Πρωτοβουλία για ολιστική διαχείριση του νερού
01 Ιουνίου 2023, 12:47
Η κοινή πρωτοβουλία του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασών παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, αναφορικά με το έργο «Ολιστική Διαχείριση του Νερού στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας», ενόψει της επικείμενης Παγκόσμιας Ημέρας Νερού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η κοινή αυτή πρωτοβουλία θα οδηγήσει στην εγκατάσταση ενός μόνιμου συστήματος άρδευσης για την παροχή νερού στα δέντρα του πάρκου και θα αποτελέσει το έναυσμα για την ορθολογική διαχείριση του νερού και σε άλλα πάρκα και χώρους πρασίνου.
Το έργο ξεκινά από την 1η Ιουνίου 2023 και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2024.
Σημειώνεται ότι η δράση αυτή στοχεύει στο να αναδείξει το Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας ως ένα πάρκο πρότυπο σε ότι αφορά τη διαχείριση του νερού, το οποίο είναι το πρώτο πάρκο αυτού του μεγέθους στο οποίο θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο.
Επιπρόσθετα, αγγίζει πτυχές που αφορούν την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας (μέσω της δημιουργίας ενός «έξυπνου συστήματος άρδευσης»), της κυκλικής οικονομίας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των μαθητών, της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του κοινού.
Ακόμη, το κόστος του έργου υπολογίζεται στις €225 χιλ, και συγχρηματοδοτείται με ποσό €30 χιλ. από την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των δασών του πλανήτη και της Κύπρου του προγράμματος Priceless Planet Coalition της Mastercard, σε συνεργασία με την Ελληνική Τράπεζα.
Ύψιστη προτεραιότητα η αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης
Σε χαιρετισμό του στη συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος τόνισε ότι «το Υπουργείο Γεωργίας ενθαρρύνει πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή καθώς η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου μας.
Πρόσθεσε ότι η επαναχρησιμοποίηση του νερού μέσω της ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων, η διάθεση του νερού χωρίς σπατάλη, η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας και η ενίσχυση της δασικής αναψυχής εντός των πόλεων, είναι οι βασικοί πυλώνες στους οποίους έχει βασιστεί η φιλοσοφία αυτής της πρωτοβουλίας και αποτυπώνει πλήρως την ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την ολιστική προσέγγιση για ευαίσθητα περιβαλλοντικά θέματα.
Υδατικό στρες στα δέντρα
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου τόνισε πως «ήδη από το 2018 διαφάνηκαν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο Πάρκο Ακαδημίας με την καταγραφή μαζικής ξήρανσης των δέντρων».
Σημείωσε ότι «το φαινόμενο αυτό οφειλόταν κυρίως στη χαμηλή βροχόπτωση της περιοχής, γεγονός το οποίο είχε υποβάλει τα δέντρα σε παρατεταμένο υδατικό στρες με αποτέλεσμα να εξαντλούνται, να προσβάλλονται δευτερογενώς από έντομα και να ξηραίνονται».
«Η εκπόνηση του Σχεδίου Δράσης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακαδημίας τον Οκτώβριο του 2018, που στόχευε στην προστασία αυτού του πνεύμονα πρασίνου της πρωτεύουσας, προνοούσε, ανάμεσα σε άλλα, τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και του ανακυκλωμένου νερού προς αντιμετώπιση των ξηράνσεων. Μετά από επαφή που είχα με τους Λειτουργούς του Τμήματος, ενημερώθηκα πως η διαχείριση των υδάτινων πόρων του Πάρκου είχε εφαρμοστεί μερικώς σε κάποια σημεία του πάρκου με πολύ θετικά αποτελέσματα. Καταγράψαμε τα θετικά αποτελέσματα που είχε αυτό στον ρυθμό ανάπτυξης και στην ευρωστία των δένδρων και αποφασίσαμε μαζί με το Τμήμα Δασών την έμπρακτη υλοποίηση της ολιστικής διαχείρισης νερού στο πάρκο», πρόσθεσε.
Δύο άξονες για διαχείριση νερού
Ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι «η διαχείριση του νερού στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα βασιστεί σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών νερού (λίμνη, ανακυκλωμένο, νερά υδατοστατών), ενώ ο δεύτερος άξονας αφορά την αξιοποίηση των όμβριων υδάτων (υδατόρεμα και οχετός)».
Επίσης, σημείωσε ότι «από το έργο αυτό θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο σύστημα άρδευσης, το οποίο θα ρυθμίζει αυτόματα την άρδευση των φυτών αναλόγως της ανάγκης που θα υπάρχει. Όλη η διαδικασία άρδευσης θα μπορεί να ελέγχεται μέσω εφαρμογής για έξυπνες συσκευές και/ή λογισμικού προγράμματος που θα είναι εγκατεστημένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Την ίδια στιγμή θα αξιοποιούνται και τα όμβρια ύδατα που εισέρχονται στο πάρκο μέσω του υδατορέματος και του οχετού, χωρίς οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση».
Η Ελληνική Τράπεζα επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη
Ο Επικεφαλής Εταιρικής Επικοινωνίας και Ταυτότητας της Ελληνικής Τράπεζας, Γιώργος Σκλάβος σημείωσε ότι η Ελληνική Τράπεζα επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και σχεδιάζει με συνέπεια τις δράσεις της, μειώνοντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
«Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συμμετοχή μας στο Priceless Planet Coalition της Mastercard ως η μοναδική κυπριακή τράπεζα. Φέτος, μέσα από αυτή τη συνεργασία, μας δόθηκε η ευκαιρία να συμβάλουμε στην ολιστική διαχείριση νερού στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Παιδαγωγικής Ακαδημίας και προσβλέπουμε σε νέες εξίσου σπουδαίες πρωτοβουλίες», ανέφερε.
Ο.Σ.
Tags: νερό