ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πυρά Οικολογικής Κίνησης για σπατάλες νερού και βρωμιά στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου

24 Ιουλίου 2024, 09:31

images

Πυρά για σπατάλες νερού στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου, εξαπολύει η Οικολογική Κίνηση, κατηγορώντας την υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγώτου ότι  δεν ανταποκρίθηκε στις επιστολές της .

Στις επιστολές της η Κίνηση, ζητούσε  εξηγήσεις «για την οικτρή κατάσταση που έχει υπεισέλθει στην μονάδα ΟΕΔΑ Πεντακώμου μετά την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισής της από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης, στις 22 Ιουλίου 2024 σε ζωντανή παρουσίαση της στην εκπομπή «Άλφα Ενημέρωση», η υπουργός. Μαρία Παναγιώτου τοποθετήθηκε επί του θέματος, αναφέροντας ότι «το ΤΑΥ παρέλαβε γενικώς μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση … μια μονάδα που θέλει πάρα πολλή βελτίωση. Πολλά μηχανήματα βρίσκονταν και βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Εργαζόμαστε με το ΤΑΥ με αφοσίωση η ομάδα εκεί για να μπορέσει με το προσωπικό που βρίσκεται εκεί να διορθώσει αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση … αλλά δεν τίθεται θέμα αδιαφορίας.» Και αργότερα στην εκπομπή η υπουργός ανέφερε ότι: «Αν με ρωτούσατε ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να διαχειριστεί το υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι θα σας απαντούσα το υδατικό».

«Συμφωνούμε απόλυτα με την κ. Υπουργό: το υδατικό και η παρατεταμένη ανομβρία αποτελούν ένα από τα πιο επείγοντα και φλέγοντα προβλήματα που καίνε κυριολεκτικά την Κύπρο, και απασχολούν καθήκοντος το χαρτοφυλάκιο της», σημειώνει.

«Ας μας απαντήσει λοιπόν η κ. Υπουργός γιατί τότε το ΤΑΥ, το πλέον αρμόδιο Τμήμα του κράτους μας, προχωρεί σε τρομερές σπατάλες νερού από τότε που έχει αναλάβει την Μονάδα ΟΕΔΑ Πεντακώμου; Γιατί ο ανάδοχος δεν χρειαζόταν τους τόνους νερού που φαίνεται να αντλεί πλέον η μονάδα, και μάλιστα σπαταλά το πόσιμο νερό της κοινότητας», διερωτάται.

Τονίζεται ότι το πρόβλημα φαίνεται πως είναι τόσο έντονο που το κοινοτικό συμβούλιο έχει αναγκαστεί να επιβάλει αποκοπές νερού τις καθημερινές μέρες στους κατοίκους του. «Πως είχε νερό ο ανάδοχος και έπλενε τα απορριματοφόρα και τους χώρους της Μονάδας κάθε μέρα αλλά τώρα το ΤΑΥ έρχεται να σπαταλά το πολύτιμο πόσιμο νερό που μας λέει ότι δεν πρέπει να σπαταλούμε οι υπόλοιποι», τονίζει.

Η Κίνηση διερωτάται ακόμη γιατί θάβονται τα σκουπίδια από τότε που έχει αναλάβει την διαχείριση το ΤΑΥ.

«Γιατί έχει εκτοξευτεί η βρωμιά και δυσωδία που αναγκάζονται να υποφέρουν οι περίοικοι φέτος, με παραδοχή όλων πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανυπόφορη, ειδικά λόγω των πολύ ψηλών θερμοκρασιών που έχουμε αυτή την άνοιξη και καλοκαίρι; Γιατί η έγνοια της κ. Υπουργού δεν είναι η εξασφάλιση του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων που έχουν υποστεί τρομερή υποβάθμιση ποιότητας ζωής τους αλλά η υπεράσπιση των απαράδεκτων αποφάσεων και τρόπων εργασίας του ΤΑΥ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Γιατί αποφεύγει να δράσει επί των παραδοχών του 2ου πορίσματος που έχει παραδοθεί στο υπουργείο της από τον Φεβρουάριο του 2023; Το πόρισμα προωθήθηκε στην Νομική Υπηρεσία μόλις τον Νοέμβριο του 2023, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως εδώ και 9 μήνες μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ευθύνη για την μη ανάληψη δράσης ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι ιθύνοντες που επέτρεψαν την κατάσταση να εξελιχθεί σε αυτή την έκταση τόσα χρόνια. Μήπως όλοι προσπαθούν να κλείσουν τα μάτια στις ευθύνες του κράτους για το θέμα;», συνεχίζει.

«Εμείς ως Οικολογική Κίνηση Κύπρου θα επιμένουμε να ζητάμε εξηγήσεις και ελπίζουμε πως, έστω και τώρα, οι αρμόδιοι θεσμοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για να διορθωθούν τα σημερινά προβλήματα στην διαχείριση της Μονάδας και να ασκηθούν ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον κάθε φέροντα ευθύνης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα