Προτεραιότητα η ένταξη ΤΑΕΠ Απολλώνειου Νοσοκομείου στο ΓεΣΥ
11 Ιανουαρίου 2023, 06:00
Την ένταξη στο ΓεΣΥ του ΤΑΕΠ του Απολλώνειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία θέτει ως προτεραιότητα ο ΟΑΥ, καθώς πέραν από το ΤΑΕΠ θα λειτουργεί και ως εφημερεύον νοσηλευτήριο στο οποίο θα μπορούν να αναλαμβάνονται και περιστατικά από άλλες επαρχίες.
Ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) Αντρέας Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι προγραμματίζεται μία συνάντηση με το Απολλώνειο, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι νεότερο όσον αφορά την ένταξη του ΤΑΕΠ του στο ΓεΣΥ.
Παρόλα αυτά, επιβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή τα σίγουρα ΤΑΕΠ εντός του ΓεΣΥ είναι αυτά του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) σε κάθε επαρχία και το ΤΑΕΠ του Mediterranean Hospital στη Λεμεσό.
Όσον αφορά τα ΤΑΕΠ άλλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τα οποία υπήρξαν διαβουλεύσεις, και συγκεκριμένα τον «Άγιο Ραφαήλ» στη Λάρνακα και τον «Ευαγγελισμό» στην Πάφο, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «δεν επενδύουμε στον Άγιο Ραφαήλ στη Λάρνακα αλλά δεν κλείσαμε εντελώς την προοπτική να λειτουργήσει το ΤΑΕΠ του».
Όπως αναφέρει, «οι τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι έκλεισε το ΤΑΕΠ του άρα θα είναι διπλή προσπάθεια να ανοίξει και να ενταχθεί στο ΓεΣΥ», προσθέτοντας ότι «δεν είναι όμως στο ίδιο επίπεδο με άλλα ΤΑΕΠ, όπως του Απολλωνείου».
Για παράδειγμα, «το ΤΑΕΠ στο Απολλώνειο θα λειτουργεί στη βάση ότι θα μπορεί ανά πάσα στιγμή 24 ώρες το εικοσιτετράωρο να διαχειριστεί δύσκολα περιστατικά καρδίας, μικροχειρουργικής κλπ.», σημείωσε, ενώ «το ΤΑΕΠ στον Άγιο Ραφαήλ θα λειτουργούσε περισσότερο ως ‘δορυφόρος’, δηλαδή, κάποια περιστατικά που θα ήταν πιο απλά να πήγαιναν εκεί αντί στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λάρνακας, ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση», συμπλήρωσε.
Επίσης, «στην περίπτωση δύσκολων περιστατικών, θα σταθεροποιούνταν στον Άγιο Ραφαήλ και ακολούθως σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ θα αποστέλνονταν είτε στο ΓΝ Λευκωσίας είτε στο ΓΝ Λάρνακας, ανάλογα με την περίπτωση», είπε.
Για τους πιο πάνω λόγους, ο ΟΑΥ έβαλε ως προτεραιότητα την ένταξη του ΤΑΕΠ του Απολλώνειου νοσοκομείου γιατί θα δουλεύει όπως τα ΤΑΕΠ του ΟΚΥπΥ και του Mediterranean. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «θα είναι ένα δεύτερο δίχτυ ασφαλείας και θα δουλεύει ως εφημερεύον νοσηλευτήριο. Δηλαδή θα δουλεύει ως σύνολο και όχι μόνο ως ΤΑΕΠ».
Εξήγησε ακόμη ότι «ο στόχος ήταν γεωγραφικά, πέραν του ΟΚΥπΥ που είναι και στις πέντε επαρχίες, να υπάρχουν και δύο μεγάλα ιδιωτικά στο ΓεΣΥ, ένα στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό, που να καλύπτουν και τις άλλες επαρχίες».
Δηλαδή, για τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, την Αμμόχωστο πέραν των άλλων νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ για δύσκολα περιστατικά ή περιστατικά που δεν μπορούν να διαχειριστούν, να μπορούν να τα παραπέμψουν είτε στον ΟΚΥπΥ είτε στο Απολλώνειο και για την περιοχή Πάφου, Λεμεσού να μπορούν να παραπέμψουν περιστατικά είτε στον ΟΚΥπΥ είτε στο Mediterranean.
«Οι περιπτώσεις που έτυχαν καταγγελίας ότι κάποια νοσηλευτήρια και ΤΑΕΠ δεν εξυπηρετούν κάποια περιστατικά, θα αποφεύγονται γιατί δεν θα υπάρχει δικαιολογία. Ο πολίτης για κάτι επείγον θα πρέπει να πάει είτε σε νοσηλευτήριο του ΟΚΥπΥ είτε στο Απολλώνειο», σημείωσε.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε το ενδεχόμενο ένταξης ΤΑΕΠ του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, το οποίο έκανε τις υποδομές για να μπορεί να λειτουργήσει ΤΑΕΠ αν χρειάζεται.
Της Ουρανίας Στυλιανού
Tags: ΓΕΣΥ, Νοσοκομεία, ΟΑΥ, ΟΚΥπΥ, ΤΑΕΠ