ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την κλιματική αλλαγή

24 Νοεμβρίου 2024, 06:00

images

Το πώς η διατροφή που ακολουθούμε μπορεί να επηρεάσει την κλιματική αλλαγή και ειδικότερα, το αποτύπωμα που αφήνουμε στον πλανήτη, εξετάζει πρόσφατη έρευνα.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Euronews, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Vegan που ήταν αρχές Νοεμβρίου, συγκεκριμένες διατροφές συμβάλλουν στη μείωση του αποτυπώματος των ανθρώπων στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Diego Rose και ανώτερο συγγραφέα της μελέτης που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Tulane, η κλιματική αλλαγή αποτελεί με βεβαιότητα ένα από τα πιο πιεστικά προβλήματα της εποχής.

Ο Rose υπέδειξε ακόμη ότι πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την κλιματική αλλαγή, αλλάζουν την διατροφή τους σε plant based.

Όπως αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα, περίπου το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προέρχονται από το τροφοδοτικό σύστημα, με την παραγωγή βοδινού να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή.

Σημειώνεται ότι η έρευνα του πανεπιστημίου Tulane, εξετάζει τη θρεπτική ποιότητα των διαφορετικών διατροφών που υπάρχουν.

Ο Rose πρόσθεσε ότι μια plant based διατροφή, είναι ένας τρόπος βελτίωσης του αποτυπώματος των ανθρώπων αλλά και της υγείας τους, χωρίς να αποκλείουν εντελώς το κρέας από την διατροφή τους.

Ποια διατροφή έχει το βαρύτερο αποτύπωμα

Σε σχέση με το ποια διατροφή έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρεται, μία vegan διατροφή δηλαδή η κατανάλωση τροφίμων που δεν προέρχονται από ζώα, παράγει περίπου 0,7 kg διοξείδιο του άνθρακα ανά 1,000 θερμίδες που καταναλώνονται.

Η διατροφή keto που περιλαμβάνει υψηλά λίπη και χαμηλούς υδατάνθρακες, διαπιστώθηκε ότι είναι η λιγότερο βιώσιμη καθότι παράγει σχεδόν 3 kg διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 1,000 θερμίδες που καταναλώνονται.

Κάπου στην μέση, με 2,6 kg διοξειδίου του άνθρακα ανά 1,000 καταναλώσιμες θερμίδες, είναι η διατροφή paleο η οποία δεν περιλαμβάνει δημητριακά και φασόλια και είναι υπέρ του κρέατος, των ξηρών καρπών και των λαχανικών.

Η εν λόγω διατροφή έλαβε εξάλλου και τη χαμηλότερη βαθμολογία σε ότι αφορά την ποιότητα.

Στοιχεία που συλλέχθηκαν από την εθνική έρευνα για την υγεία και την διατροφή του CDC και από άνω των 16 χιλ. ενηλίκων, έχουν καταδείξει ότι οι vegetarian και pescatarian διατροφές είναι οι αμέσως καλύτερες από την vegan.

Τα δεδομένα αφήνουν, όπως αναφέρεται, την omnivore διατροφή που περιλαμβάνει την κατανάλωση, τόσο του κρέατος, όσο και plant based τροφίμων, κάπου στη μέση καθώς προτιμάται από περίπου το 86% της έρευνας.

Η συγκεκριμένα διατροφή, σημειώνεται, βρίσκεται ακόμη κάπου στη μέση της κατάταξης σε σχέση με την ποιότητα και την βιωσιμότητα της.

Βάσει επίσης των εκτιμήσεων των ευρημάτων της έρευνας, εάν το ένα τρίτο των ατόμων που ακολουθούν την omnivore διατροφή ακολουθούσαν την vegetarian διατροφή, κατά μέσο όρο οποιαδήποτε ημέρα, θα μπορούσαν να εξαλειφθούν περίπου 340 εκατομμύρια μίλια επιβατικών αυτοκινήτων.

Ο Rose υποδεικνύει ακόμη ότι το επόμενο ερώτημα που ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί, είναι το πώς οι διαφορετικές πολιτικές επηρεάζουν το αποτέλεσμα και πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση, προς υγιέστερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον διατροφές.

Μ.Κ.

Σχετικά Άρθρα