ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς αντιμετωπίζουμε τη μετάβαση από σχολείο σε στρατό και σπουδές

20 Ιουλίου 2024, 06:00

images

Μία ομολογουμένως δύσκολη περίοδος για όλους τους γονείς, είναι η μετάβαση των παιδιών τους από τις σχολικές αίθουσες, στο στρατό για τα αγόρια και τις σπουδές για τα κορίτσια.

Πλημμυρισμένοι με άγχος και αγωνία, οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν μια μεγάλη αλλαγή στις ζωές των παιδιών τους, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να δώσουν τα απαραίτητα εφόδια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο νέο μονοπάτι ζωής που θα βαδίσουν για τα επόμενα χρόνια.

To YgeiaWatch ζήτησε τις απόψεις μιας ειδικού για το ζήτημα.

Η Κατερίνα Μιχαήλ, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Θεραπεύτρια Ζευγαριών, Οικογενειακή Σύμβουλος και Σύμβουλος Γονέων, σημειώνει ότι μέχρι χθες τα παιδιά ήταν μαθητές και πλήρως εξαρτώμενοι από το σπίτι στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στις δραστηριότητες και στον ελεύθερο χρόνο.

«Μέσα σε ένα με δύο μήνες όλα αλλάζουν. Κατάταξη στην εθνική φρουρά για τα αγόρια (μέχρι την επόμενη χρονιά) και για τα κορίτσια η μετάβαση για σπουδές», σημειώνει.

«Και ποιος είναι ο ρόλος σου σαν γονιός σε αυτές τις αλλαγές; Είναι μια αλλαγή γεμάτη απώλεια, η οποία όμως έχει ένα τεράστιο χαρακτηριστικό: Την ευγνωμοσύνη που με τη σειρά της φέρνει την περηφάνια», τονίζει.

«Ευγνωμοσύνη για το ότι το παιδί σου προχωρά στα εξελικτικά του στάδια. Ίσως στην αρχή με μια δυσκολία και είναι φυσιολογικό μέχρι να προσαρμοστεί στο νέο του στάδιο. Όμως αυτή η ενέργεια, είναι γεμάτη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Περηφάνια που βλέπεις μπροστά σου έναν ενήλικα να προσπαθεί για την ίδια του την ανάπτυξη», τονίζει.

«Αδειάζει η φωλιά σου από έναν έλεγχο που φαινομενικά κρατούσες. Χάρισε τη θέση του ελέγχου σου στην εμπιστοσύνη που πλέον θα χαρίζεις στο παιδί σου. Ανέπτυξε μια επικοινωνία μαζί του για να μπορεί να σου ακουμπά, όσο μπορεί, τους προβληματισμούς, τις δυσκολίες χωρίς να έχει έγνοια αν θα καταρρεύσεις ή αν θα σε απογοητεύσει και κυρίως μην βιαστείς να του πεις γιατί έκανες αυτό .... ή κάνε αυτό», τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα