνομήλικους τους.
«Αυτή την ενέργεια φαίνεται ότι οι νέοι θα την στερηθούν και φέτος», λέει ο κ. Ράφτης.
Από την άλλη, εκεί που υπήρχαν οι μεγάλες οικογενειακές συνευρέσεις τώρα η συνεύρεση περιορίζεται στον πυρήνα οικογένεια.
«Τα μέτρα είναι τέτοια που ενεργούν αποτρεπτικά στον άνθρωπο που θέλει να πάει στην εκκλησία. Ο παραδοσιακός άνθρωπος μπορεί να πάει στην εκκλησία, αλλά η ψυχολογία του με τη μάσκα και τις αποστάσεις δεν του προσφέρει την αύρα την πασχαλινή που θα είχε με τη ζεστή θαλπωρή του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο του, να είναι δίπλα στον σκάμνο με τον άλλο, να κοινωνεί την Θεία Ευχαριστία ο ένας πίσω από τον άλλο, να είναι μέσα στο προαύλιο και να συζητεί. Οι αποστάσεις τα αντισηπτικά οι μάσκες κάνουν το κλίμα πιο βαρετό».
Όπως αναφέρει ο κ. Ράφτης, ο κόσμος τώρα είναι πιο εξαντλημένος, έχει κουραστεί υπερβολικά. «Είναι η δεύτερη φορά φέτος που περνούμε το Πάσχα μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες. Η κούραση συσσωρεύθηκε κατά τη διάρκεια του ενός χρόνου. Περάσαμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και τώρα ξανά επανερχόμαστε στο Πάσχα. Κάπως εξοικειωθήκαμε και το αντιμετωπίζουμε με ένα διαφορετικό τρόπο αλλά το στερητικό σύνδρομο της κοινωνικοποίησης είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που έχει επιπτώσεις γενικά στο άτομο και το σύνολο της κοινωνίας. Είναι πολλούς μήνες που συνεχίζεται η κατάσταση και είναι το δεύτερο επαναλαμβανόμενο Πάσχα χωρίς να το χαρείς με οικογενειακές συναθροίσεις, παραδοσιακά παιγνίδια, με τις εκκλησίες ανοικτές», προσθέτει.
Ο κ. Ράφτης επισημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα προκαλούν τοξικό άγχος στον άνθρωπο. «Δημιουργεί μια τοξικότητα στον ανθρώπινο οργανισμό και η επιστήμη λέει ξεκάθαρα ότι όταν υπάρχει τοξικό άγχος στον άνθρωπο αδυνατεί το ανοσοποιητικό του σύστημα και γίνεται πιο επιρρεπής για διάφορες παθήσεις».
Τι θα πρέπει να κάνουμε αυτό το Πάσχα; «Πρέπει να είμαστε ήρεμοι, χαλαροί, να επιτρέψουμε του εαυτού μας να εκτονώνεται με ένα υγιή τρόπο και να πούμε ότι αυτό που περνάμε είναι το τελευταίο στάδιο πριν να μπούμε σε ένα κανονικό ρυθμό της ζωής μας», λέει ο κ. Ράφτης.